Svenska Cupen 2015

 

Etikett BW Svenska Cupen 2015

IMG_0150

Västerås SK Svenska Cup-mästare 2015. Bilden från prisutdelningen där Joakim Svensk hämtar pris efter att ha blivit utsedd till turneringens bästa försvarare. Andreas Bergwall, utsedd till bästa målvakt och Christoffer Edlund till bästa anfallare. Jesper Jonsson i Hammarby blev utsedd till bästa mittfältare.

Bästa spelare i turneringen
Målvakt: Andreas Bergwall, Västerås SK
Försvarare: Joakim Svensk, Edsbyns IF
Mittfältare: Jesper Jonsson, Hammarby IF
Anfallare: Christoffer Edlund, Sandvikens AIK 

Skytteligan

Mål Spelare Lag
10 Christoffer Edlund SAIK
6 Jonas Nilsson Västerås
6 Tobias Holmberg Västerås
5 Misja Pasjkin Hammarby
4 David Karlsson (K) Villa
4 Adam Gilljam Hammarby
4 Patrik Nilsson SAIK
4 Jonas Edling (K) Edsbyn
4 Jonas Nygren Broberg
4 Jesper Jonsson Hammarby

Assistligan

Ass Spelare Lag
5 Oscar Jonsson Edsbyn
4 Daniel Bäck SAIK
4 Daniel Mossberg SAIK
4 Linus Forslund SAIK
3 Dennis Henriksen SAIK
3 Johan Willes Hammarby
3 Mikael Olsson Västerås
3 Pontus Blomberg Vetlanda
3 Vadim Arhipkin Broberg
2 Christoffer Edlund SAIK

Busligan

16 Mattias Hammarström Edsbyn
16 Mikael Olsson Västerås
16 Joakim Svensk (K) Edsbyn
12 Martin Röing (K) Vänersborg
12 Petter Björling Villa
12 Adam Gilljam Hammarby
12 Pontus Blomberg Vetlanda
12 Patrik Johansson Vetlanda
10 Simon Jansson Västerås
10 Daniel Välitalo Edsbyn


Resultat 2015

Fredag
Villa Lidköping – Vetlanda (Grupp A) 3-3 >>
Sandviken – Hammarby (A) 4-4
Västerås – Vänersborg (B) 5-1
Edsbyn – Broberg/Söderhamn (B) 6-2
Vetlanda – Sandviken (A) 4-6
Villa Lidköping – Hammarby (A) 4-6 >>
IFK Vänersborg – Edsbyn (B) 0-3
Broberg – Västerås SK (B) 4-7

Lördag
Hammarby – Vetlanda 5-3 (2-0)
Villa Lidköping – Sandviken 4-3 (2-3) >>
Broberg – Vänersborg 5-3 (1-2)
Edsbyn – Västerås 1-1 (0-0)
Semifinal 1 – Hammarby – Edsbyns IF 1-1   Edsbyn vidare på straffar Läs mer >>
Semifinal 2-  Västerås SK – Sandvikens AIK 4-3

Söndag
Bronsmatch: Hammarby – Sandvikens AIK  2-7 (0-3) Läs mer >>
Final: Västerås SK – Edsbyns IF 6-2 (2-1) Läs mer >>

Matchtid: Gruppspel, semifinaler och bronsmatch spelades 2×30 min, 5 min paus. Bronsmatchen hade längre halvtidspaus med omspolning av isen.
Final, 2×45 min.
Not. Bollnäs har tackat nej till sin plats och ersatts av Vetlanda.

