Bandy i Kina-OS 2022!

Chanserna är goda och ökade möjligheterna rejält när det i dag stod klart att Peking för OS 2002.

almaty_2017 Bandy kommer finnas med i Universiaden i Kazakstan och Asiatiska vinterspelen i Japan. Tävlingarna hålls 2017 och 2019. Universiaden är studentspelen som kommer att hållas i bandybekanta Almaty.

Att Kina redan i vinter kommer att ha ett damlag när bandy-VM avgörs i USA ökar chanserna rejält.

I stort sett alla vinternationer finns i dag med Internationella Bandyförbundet. Island och Italien är några av länderna som saknas. Per-Olof Holmströms i Nordic Vikings tror dock att de sista vinternationerna snart finns med i IBF.

Nordic Vikings satsar på att sprida de nordiska sporterna i Kina bl a Curling, Ishockey och Bandy. Tillsammans med Sandvikens AIK och Sandvik var man i vintras och såg till att den första bandymatchen spelades i Kina och dessutom fick med Kina i Bandy-VM tidigare i år.

Per-Ola Holmström är övertygad om att bandyn finns med i OS 2022. Curling är klara och härnäst blir det bandy, menar Per-Ola när Bandyworld når honom direkt från det Kinesiska firandet av att Peking fått OS.

– För 2022 tror jag att vi kommer att ha en speciellt ”nytt kort ” i spelen om Bandy Sport når OS och jag tror att de kinesiska damerna kommer att vara redo att kämpa för en OS-medalj i Bandy redan 2022.


De olympiska vinterspelen 2022 tilldelades Peking vid Internationella Olympiska Kommitténs session i Kuala Lumpur.

-Vi gratulerar Peking och ser fram mot bra spel. Kampen blev jämnare än vad många trodde. IOK vade till sist det säkra kortet. Trycket kommer vara stort att leva upp till andan i Agenda 2020, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Peking vann med röstsiffrorna 44-40.

Peking arrangerade sommar-OS 2008 och staden kommer nu ta hand om issporterna under OS 2022. Snösporterna kommer att arrangeras 160 kilometer från Peking.

-Pekings vinst banar väg för Stockholm 2026 som jämfört med Peking kommer kunna erbjuda mycket koncentrerade spel och det är precis det som IOK vill, fortsätter Stefan Lindeberg.

Vid sessionen tilldelades också Lausanne vinterdelen av Ungdoms-OS, YOG, 2020, i konkurrens med Brasov, Rumänien.

Läs också