Arena: I dag kan bandyn ”kastas ut från Studenternas”

Villa SM finalen 2012
Kommunstyrelsen i Uppsala ska i dag ta ett beslut om att bygga en ny kombinerad fotbolls- och bandyarena på Studenternas, men Sirius bandy är inte för planerna. För Sirius är det viktigare med en ny inomhushall för bandy. Och från den politiska oppositionen kommer kritik om att förslaget som politikerna i dag ska ta ställning till i själva verket är ett sätt att kasta ut bandyn från Studenternas.

– Inom fem eller tio år kommer det att krävas att man har hall i bandy. En hall är det viktigaste för bandyns framtid och överlevnad, säger Claes-Håkan Sandberg, ordförande för Sirius bandy till P4 Uppland. Det är ett oerhört starkt önskemål från oss till kommunen, ja.

I dag ska kommunstyrelsen ta ut färdriktningen för framtidens Studenternas. Tanken är en ny arena för 10 000 åskådare med möjlighet att bygga ut kapaciteten ytterligare. Den ska kunna stå klar till sommaren 2019 och den är avsedd för enbart fotboll och bandy, medan friidrotten får en ny utomhusarena på Gränby sportfält, skriver P4 Uppland.

Men något tak över den nya arenan finns inte med i förslaget, det anses bli alltför dyrt, och problemet med hela den här lösningen är alltså att Sirius bandy inte är med på förslaget.

Kommunens handläggare Roger Jo Linder säger att det i för sig borde finnas plats för en ”utomhushall” för bandy på området.

– Utrymmet tror jag inte är något problem, men det är också en estetisk fråga. Jag har svårt att se en stor bandyhall i det här området, det är min personliga uppfattning som kommunmedborgare, säger Roger Jo Linder som säger att en separat bandyanläggning kostar ytterligare 120 miljoner netto.

Claes-Håkan Sandberg på Sirius bandy säger att bandyn gärna vill vara kvar på Studenternas, men att det allra viktigaste är att få en ny hall och att lokaliseringen kommer i andra hand.

”Tycker inte att vi ska slänga ut bandy från Studenternas, visst är det man gör”
– Jag tycker att det är viktigt att ha kvar bandyn här på Studenternas, det är en kulturfråga också. Studenternas är känt i Sverige för att bandyn finns här och för att bandyn är en stor sport i Uppsala. Jag tycker inte att vi ska slänga ut bandyn från Studenternas, visst är det det man gör, säger Maria Gardfjell Miljöpartiet.

Läs också