Svenska Cupen 2015
Grupp A
Hammarby IF 3 2 1 0 15 11 5 4
Sandvikens AIK 3 1 1 1 13 12 3 1
Villa Lidköping 3 1 1 1 11 12 3 -1
Vetlanda BK 3 0 1 2 10 14 1 -4
Grupp B
Edsbyns IF 3 2 1 0 10 3 5 7
Västerås SK 3 2 1 0 13 6 5 7
Broberg Söderhamn IF 3 1 0 2 11 15 2 -4
IFK Vänersborg 3 0 0 3 4 13 0 -9

svenska_cupen_226px

Hammarby och Sandviken är klara för semifinal senare i kväll. Hammarby besegrade Vetlanda medan Sandviken trots förlust mot Villa Lidköping är klara för semifinal. Villa Lidköping gjorde sin klart bästa match i turneringen mot SAIK, men det räckte dock inte för avancemang för hemmafavoriterna. SAIK gick vidare till semifinal med två måls marginal gentemot Villa Lidköping.
Broberg Söderhamn avslutade cupen med seger mot Vänersborg efter att man vände underläge 0-2 till seger med 5-3.
Edsbyns IF och Sandvikens AIK spelade 1-1 och SAIK vann de efterföljande straffarna och blev gruppsegrare.

Semifinalerna i kväll lördag spelas mellan Sandvikens AIK och Västerås SK och Hammarby IF möter Edsbyn.

Villa Lidköping avslutade med seger – SAIK vidare

VillaSMSandvikens AIK LVilla Lidköping började turneringen blekt men avslutade med seger mot Sandvikens AIK. Villa spelade med noggrannhet och tålamod något som saknades i matcherna tidigare i turneringen. SAIK fick föra spelat inledningsvis men det var Villa som tog ledningen. Detta efter ett anfall signerat Petter Björling där Johan Esplund tog vara på en retur. Sandviken kom igen och både kvitterade och tog ledningen efter mål av Linus Forslund, ett spelmål, och Daniel Mossberg på hörna.

Villajunioren Martin Karlsson var inblandad i två mål för hemmalaget. Det förstas betydde 2-2 då Martin spelade fram en ren Daniel Andersson som satte bollen i mål. Christoffer Edlund gav SAIK ledningen med 2-3 före halvtid innan Martin med en snygg passning genom SAIK-försvaret hittade fram till Jesper Bryngesson. Jesper Bryngelsson spelade vidare bollen till Jesper Eriksson som kunde pricka in 3-3. En för dagen pigg Daniel Andersson fastställde slutresultatet till 4-3 efter ett skott i krysset. Det blev därmed målskillnaden som fick skilja lagen emellan om vilket lag som gick vidare för den ena lördagskvällens semifinaler. SAIK gick vidare med en tvåmålsmarginal. Noterbart är att Villas 26 hörnor i turneringen inte resulterade i ett enda mål.

Villa Lidköping – Sandvikens AIK 4-3 (2-3)
Målskyttar, Villa: Daniel Andersson 2, Johan Esplund, Jesper Eriksson.
SAIK: Daniel Mossberg, Christoffer Edlund, Linus Forslund.

 

Broberg avslutade cupen med seger

Broberg LVänersborg LBroberg Söderhamn lyckades inte försvara sin bronsmedalj från fjolårets Svenska Cup. Däremot lyckades Broberg vända 0-2-underläge och vinna med 5-3. Martin Söderberg och Jonas Nygren tvåmålsskyttar för gulsvart.

Broberg Söderhamn – IFK Vänersborg 5-3 (1-2)
Målskyttar, Broberg: Martin Söderberg 2, Jonas Nygren 2, Erik Jonsson
Vänersborg: Emil Viklund, Mikko Lukkarila, självmål.

Västerås SK gruppsegrare efter delad poäng i ”gruppfinalen”

Edsbyn smVästerås SKDet blev en målsnål gruppfinal mellan två semiklara lag. Mattias Hammarström gav Edsbyn ledningen. Målet kom inte förrän i mitten av de andra halvleken. Jonas Nilsson kvitterade fem minuter före fulltid och Västerås blev gruppsegrare.

Edsbyns IF – Västerås SK 1-1 (0-0)
Målskyttar, Edsbyn: Mattias Hammarström
Västerås SK: Jonas Nilsson

 

På fredagen inleddes Svenska Cupen i Lidköping med gruppspelsmatcher. Västerås SK och Edsbyn är klarar för semifinalerna från grupp B efter två raka segrar. Broberg Söderhamn IMG_5957lyckades försvara sin bronsplats från i fjol och är liksom IFK Vänersborg utslagna ur cupen.
Svenska Mästarna Västerås SK inledde med klar seger över Vänersborg med 5-1 och avslutade kvällen med storseger över Broberg Söderhamn.

