Bandypremiär – några ord uppstickarna och ett tips om finalparet!

Ljusdal

Bandypremiär! Den sportsligt bästa och mest ovissa bandysäsongen på många år står och knackar för att göra entré i kväll. Vi får en en första liten indikation på hur det står till med lagen. Även om säsongen är lång så kan kvällens match var lika viktig som säsongens sista elitseriematch kommer att vara. För i år kommer varje poäng räknas, ja varje mål både framåt och bakåt i varje match under hela säsongen. Det kan vara skillnaden att komma över ett av alla de streck som dras när sista omgången spelats.

Elitserien spetsades till med återvändande ryssproffs i somras. Möjligen kan vi få se fler och till och med möjligen ryssar som kommer för att spela i Elitserien redan vinter. Det är ett tag sedan sist.

Allt talar för att vi kommer att få se mer publik på arenorna än i fjol. I år är det bandyfeber i Bollnäs och Vänersborg och som alltid även i Lidköping – där bandyfeber normaltillstånd. Det är högst troligt att vi se mer publik även när Edsbyn, Broberg, Hammarby, Västerås, Sandviken och Sirius spelar i vinter. Dessutom finns det möjlighet att lagen som kämpar om nytt kontrakt kan bjuda på bra och underhållande bandy.

I kväll kommer vi att få se välfyllda arenor med 3 000 – 4 000 i Lidköping, Vänersborg och Bollnäs samt förhoppningsvis 2 000 i Sandviken. Den positiva trenden tippas alltså att hålla i sig i vinter.

Uppstickarnas match!

Många högljudda negativa röster hördes när bronsmatchen i bandy presenterades i veckan och det är lätt att hålla med. Det är dock värt att ge bronspengen en chans. Lek med tanken att Sirius som hör till de lag som kan överraska positivt i vinter skulle nå ända fram till Bronsmatch. Låt säga att man möter SAIK som vunnit allt och så vinner uppstickarna Sirius! Vilken framgång det skulle vara för Uppsalabandyn, som dessutom har potential att ta hem SM Guld för U20 redan på fredagskvällen under SM-helgen i mars.

Att värdera även framgångar till andra placeringar än bara SM-Guld är att värdera bandyn högre. Att t ex Kalix, Ljusdal, Tillberga och Kungälv är med och stör de bästa lagen är beundransvärt på olika sätt. Att bedriva bandy utomhus i Göteborg är en svår nöt där allt annat än bandyväder är att förvänta. I Göteborg skulle politikernas felräkningspengar för fotbollsarenor ge en inomhusarena för bandy som inneburit ett stort genombrott för bandyn i den s k ”sportstaden”. GAIS gick förhoppningsvis tillfälligt i graven på elitnivå, men Kungälv finns kvar år efter år. Några av ovan nämnda kvartett lagen kan mycket väl ställa till det så mycket i vinter så att de kan vara med och hugga om den sista slutspelsplatsen ända fram till strecken har dragits för säsongen.

För ett par säsonger såg jag SAIKS-supertalang Erik Pettersson fullständiga överglänsa allt på plan på Heden i Göteborg. Det var för övrigt den matchen då SAIK hade bytt lagledning med bl a Stefan Söderholm som ny. Det var alltså ungt och framtiden som satte fart på de gamla rutinerade i laget som redan vunnit allt. Det finns många unga spelare som har chansen runt om i bandysverige som har potentialen att ta steget till ett rejält genombrott i vinter. Det kanske inte kommer redan i höst, men varför inte när våren närmar sig – på Uppstickarnas match?

Bandyworld tippar

I media har journalister och experter har Västerås, Sandviken och Hammarby tippats av de flesta som mest givna lagen till SM-final.

Villa Lidköping, Bollnäs och Edsbyn strax under som därefter följs av Vänersborg, Vetlanda och Broberg. Sirius tippas av en del att de kan vara med och störa om slutspelsplats?

Kalix, Tillberga, Ljusdal och Kungälv väntas inte ha med slutspelet att göra – men det är inte riktigt Bandyworlds tips.

Bandyworld tippar att Elitserien slutar så här:
14 – Ljusdal har blivit av med sin främsta målskytt i Björklund och den tilltänkta ersättaren fick lämna. Bara ett nyförvärv kan ändra på det.
13 – Tillberga som blandar och ger – verkar inte riktigt ha fått kontroll på försvarsspelet. Kan absolut vara med och störa så högt som snäppet under en slutspelats. (9-13).
12 – Kalix – Fågel eller fisk. Besvärlig försäsong trots sitt nordliga läge. 9-13:e plats.
11- Kungälv Massor av nya duktiga framtidsspelare. Hinner man få ordning spelaromsättningen så kan man vara med om 8:e plats. (8-13)
10 – Sirius – undviker kvalplatsen i år, men kommer att ställa till det på Studenternas. (7-10)
9 – Broberg – stenhård kamp förloras i slutet. Lite skadebenäget lag där man tappat spets igen. Slutspelskandidat. (6-9)
8 – Vetlanda – man tar den sista slutspelsplatsen och kommer ställa till det för lagen. Kandidat till bronspengen. (7-9)
7 – Bollnäs – Inte alls säkert att man lyckas under en hel säsong. Här måste uppstickarna verkligen visa. Viktigt att vara skadefritt. (6-10)
6 – Vänersborg – Slutspelslag. Otur i fjol tappade när Fagerström blev skadad och annat strult. Kan räcka till semifinal och Brons. (4-8)
5 – Edsbyn – Slutspelslag. Stabilare i år. Motivation kan få potentialen att räcka hela vägen fram till final, men får ses somBronspengskandidat (3-7).
4 – Västerås – SM-Guldsfavoriten. För bra form för tidigt? Känns igen från när ABB Arena var ny. Kapacitet för Guld, pallar man favorittrycket? (2-5)
3 – Sandviken – Svenska mästarna. Trycker på knappen till slutspelet. Finalspel, men det blir tufft. Guldkapacitet. (1-4)
2 – Villa Lidköping – Skador under försäsongen. Slipper favorittrycket. Outsider och där trivs man. Guldkandidat. (1-4)
1 – Hammarby – Där vet man att varje match är lika viktig under hela säsongen. Nu med viktiga återvändare tillbaka. Guldkandidat (1-3).

Semfinaler:
Hammarby – Sandviken
Villa Lidköping – Västerås

Final:
Hammarby – Villa Lidköping

SM-Guld: Hammarby

 

Läs också