Elitserien: Matchguide inför kvällens matcher

Jonas Nilsson

Fullomgång i kvällens Elitserie och därefter väntar landslagsuppehåll i helgen med matcher och samlingar för Sveriges landslag. Spännande matcher att vänta och man kan ana att det är spänt på sina håll inför kvällen. Derbydags mellan Broberg och Bollnäs blir ju förstås en höjdare att följa. Dessutom om Vänersborg som är i fint slag kan rå på serieledande Västerås i kväll. Tillberga och IFK Kungälv drabbar samman i en fyrapoängsmatch kring kvalstrecket. Vid seger för Kungälv så kan vi få se IFK-laget ovanför slutsspelstrecket igen. Vetlanda och Villa Lidköping spelar om viktiga poäng för att befästa sin position kring över halvan av slutspelslagen…

Uppdateras med ytterligare kommentarer från spelare och ledare successivt – markeras med rött >>!

Broberg LBollnäs miniDerbydags i Helsingland mellan ”slutspelsstreckslagen” Bollnäs och Broberg.
Glädjebesked för Broberg i går om att kommunfullmäktige röstade för kommunstyrelsens förslag om att gå vidare med ”väderskydd över ispisten”. Ikväll är det ny match; denna gång  på isen. Broberg överraskade positivt under inledningen av elitseriesäsongen, men har fått det lite jobbigare i slutet med två nyckelspealre på skadelistan.  Bollnäs har ofta haft skadebekymmer och kommunen har inte varit lika positiv  inställd till tak över en bandypist där. I dag ser förutsättningarna fina ut för bra is, även om det kommer att blåsa en del.
>>Anders Spinnars är tillbaka i Bollnäs GIF i dag.
>>Vadim Arhipkin är tillbaka i Broberg Söderhamn, men får däremot klara sig utan Robert Dammbro.

 

Edsbyn smSirius smEdsbyn tar sig an Sirius. Edsbyn har två raka förluster och vill förstås studsa tillbaka i kväll. Sirius har haft en tufft spelschema på sistone efter uddamålsförlust mot Broberg har tre raka förluster. Bollnäs, Vänersborg och Sandviken är svåra lag att plocka poäng i från. Tufft i kväll också för upplänningarna.
Förändringar i Siriuslägret. – Lundberg är tillbaka som libro, Widén fortsatt skadad. Viktor Broberg sjuk så Johannes Camilton tar hans plats. Annars ser det ut som det brukar, uppger Joel Wigren i Sirius och säger så här om kvällens match:
–  Kul att åka till Edsbyn och veta att det kommer bli bra förhållanden. Har spelat ett par matcher nu på sämre is. För oss är det inga konstigheter, vi fokuserar på våra grejer och kommer kriga 90 minuter. Ska bli kul att möta Hammarström igen.
Johannes Camilton innebär det att han gör säsongens förstas match i Elitserien. Johannes är en av de fyra Siriusspelarna i P19-landslagets 30-mannatrupp. De övriga är David Thorén, Nils Bergström och Oscar Rönnqvist. David Thorén har hunnit med nio elitseriematcher denna säsongen och gjort tre mål och spelat fram till två mål. Nils Bergström har varit med i truppen de två senaste matcherna.

Hammarby smGripen LHammarby plockar poäng på löpande band och på spelarfronten ser det allt ljusare ut. I dag står Gripen för motståndet.
Även om det inte lär ha varit någon toppmatch från Gripen senast så var man nära att plocka poäng från Vetlanda. Hammarby hade en jobbig första halvlek mot Villa senast. I andra fick man däremot en bekväm resa när motståndarna drabbades av tre utvisningar på kort tid och dessutom bjöd på ett par mål till 1-3. Hammarby kunde backa hem hela laget och satsa på kontringar.
Robin Sundin, spelare i Hammarby, kan glädjas åt att skadelistan i Hammarby blir allt kortare och säger så här inför kvällens match:
– Hej, läget är bra med laget inför kvällens match alla tillgängliga förutom C-J Rutqvist. Rimgård fortsätter och Per Einarsson gör säsongspremiär.
Magnus Nordin, tränare i Gripen Trollhättan, gör en spelarförändring och säger så här inför kvällens match:
– Simon Artig vilar och Adam Blomster kommer in i laget. Vi kör på som vanligt, vi lägger inget fokus på vilka vi möter. Kvällens match är den sista i en tuff period. Ny erfarenhet för många i laget att ha ett sådant här schema.
Vänersborg LVästerås SKVänersborg har efter lite tuffare period hittat tillbaka till fin form. Topp-intressant möte mot serieledande Västerås SK.
Vänersborg får ställa över viktig kugge i kvällens match som Jocke Hedqvist säger så här inför matchen: – I kväll är det en väldigt tufft match ! Västerås har sju raka segrar och självförtroendet är på topp. Vi får fortsätta jobba som ett lag och göra det vi är bra på. Ska bli en kul match o spela! – Röing (Martin) är sjuk.
>>Magnus Joneby spelar inte matchen.

