Ekonomi: Fyra klubbar granskas särskilt hårt för Elitlicens 15/16

IMG_6814Under fredagskvällen kom beslutet att fyra klubbar granskas vidare och beviljas inte elitlicens. Däremot har Sandviken som i fjol granskades särskilt redan beviljats elitlicens för säsongen 2015/16.

– Det var ett väldigt glatt besked som kom igår och det känns fantastiskt skönt. Detta är ytterligare en milstolpe som vi passerar i klubben. Att bli beviljad elitlicens redan nu är något vi strävat efter väldigt länge. Vi är väldigt glada och stolta över det men vi ska inte nöja oss med bara nästa säsong, säger SAIK Bandys ordförande Magnus Holst.

SAIK Bandy hade i sitt senaste bokslut ett eget kapital på 40 335 kr, jämfört med – 326 426 kr föregående år.  ”Ett resultat av målmedvetenhet hos många i klubben och ett resultat av hur många bäckar små tillsammans  har gjort stor skillnad”, skriver klubben i ett pressmeddelande. Arbetet fortsätter:
– Det har varit ett hårt arbete under flera säsonger och denna säsong har börjat med ett väldigt lyckat World Cup och en bra publiktillströmning i starten av elitserien vilket gör att vi ligger långt fram i publikligan. Till nästa match fortsätter vi med den populära matmässan, årets godaste bandymatch.

Elitserien kommer att granskas särskilt under innevarande verksamhetsår

– Arbetet i klubbarna har blivit professionellare för varje år som gått sedan elitlicensen infördes. Att nu fler lag undviker vidare granskning visar på en positiv utveckling, säger Svensk Elitbandys ligachef Per Selin.

– Klubbarnas omsättning fortsätter att öka, men på grund av att några föreningar hade en tuff fjolårssäsong så minskar det totala egna kapitalet något. Elitidrotten hänger ofta på en skör tråd, både ekonomiskt och sportsligt. De sportsliga resultaten går över tid hand i hand med de ekonomiska. Ställt i relation till andra lagidrotter så har bandyn en väldigt balanserad ekonomi, säger Bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman.

Följande klubbar har beviljats elitlicens 2015/16: Bollnäs, Edsbyn, Kalix, Ljusdal, Sandviken, Tillberga, Vetlanda, Villa Lidköping, Vänersborg, Västerås.

Broberg/Söderhamn, Hammarby, Kungälv och Sirius granskas vidare. Dessa fyra klubbar kommer att bli föremål för särskild granskning innevarande verksamhetsår och de kommer att erhålla definitivt beslut i april 2015.

Läs också