Hammarby var nära att två en tvåpoängare mot Sandviken och Vetlanda var på god väg att göra detsamma mot Villa Lidköping. Både Sandviken och Villa Lidköping lyckades kvittera i slutminuterna. Hammarby och Sandviken har tagit greppet vidare avancemang till semifinal från Grupp A då man senare på fredagen vann sina matcher i andra omgången. Hammarby besegrade Villa Lidköping med 6-4 medan Sandviken slog Vetlanda med samma siffror.

Hammarby har däremot fått skadebekymmer. Robert Rimgård fick bäras ut på bår efter 20 minuter och fördes till sjukhus i matchen mot Sandvikens AIK. I matchen mot Villa Lidköping fick Pär Einarsson kliva isen med befarad knäskada. Knäskadan fick han i en försvarssituation under ett Villaanfall.

 

Mästarna klara för semifinal

Svenska Cupen 2015 9 Jonas Nilsson, Västerås SK, tremålsskytt mot Broberg Söderhamn - men ett var misstänkt offside... Västerås klara för semifinal senare på lördag kväll

Svenska Cupen 2015 9 Jonas Nilsson, Västerås SK, tremålsskytt mot Broberg Söderhamn – men ett var misstänkt offside… Västerås klara för semifinal senare på lördag kväll

Broberg LVästerås SKBroberg Söderhamn tog ledningen mot Västerås SK genom Jonas Nygren. VSK vände till ledning genom två snabba mål av Jonas Nilsson. Det ena var misstänkt offside. Västerås ångade på och hade 4-1 i halvtid efter ytterligare ett mål av Jonas Nilsson och ett hörnmål av Aksel Ekblom på hörna. En tremålsledning som Västerås höll hela matchen som slutade med seger för Svenska Mästarna med 7-4 som är kara för semifinal på lördag kväll. Semifinalklara Västerås och Edsbyn spelar dessförinnan i en för cupen betydelselös match under lördag eftermiddag.
Broberg Söderhamn – Västerås SK 4-7 (1-4)
Målskyttar, Broberg: Jonas Nygren 2, Robert Dammbro, Erik Jonsson
Västerås SK: Jonas Nilsson 3, Robert Olsson 2, Aksel Ekblom, Emil Juhlén.

Vänersborg ägde bollen men Edsbyn gjorde målen och är klar för semifinal17 Mattias Hammarström Edsbyns IF

Vänersborg LEdsbyn smEdsbyn är klara för semifinal efter att ha besegrat IFK Vänersborg med 3-0. Kompakt försvar och hörneffektivitet var segervapnet. Matchen avgjordes i den 55:e matchminuten när Vänersborg satte en hörna i ribban medan Mattias Hammarström satte bollen i mål på en hörna i anfallet efter. Målet betydde 3-0. Martin Frid hade ett utmärkt tillfälle att utöka ledningen till 4-0 strax senare när han kom fri med David Borwall som kunde rädda friläget. Junioren Oscar Wikblad blev matchenslirare med sina två mål.
IFK Vänersborg – Edsbyn 0-3 (0-1)
Målskyttar, Edsbyn: Oscar Wikblad 2, Mattias Hammarström.