 

SAIK S litenKalix LSandvikens AIK trummar på igen i kväll står Kalix för motståndet som besegrade Edsbyn och Tillberga senast. Kalix har hittat tillbaka till ett grundspel man klarar av och man återfunnet skärpan efter att ha gett bort matcher alldeles för lätt i början av matcherna. Sandviken har hela sju spelare med i den breda P-19-landslagstruppen. Av de 30 spelarna återfinns sju spelare i Sandvikens AIK. Bandyworld frågar Anders Jakobsson om någon av de sju spelarna får debutera i Elitserien i kväll? Några ändringar i truppen? – Patrik Nilsson är tillbaka annars inga ändringar.
– Ingen debutant, Hannes Edling , Jesper Jonsson och Rasmus Linder har spelat fler matcher redan och gör det bra.
Utöver trion återfinns Oskar Stadin, Edward Sigfridsson, Albin Airisniemi och målvakten Alexander Larsson.
>> Christoffer Norin säger så här inför Kalix uppgift i kväll:
– Inga större ändringar på truppsidan. Det är väl tuffaste möjliga bortamatch tycker jag men vi ska spela vårt spel och bara köra på, inte ha för mycket respekt!

 

Tillberga LKungälvSMI kväll ska Tillberga komma på räls igen. Det var ett tag sedan man tog poäng, men liksom Sirius har man laget haft ett svårt matchschema.
Tillberga var nära poäng senast, men det blev uddamålsförlust borta mot Kalix. Kungälv besöker ABB-Arena ikväll och TB har plusstatistik på laget från försäsongen. En viktig match för lagen. Tillbergas avstånd till lagen ovanför kvalstrecket och även slutspel är nu fem poäng.
>> Jesper Flodström är tillbaka i Tillbergalaget i kväll och säger så här inför kvällens match:
– Vi måste hitta tillbaka till grunderna igen och börja där ifrån, lita på vårt grundspel för när alla gör det som krävs då blir vi riktigt bra.

>> Kungälv sjukdomsperiod tycks vara över rapporterar lagkapten Mathias Johansson:
– Nej inga ändringar, alla sjukdomar är borta så det e skönt! Vi har torskat två matcher mot dom på försäsongen så vi måste verkligen prestera på topp om vi ska lyckas vinna idag!

 

Vetlanda 4o pVillaSMTvå lag mitt bland nuvarande slutspelslag möts när Vetlanda tar emot Villa Lidköping.

Villa Lidköping kommer rejält revanschsuget efter en snöplig förlust mot Hammarby senast. Vetlanda vann en knapp seger mot Gripen Trollhättan och var nära att få sin segersvit i SAPA-arena bruten för denna säsongen. Villa Lidköping brukar ha svårt mot Vetlanda i Småland. Vetlanda har haft ett tufft spelschema med många matcher senaste veckan. Dessutom kommer man med kvällens match redan ha avverkat hälften av säsongens hemmamatcher  i grundserien. Med sjunde raka segern hemma i kväll stärker Vetlanda sina möjligheter att nå slutspel rejält och dessutom passerar man Villa som var i serieledning bara för ett par omgångar sedan. Vetlanda hade spelare på skadelistan mot Gripen. Tobias Nyberg och Patrik Johansson spelade inte. Patrik Johansson vilar ytterligare någon vecka för spricka i handeln, uppger han för Bandyworld. Om ex-villaiten Tobias Nyberg spelar i kväll eller inte är oklart, men Tobias tränade i går.

Vetlanda BKs P19-landslagsuttagne Tobias Ytterell säger så här inför matchen:
– Villa hemma brukar bli jämna tillställningar! Blir nog en bra match med mycket fart!

Nya Lidköpings Tidningen rapporterar att Villa gör ett par förändringar till i kväll. Johan Malmqvist tillbaka i laget medan Jesper Bryngelsson vilar. Daniel Andersson upp på topp medan Johan Esplund går ner på mittfältet.

12 Tim Persson Villa LidköpingTim Persson med Skirö som moderklubb men med förflutet i Vetlanda BK tycker ser fram emot kvällens match. Är det speciellt att spela mot Vetlanda?
– Ja det är fortfarande speciellt att spela mot Vbk och särskilt nere i Vetlanda! Matcher man alltid verkligen vill vinna!
Tim var i storslag i fjol när han blev skadad i kvartsfinalserien mot Edsbyn. Hur är din form efter skadan Tim?
– Jag tycker min form är tillbaka där jag avslutade förra året. Känns bra och som jag kan utveckla vidare den rollen jag påbörjade förra året på mittfältet! Känner inget av skadan och har inte gjort under försäsongen häller.

>>Johan Sixtensson Villatränaren: – Vi är laddade för en tuff fight mot ett starkt hemmalag. Vi går självklart för seger!

 

Elitserien S V O F G-I + / – P
1 december
Sandvikens AIK – Kalix
Tillberga – IFK Kungälv
Vetlanda BK – Villa Lidköping BK
IFK Vänersborg – Västerås SK
Edsbyns IF – IK Sirius
Hammarby IF – Gripen Trollhättan BK
Västerås SK 10 8 0 2 49-27 22 16
Sandvikens AIK 9 6 1 2 64-36 28 13
Villa Lidköping BK 9 6 1 2 44-25 19 13
Hammarby IF 9 5 2 2 41-30 11 12
Vetlanda BK 10 6 0 4 43-49 -6 12
IFK Vänersborg 9 5 1 3 42-30 12 11
Edsbyns IF 9 5 0 4 42-36 6 10
Bollnäs GIF 9 4 1 4 39-29 10 9
IFK Kungälv 9 4 1 4 38-36 2 9
Broberg/ Söderhamn Bandy 9 4 1 4 28-35 -7 9
Kalix Bandy 10 4 1 5 31-42 -11 9
TB Västerås 10 2 0 8 39-67 -28 4
IK Sirius 9 1 0 8 21-48 -27 2
Gripen Trollhättan BK 9 0 1 8 26-57 -31 1

Läs också