Finaldagen: Andreas Bergwall åretsspelare

SR: Jag är otroligt stolt
I konkurrens med Bollnäs Andreas Westh och Hammarbys Patrik Nilsson utsågs rysslandsproffset Andreas Bergwall till årets herrspelare i svensk bandy.
– Jag är förvånad och stolt. Det är självklart väldigt kul att bli uppmärksammad, säger Andreas Bergwall till svenskbandy.se. Det är första målvakten som blivit utsedd tillårets spelare sedan Mikael Forsell 1995. Mikael Forsell spelade i Boltic, Villa och moderklubben Lesjöfors.

I slutet av januari var Andreas med om att vinna sitt femte och Sveriges tionde VM-guld i bandy. Hans storspel i finalen mot Ryssland bidrog starkt till Sveriges triumf i Moskva.
– Självklart har VM-guldet spelat in i att jag fått utmärkelsen. Sen har vi haft några stora stunder med Dynamo Kazan. Vi vann ryska cupen den här säsongen och det är stort här borta, berättar Andreas på telefon från Ryssland.

Andreas har snart avslutat sin tredje säsong som proffs i ryska Dynamo Kazan, men någon fortsättning i den ryska ligan blir det inte för 35-åringen.
– Jag kommer att flytta hem efter den här säsongen. Tre år från familjen är tre år för mycket. Jag har haft det bra i Kazan, men det räcker nu, säger Andreas.

Om det blir spel i någon svensk klubb nästa säsong har Andreas ännu inte bestämt.
– Jag har inte funderat över framtiden. Ska jag fortsätta spela ska det vara nära familjen och vi kommer nog inte att flytta från Västerås, säger han.

Till årets damspelare utsågs AIK:s Anna Lundin med motiveringen:
”Omdömet om att vara en komplett bandyspelare stämmer väl in på Anna Lundin. Med sin bryt- och placeringssäkerhet kompletterat med sitt vassa skott bidrog hon i högsta grad till Sveriges femte VM-guld för några veckor sedan. Lägg därtill hennes offensiva kvalitéer, så utgör hon otvetydigt ett föredöme för yngre spelare, både på och utanför isen. Omdömet om Anna Lundin tål att upprepas – en komplett bandyspelare!”

Läs också