Allsvenskan: Tar Åtvidaberg och Finspång chansen i kväll?

Det återstår fem omgångar i den södra allsvenska gruppen. Gripen Trollhättan ser ut att gå mot en serieseger. Gripen har fyra poängsledning till tvåan och har dessutom en hängmatch mot seriejumbon Mölndal. Det ska mycket till att Gripen missar att vinna serien, även om Gripen historiskt har haft svårt mot Mölndal.

Tranås BoIS innehar andra platsen i dagsläget, med en poängsmarginal till Boltic och två till fyran Jönköping. Finspång och Åtvidaberg har tappat mark de senaste omgångarna, men i kväll har de båda lagen möjlighet att komma tillbaka i striden om en kvalplats till Elitserien. I kväll tar sig Finspång an Boltic och Åtvidaberg möter Tranås i två riktiga fyrpoängsmatcher.


Serietrean Jönköping möter Blåsut som jagar nytt kontrakt. Ingen lätt match för Jönköping i kväll mot ett Blåsut som dock inte nått ända fram för poäng de senaste tre matcherna (Tranås 3-4, Nässjö 2-5 och Boltic 7-10).

Lidköpings AIK är årets stora besvikelse i den södra gruppen. LAIK har stor omsättning på spelare under och har inte fått något ordning på spelet. Säsongen började bra, men bara på hemmaplan. Strulet på bortaplan smittade tydligen av sig till att även gälla hemmamatcher. 29 olika spelare på 17 matcher håller förstås inte. För LAIKs del gäller det att säkra nytt kontrakt. I dag möter man serijumbon Mölndal på bortaplan. Mölndal har ännu en teoretisk chans att få kvala sig kvar i Allsvenskan.

Frillesås var med i toppen av södergruppen vid nyår, men har därefter fallit tillbaka. I dag är det Nässjö som har fått hjälp av Patrik PG Gustavsson, Villa Lidköping, med träningen under VM-uppehållet. Lagen kan ta sig till elitseriekval, men mer realistiskt är nog att spela för att undvika att tvingas kvala för nytt allsvenskt kontrakt.

Läs också