Bandyn är världens näst största VinteridrottBandy är vinteridrottens näst största sport! Ja det är fakta.

Mätt i förhållande till aktiva utövare har bandyn näst mest utövare av de 15 vinterolympiska sporterna! Ishockeyn är överlägset störst och tillsammans med bandyn har man 95 procent av alla vintersportutövare i världen, men har bara två av de 100-talet grenar som finns med i OS-programmet. Det visar Knut A Sörensen som tagit fram en rapport som jämfört bandyn med de olympiska vinteridrotterna.


Knuts A Sörensen visar att bandy har 3,5 ggr fler utövare än vad både den alpina och längdåkningssporten har. Bland de olympiska sporterna har bandyn mer än dubbelt så många licensierade utövare än t ex konståkning, skidskyttar, snowboard, skridskoåkning, backhoppning. Ishockeyn är klart störst med 1,5 miljoner utövare.

OS Bandy jmf 4

Source: Statics from 5 Ifs IIHF, FIS, IBSF, FIL, IBU, ISU FIB Estimation WCF, ISU (Speed skating) Sponsor: WWMM ( World Wide Mobile Management) – Data Protection av mobile enheter © Copyright Kasor Invest AS Illustration: Bandyworld

 

 

FIS har t ex 49 av de 100 OS-grenarna, skidskyttarna (ISU Skidskytte) elva grenar av de 100 och flera av utövarna kan delta i flera olika grenar. Det kan däremot inte hockeyspelaren som bara kan delta i en gren. Men med bandy på OS-programmet skulle de kunna delta i fler än en sport och bandyn skulle kunna få ett stort inslag av hockeyspelare.

Man kan tänka sig att spelare några år före OS inser att dom inte kommer med OS-truppen i ishockey, men kan nå i bandyslaget (eller omvänt). En ishockey spelare i t ex Vitryssland, Kanada, USA har stenhård konkurrens och  ingen chans att nå landslaget. Men han eller hon kan klara av att nå OS-truppen i bandy. Detta är orealistikt i Sverige, Russland, Finland osv, men inte i de nya bandynationerna, menar Knut A Sörensen.

Bandyns nationella förbund är också större än de flesta andra vinterolympiska idrotternas nationella förbund.

Liten spridning på medaljerna ingen unikt för bandyn

Att det är liten spridning av medaljerna i bandy-VM är inget unikt för bandysporten. Knut menar att alla vinteridrotter domineras av några få nationer. Fem nationer konkurerar om tre medaljer i snitt i femton OS-grenar.

 Sponsor: WWMM World Wide Mobile Management - Data Protection av mobile enheter ©CopyrightKasorInvest AS


Sponsor: WWMM World Wide Mobile Management – Data Protection av mobile enheter © Copyright Kasor Invest AS

De fem olympiska ringarna symboliserar varje kontinent. Bandy har andra platsen i Europa (som dominerer vintersport både i utövere och medaljer) …. I Asien är bandy nummer två. Somalia har fört bandy upp till nr 4 i Afrika. Og at bandy är nr 5 i Amerika. I Oceania er bandy minst i bandyfamilien, men likefullt nr 10 av de 15 grenarna. Bandy har god marginal också mätt efter kontinent.

Mest överraskande konstater Knut i rapporten är att det internationella Bandyförbundet (FIB) också är näst störst bland de åtta internationella säridrottsförbunden. De flesta är multisportförbund med många idrottsgrener och många grenar i vinter-OS.

Bandyn (FIB) slår emellertid FIS som inte har mindre än sex OS-sporter och hela 49 av 100 grenar i vinter-OS.

Bandyn (FIB) är tio gånger större än Skidskyttarna (ISU) som har elva grenar i vinter OS och sju gånger större än de två kälkförbunden, som organiserar de tre disciplinerna med tillsammans 10 grenar i OS. Bandy er sju gånger större en kälksporterna (Bob, Skeleton och rodel).

Det handlar om fairplay – ”bandy med i OS”

Knut A Sörensen menar att idrott handlar om fair play och framöver ska det även arbetas för fair play även i OS-programmet, vilket det inte har varit hittills! Det kommer att komma flera argument för egna idrotter och mot bandy i vinter-OS från bandyns konkurrenter som är på programmet. De ska mötas med sakliga argument förankrat i kall fakta. Bara vi kan tala för vår egen sak. Inga andra vill göra det för oss, skriver Knut i sin sammanställning.

Genom sammanställningen hoppas han att läsarna till rapporten får ett annat perspektiv på vinteridrott och bandy. Men FIB klarar inte detta utan att stöttas av de egna leden. Vi kan vara missnöjda med det ena och det andra, men man må stötta sin egen idrott och ”bandy med i OS”!

Läs också