Dags för Seriepremiären

Okej då! Då är det premiär i kväll. Lagen får släppa taget om förberedelserna och snacket, i kväll börjar allvaret. Viktiga fyrapoängsmatcher direkt i premiären. Bandyworlds tips är att slutspelstrecket mellan slutspel dras mellan Vetlanda och Broberg när serien är färdigspelad. De möts i kväll. Dessutom dras strecket för att undvika kval mellan Kalix och IFK Kungälv. De möts också i kväll.
Premiären kryddas av att förväntade topplag som inte har råd att tappa ”givna poäng” kan få en extra motståndare i kväll. Tre utomhusmatcher och två verkar kunna få spela under riktigt tunga förhållanden med mjuk is. Det är i Uppsala och Bollnäs. Villa Lidköping och Bollnäs ”ska ju bara vinna i kväll”, men Sirius och Tillberga kan komma göra det livet surt riktigt surt för favoriterna i kväll. Blixtrande förutsättningar för bra bandy finns i Vänersborg med Sandvikens AIK som gäster och Västerås SK där Hammarby står för motståndet.

Västerås SKHammarby sm

Västerås SK (1 – Bandyworlds tips till Elitserievinnare) – Hammarby (6) 
Segersviten bröts dock i World Cup. Blir laget stereotypt utan Johan Esplund? Simon Jansson går förstås inte av för hackor och Jonas Nilsson har inte haft svårt för att hitta mål denna säsongen heller. Nu väntar man bara på Jacob Bucht ska få det stora genombrottet. Oscar Gröhn lär vara på väg att förlänga kontraktet med Västerås SK inom kort.  Ted Bergström hörde till de spelare som förlängde med Västerås SK till kommande säsongen och han rapporterar om ett kärnfriskt VSK i dag.
– Jajemen alla friska och extremt spelsugna! Ja det verkar kunna bli enormt tryck i arenan ikväll.

Hammarby skadedrabbat med tunga namn som Pär Einarsson och Robert Rimgård borta. Skavankar finns därutöver här och där men de är spelbara. Dessutom väntas man få stöd av en stor grupp supportrar i kväll. 300-400 åskådare väntas man få med sig till Västerås i kväll.

 

Bollnäs miniTillberga LBollnäs (4) –  Tillberga (13)
Bollnäs kommer till spel bästa lag då man är friska och skadefria. Men Jocke Forslund var lite orolig över isen. 14 grader på väg från Sandviken och insikter i luften berättade han.
Christian Mickelsson har tillkommit i Bollnästrupp till säsongstrupp. Det räcker inte med att bara äga boll. Såg matcher i fjol där Bollnäs kontrollerade bollen fullständigt men det blev ändå bara oavgjort. Jag tror på Bollnäs i år. Det finns nog möjlighet att vi kan få se Bollnäs variera med lite långt spel.
Tillberga kommer med sitt bästa tänkbara lag. Och tränare Oskar Robertsson är nöjd med vad man har presterat under försäsongen och vill ta fler poäng än ifjol och utifrån det.

 

Edsbyn smGripen LEdsbyn (7 ) – Gripen Trollhättan (14)
Gripen Trollhättan åker till Hälsingland för att ta sig an Edsbyn. Tuff start för nykomlingen. 

Försäsongsmatcherna under säsongen har inte gett anledning för någon lyckorus inför premiären. Skadebekymmer har präglat försäsongen för Gripen som dessutom har flera nyförvärv att spela i hop sitt spel inför Elitseriepremiären.

Nu är alla tillbaka friska men premiären kommer man att spela utan Olle Sundin som ska bli pappa.

– Gripen ska spela i elitserien 2016-2017, det är vår målsättning, säger Magnus Nordin.

Edsbyn kommer till start utan skador eller sjukdomar rapporterade till Bandyworld som tippar Edsbyn som sjua. Förstås tungt att tappa spelare som Simon Jansson och Felix Pherson. Därutöver Jimmy Jansson. Bandyworld har inte lyckats nå vare sig Magnus Kuben Olsson eller tränaren Thomas Liw under fredagen.

 

Sirius smVillaSMSirius (12)- Villa Lidköping (3)
Sirius har inte rosat försäsongen minsann, men avslutningen var bra och ska nog inte räknas bort. Finns ju massor av unga talanger i klubben.  I dag tar man emot Villa Lidköping.

En försäsong som började med tveksamma resultat och avslutades med att få ordning på sitt spel.  Siriustränaren Anders Carlsson tycker resultaten mot Helsingfors IFK och Bollnäs speglar att spelet ser bättre ut.

– Vi har prioriterat spelet annorlunda i slutet. Inte lika mycket gladbandy. Bollnässpelare vittnade om att Sirius spelade bra och gjorde det jobbigt i genrepet.

