Elitserien – Skrällarnas omgång

Överraskningarna duggade tätt i helgens omgång. Kalix tog poäng borta mot Edsbyn, Ljusdal inkasserade säsongens första seger i årets elitserie, Broberg besegrade Villa Lidköping och GAIS slog Sirius.

GAIS fortsätter att spela stabilt och tog på fredagen hem sin andra raka seger. ”Det är fantastiskt att se lagets jämnhet omgång efter omgång”, skrev vi fredags och det fortsätter. Sirius har inte vunnit en enda gång i Goteborg på fem möten.
– Jag tycker ändå att vi gjorde en okej insats mot ett riktigt bra Gais. Det som var lite synd var att vi slog den sista passningen för dåligt. Vi blev för ivriga när vi fick lägena och slog den i djupet, i stället skulle vi ha slagit den på bredden oftare och fått med oss fler spelare i anfallen. Det var det som Gais gjorde så bra, de klarade ett moment mer än oss i dag, säger Sirius tränare Olle Gabrielsson till Uppsala Nya Tidning.

Ljusdal tog säsongens första elitserieseger mot IFK Kungälv på en regnknottrig is under första halvlek på Ljusdals IP sin innebar tillknäppt spel. – Andra halvlek blev ganska lik den första, vi spelar ungefär likadant, skapar inte så mycket chanser, förutom alla hörnor. Ingen katatrofinsats men samtidigt inte tillräckligt bra för att vinna, säger Kungälvsträanren Patrik Ewerstein till Kungälvs hemsida. Positiva tongångar i Ljusdal. – Skillnaden här jämför med vår insats mot Bollnäs är milsvid, sa Ljusdal-tränaren Jesper Söderbäck till Ljusdals-Posten efter matchen.

Sandviken ångar på i Elitserien och drog ökade försprånget till övriga lag i omgången efter bortaseger mot Vetlanda 3-6. Sandviken gick upp till 1-3, men Vetlanda lyckades hämta in till 3-3. – Vi gjorde inte en helt hundra insats i dag, visst är man nöjd med poängen, men det var inte så bra som vi kan. Vi tappade lite i tempo då, men kom snabbt tillbaka i matchen och kunde sätta några bollar, sa Anders Jakobsson, SAIKS-tränare till Gefle Dagblad.

Västerås svarade för omgångens vändning. 1-4 vändes till seger med 6-4. Vänersborg ledde med 0-3 i halvtid efter mål av . Första kvarten i andra halvlek var mållös innan Västerås reducerar.
– När vi gör 1-3 känner jag att det kanske är möjligt ändå men det släpper inte riktigt för oss förrän efter att de gjort 1-4. Då blir vi förbannade för det var inte ens en målchans. Då släpper vi på bromsen och det är otroligt starkt av oss att vinna för det lutade mycket uppför för oss i över en timme men vi tröttade nog ut dem, sa VSK-tränaren Stefan Lillis Jonsson till VLT.

Omgångens målrikaste kom på Zinkensadm. Hammarby vann mot Bollnäs med 8-7.
– Vi är lite upprörda över personerna som dömde i dag. Vi fick inte ett enda frislag runt deras straffområde. Jag kastade säkert 50 bollar och varje gång det blåstes så var det Hammarby som fick frislagen. Det är svåra situationer, men någon gång måste väl vi också ha gjort rätt där uppe, sa Bollnäsmålvakt Timo Oksanen till Ljusnan efter matchen.
Hammarby fick två straffar som gav mål till hemmalaget. Bollnäs reste sig två gånger i matchen dels underläge 3-1 till 3-4 och dels 8-5 till 8-7, men det räckte inte till poäng för ”giffarna”.

Kalix inledde målskyttet bäst i fredagens match mot Edsbyn som ledde med 1-2 i halvtid. Tre utvisningar gjorde det jobbigt för Kalix och Edsbyn vänd 1-2 till 4-2-ledning.
– Vi fick många billiga utvisningar, så det blev kämpigt, säger Kalixanfallaren Johan Sundquist till Norrbottens-Kuriren.
När sju minuter återstår av matchen leder Edsbyn med 5-3, men Kalix kom i kapp till 5-5.
– Det är svagt av oss att inte stänga matchen vid 5–3, det är långt ifrån godkänt hur vi hanterar det, säger Thomas Liw tränare i Edsbyn till Ljusnan. Vi har ju grepp på dem, och sett till hur matchen ser ut så känns det jättekonstigt att vi inte har två poäng. Vi bjuder på för många mål.

Broberg gav Villa Lidköping lagets första förlust på lördagskvällen med 4-2.
– Villa har mycket boll första tjugo, men sen kommer vi in i matchen och vi hanterar det bra. Vi är riktigt starka mot slutet, säger Rolf Larsson till Söderhamns-Kuriren som skriver att matchbilden efter paus blev dock en helt annan. Isen tog rejält med stryk av vinden i kombination med de många plusgraderna. Långa lyft och chansspel präglade slutet av matchen. – Isen blir otroligt dålig och det är svårt att spela. Då krigar vi fantastiskt bra i stället, säger Rolf Larsson till tidningen.

Läs också