Hammarby vann trots Villa forcering – men nytt skadebekymmer för grönvitt

VillaSMHammarby smVilla tog kommandot i matchen och gjorde rättvist 1-0 på bjudning av Hammarby. Hammarby arbetade sig tillbaka i matchen och vände till 2-1-ledning före halvtid genom mål av Jesper Jonsson och Jonas Enander. Villa bjöd tillbaka i andra halvlek där Hammarby fick göra två billiga mål. Kalle Mårtensson ökade på två gånger om till 4-1. David Karlsson reducerade till 4-2 innan Villa rensade undan bollen men inte bättre än att den gick i eget mål. Misja Pasjkin blev tilldömd målet. Villa tryckte på i slutet av matchen för att få till en kvittering. David Karlsson reducerade till 3-5 på straff efter att Johan Esplund hakats. Villaforceringen fortsatte och Jesper Eriksson spelade fram Tim Persson som styrde in 4-5. Villatrycket fortsatte, men det blev istället Hammarby som fick sätta sista avtrycket på matchen. Jesper Jonsson avslutade matchen med 4-6 till de grönvita som därmed har goda chanser att ta sig till semifinal. Per Einarsson fick kliva av med befarad knäskada och tidigare på eftermiddagen fick Robert Rimgård kliva av planen och föras till sjukhus.
Villa Lidköping – Hammarby 4-6 (1-2)
Målskyttar, Villa: David Karlsson 3, Tim Persson.
Hammarby: Kalle Mårtensson 2, Jesper Jonsson 2, Misja Pasjkin, Jonas Enander.

Vetlanda fortsätter att överraska, men Edlund var för svår

Vetlanda L Sandvikens AIK LSkyttet är viktigt! Fyra första målen var det skyttet som gav frukt. Christoffer Edlund gav SAIK ledningen efter skott i snäv vinkel från höger (9). Passningen svarade Erik Pettersson efter att ha vunnit en boll strax utanför straffområdet. Strax efteråt hade Patrik Nilsson ett skott i stolpen/(ribban?). Tidigare SAIK-spelaren Mikael Nilsson kvitterade för Vetlanda efter ett hårt skott på en hörna minuten efteråt. Christoffer återgav ledningen för SAIK när han tryckte in 2-1 (16 min) passningen svarade Linus Forslund för. Patrik Nilsson gjorde därefter 3-1 på ett distansskott (23).
Martin Landström reducerade för Vetlanda till 2-3 i den 38:e matchminuten. Martin driver upp bollen och spelar Joakim Andersson som hamnar i dålig läge och spelar tillbaka Martin Landström som överlistar SAIK målvakten Abbe Bodin. SAIK replikerar direkt och ökade på ledningen till 2-4 genom Christoffer Edlund. Detta efter diagonalt lyft fram till Christoffer som inte gjorde något misstag.
Patrik Nilsson ökade på SAIK-ledningen i 49:e matchminuten. Daniel Bäck svarade för passningen.
Vetlanda tappade inte modet Andreas Lysell och Daniel Johansson reducerade inom loppet av några minuter ställningen var 4-5 när fem minuter återstod. Christoffer Edlund sätter dock punkt för matchen på straff i sista matchminuten. Det är också Christoffer som stoppas ojust av Vetlanda försvaret.

Vetlanda – Sandvikens AIK 4-6 (1-3)
Målskyttar, VBK: Mikael Nilsson, Martin Landström, Andreas Lysell, Daniel Johansson,
SAIK: Christoffer Edlund 4, Patrik Nilsson 2.
Publik: 251

Edsbyn vände och vann hälsingederbyt övertygande

Edsbyn smBroberg LDet var Broberg och Jonas Engström som gjorde första målet i Svenska Cupens enda drabbning mellan två hälsingelag! Oscar Wikblad kvitterade för Edsbyn efter att han tog sig runt på högerkanten och satte bollen snyggt och säkert bakom Dennis Wasberg i Brobergsmålet efter 15 minutersspel. Edsbyn tog successivt över matchen, men Broberg återtog ledningen när Jesper Öhrlund satte ett skott strax utanför straffområdet. Edsbyn gjorde både 2-2 och 3-2 före halvtidsvila. 2-2 kom genom Jonas Edling (27) framspelade av Oscar Jonsson. Hans Andersson satte en hörna i nättaket till Edsbynledning för första gången i matchen.