I fjol gjorde man en makalös upphämtning hemma på Studenternas. 0-3 hämtades in och man fick oavgjort med sig 4-4. Utomhuspremiär för Villa Lidköping. Anders Carlsson var inte tränare då men såg matchen. – En skänk från ovan, tyckte han. Sirius har alla hela och friska till i kväll.

Villa Lidköping har kanske inte rosat försäsongen på det sätt supportrarna önskat sig. Men en dålig försäsong för Villa har historiskt blivit en bra säsong. I år har ”marginalerna” varit emot dem. Svag insats mot Vetlanda i Svenska Cupen förstörde för avancemang där och en tafatt avslutning mot Bollnäs i World Cup satte käppar i hjulet där med. Hörnstatistiken har var ingen munter läsning för Villa under Svenska Cupen. Inte mindre än 28 resultatlösa hörnor. Spelet har inte flödat av sprudlande och kvickt Villaspel direkt. Däremot rapporteras Daniel Andersson varit storslag i genrepet mot IFK Kungälv.

Johan Sixtensson har en mindre trupp till sitt förfogande i vinter. Därför har junioren Ludvig Johansson som inte ingår i truppen fått spela flera matcher och dessutom gjort mål. Ludvig finns med i kväll.
– Tim (Persson) vilar eftersom han har en enklare bristning i låret, Jon Karlsson och Philip Florén går ju med gips på varsin hand!

 

Vänersborg LSandvikens AIK LIFK Vänersborg (5) – Sandvikens AIK (2)
Vänersborg borde och tar nog ett snäpp närmre en semifinal.

Vänersborgstränaren Stefan Karlsson är inte orolig att laget kommer att kunna höja sig ett snäpp från försäsongen till Elitserien. Men Stefan menar också att man har gjort bra insatser även på försäsongen och tar matchen i World Cup mot just Sandvikens AIK som ett exempel. – Den matchen kunde vi lika gärna ha vunnit. Det finns inget som säger att vi skulle var sämre i år än i fjol, säger Stefan och är bestämd om att man höjer sig ett snäpp till denna säsongen.

Stefan Karlsson har alla spelare friska och hela till premiären och säkerligen med en taggad Christoffer Fagerström. Christoffer blev utsedd av spelare och ledare till Elitseriens mest överskattade spelare. Oförtjänt och fungerar bara som en tändvätska förstås.

Anders Jakobsson tycks vara medveten om Vänersborgs kapacitet.
– Alla utom Gälman är friska. Han har runt fyra veckor kvar innan spel. Svår bortamatch imorgon (läs fredag), blir tufft.

Vetlanda LBroberg LVetlanda BK (8)  – Broberg Söderhamn (9)  En så viktig match för båda lagen i säsongens premiär. Bandyworld tippar att det är en riktig fyrpoängsmatch i striden om en slutspelsmatch.

Vetlanda gjorde en bra Svenska Cup även om Jonas Claesson tyckte att man hade mycket kvar att jobba på. Därför fanns det förväntningar på att ännu mer i sin egen SAPA-Cup, men där blev det tvärstopp och man kan nog tala om ett misslyckande. Det håller inte Jonas Claesson alls med om. Med undantag från en tjugominutersperiod mot Vodnik så gjorde man en bra turnering. Man gick runt på få spelare under turneringen. Genrepet blev dock i moll. Det blev hela 10-0 så nog ska Vetlandas räknas bland slutspelskandidaterna. Jonas menar att det var en typisk träningsmatch och vill inte dra för stora växlar på den matchen.

Broberg har återigen haft en försäsong präglat av skador och sjukdomar. Med det som bakgrund har man ändå gjort den riktigt försäsong. Inför kvällen är läget fortsatt tveksamt. Fredrik Rexin tränare meddelar att Wijk och Dammbro är osäkra med Stefan Larsson definitivt är borta.

 

Kalix LKungälvSMKalix (10) – IFK Kungälv (11) Ett riktigt intressant möte. Nordost mot sydväst! Kalix kan bli årets skräll tippar vi. Sent ryssförvärv och blandar ungt med rutinerat. Fick behålla Olov Englund, Christoffer Norin och även målvakten Björn Hellman. Kalix verkar ha behållit sin grund från i fjol och tar ett steg till i år. Mats Rönnqvist tränaren i Kalix tycker att matcherna mot de ryska lagen såg bra ut medan det inte alls såg bra ut mot Edsbyn. De senaste tränings och cupmatcherna mot allsvenska lagen ska man inte dra några slutsatser av. De är matcher man ska vinna. Inför kvällen är det fortfarande oklart om Johan Sundqvis spelar eller inte. Samtidigt som
Kungälv var nära att haka på slutspelsstriden i fjol, men gjorde då sina sämsta matcher för säsongen. Tippar att dom tar ett snäpp närmare slutspel i vinter. Många nya spelare så det kan nog dröja innan Kungälv når sin höjdpunkt denna säsongen.

 

 

 

 

 

Läs också