SM-finalen: Finalen spelas återigen inför publik på ny arena

Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun välkomnar återigen publiken att delta i folkfesten kring SM-finalerna i bandy som kommer att spelas i Uppsala på Nya Studenternas den 18–19 mars 2022.

Efter två år av uteblivna festligheter, då SM-finalerna i bandy spelats utan närvarande publik, siktar Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun på en riktig finalfest, med lapp på luckan och bandy i toppklass i bandystaden Uppsala. Finalerna kommer att spelas på Nya Studenternas, en av Sveriges mest moderna arenor, med en publikkapacitet på drygt 10 000 personer, skriver Svenska Bandyförbundet i ett pressmeddelande.

Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun bjuder in till totalt fyra SM-finaler där juniorfinaler för flickor och pojkar avgörs under fredagen 18 mars och de två seniorfinalerna avslutar finalhelgen lördag 19 mars. Damfinalen har slagit publikrekord både 2018 och 2019 och förhoppningen är att återigen sätta nytt rekord.

– Efter två finalhelger utan publik ser vi fram emot att Uppsala visar sig från sin bästa sida med fullsatta finaler i både dam och herr, samt underhållande juniorfinaler. Både Svenska Bandyförbundet och Uppsala har utmanats och behövt ställa om under två ”pandemifinaler”, men från förbundets sida är vi tacksamma att finalerna under dessa omständigheter utförts på ett professionellt sätt. Nu är vi grymt laddade för en bandyupplevelse på en ”nygammal arena” där vi sett så många fina finaler genom åren, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

SM-finalerna i bandy 2022 spelas för 116:e gången sedan 1907. En final som, trots två världskrig och nu senast en pandemi, har spelats utan avbrott. Det klassiska formatet är, precis som förut, en spännande avgörande finalmatch för damer respektive herrar.

– Vi ser med stor förväntan fram emot hur inramningen blir på nya Studenternas. Målsättning är att ha ”lapp på luckan” i både dam- och herrfinalen vilket betyder drygt 22 000 åskådare som får se bandy med fantastiska artister på isen, säger Per Selin ligachef, Föreningen Svensk Elitbandy.

SM-finalerna i Uppsala är en tradition för bandyfans, men även för många Uppsalabor. Traditioner som ska förvaltas väl. Förutom att publiken återigen kommer att vara på plats och förhöja stämningen ser arrangören Uppsala kommun framemot en förbättrad publikupplevelse under evenemanget. 2022 planeras finalerna att spelas på nya Studenternas.

– Vår målbild är att till nästa år kunna återskapa och förbättra publikfesten kring SM-finalerna i bandy med en modern arena för att efter 2022 eventuellt se evenemanget ur ett längre perspektiv. Vi hoppas att återigen kunna generera turistekonomi till vårt lokala näringsliv för bland annat hotell, restauranger och handel under förutsättning att pandemin tillåter stora folksamlingar, säger Ola Rosén, projektledare Bandyfinalen.

Läs också