Jonas Edling blev matchenslirare tre mål i matchen. Daniel Liw som är tillbaka efter skada punkterade matchen med sitt 6-2-mål. Edsbyn visade att man är på väg och är att räkna med i helgens Svenska Cup.
Edsbyn – Broberg Söderhamn 6-2 (3-2)
Målskyttar, Edsbyn: Jonas Edling 3, Daniel Liw, Oscar Wiblad, Hans Andersson.
B S: Jesper Öhrlund, Jonas Engström.

Svenska Mästarna manövrerade ut Vänersborg

Västerås SKVänersborg LVästerås SK slog IFK Vänersborg med 5-1. Vänersborg inledde piggt och ägde mycket boll inledningsvis. Men i den tionde matchminuten hittade Västerås luckor vips var det både ett och två noll till svenska mästarna efter mål av Tobias Holmberg och Jonas Nilsson. Vänersborg tog timeout. Det dröjde dock bara några minuter efter time outen så ökade Västerås på till 3-0 på hörna och Ted Bergström gjorde även 4-0 på hörna för Västerås innan halvtidsvila. Vänersborg reducerade till 4-1 direkt i inledningen av andra halvlek. Ett vackert mål där Mikko Lukkarila gjorde målet efter att fint förarbete av Christoffer Fagerström. Det blev en helt jämn andra halvlek spelmässigt där Tobias Holmberg fastställde slutresultatet till 5-1 på en hörna. Västerås SKs Simon Folkesson blev utsedd till matchens lirare.
Västerås SK – IFK Vänersborg 5-1 (4-0)
Målskyttar, VSK: Tobias Holmberg 2, Aksel Ekblom, Ted Bergström och Jonas Nilsson
Vbg: Mikku Lukkarilla,

Smålänningarna överraskade positivt – men hemmafavoriterna kom i kapp

VillaSMVetlanda LVetlanda BK och Villa Lidköping inledde Svenska Cupen med att spela 3-3. Vetlanda såg ut att gå mot en seger men två sena Villamål gav

Joakim Andersson Foto: Vetlanda BK

Joakim Andersson Foto: Vetlanda BK

hemmalaget en poäng. Målen gjordes av Lars Fall och David Karlsson (straff). Viktig poäng för hemmafavoriterna. Joakim Andersson i Vetlanda var planens bässta spelare. I Villa var Martin Johansson på liberon främste spelare. Vetlanda vårdade bollen väl och dominerade första halvlek. Jonas Claesson ser ut att ha gjort gott för Vetlanda så här långt. En hel del skärpa saknades i Villas passningsspel i matchen.
Villa Lidköping BK – Vetlanda 3-3 (1-2)
Målskyttar, VBK; Johan Löfstedt, Joakim Andersson och junioren Daniel Johansson.
Villa: Tim Persson, Lars Fall och David Karlsson.
Villa vann skiljestraffar 3-2.
Publik: 483

Regerande Cup-mästarna tappade poäng mot SAIK

40 Adam GiljamSandvikens AIK LHammarby smHammarby såg ut att gå mot seger efter Adam Giljam gjorde sitt tredje mål som betydde 4-2 när åtta minuter återstod av matchen. Hammarby lyckades inte stänga matchen utan Linus Forslund reducerade till 4-3 (53) och Erik Pettersson höll sig framme på en stolpretur och kvitterade efter skott från Christoffer Edlund på tilläggstid. Viktiga poäng för lagen i kampen om semifinalplats.
Sandvikens AIK – Hammarby 4-4 (1-2)
Målskyttar SAIK Christoffer Edlund 2, Linus Forslund och Erik Pettersson.
Hammarby: Adam Giljam 3 och Jesper JOnsson.

Lagen placeras i två grupper enligt seedningskriterier baserade på sluttabellen i Elitserien 2014/15.

Grupp A: Sandvikens AIK, Hammarby IF, Villa Lidköping BK, Vetlanda BK.

Grupp B: Västerås SK, Edsbyns IF, IFK Vänersborg, Broberg/Söderhamn IF.

Matchtid: Gruppspel och semifinaler, 2×30 min, 5 min paus. Bronsmatch och Final, 2×45 min.
Not. Bollnäs har tackat nej till sin plats och ersatts av Vetlanda.