SM-Slutspelet: Nu börjar slutspelet

I dag drar SM-slutspelet i gång med tre kvartsfinaler. Tre öppna kvartsfinaler där Bollnäs och Villa Lidköping som får utses favoriter i dagens matcher mot Edsbyn respektive Vetlanda. Sandvikens AIK kommer till spel utan Christoffer Edlund mot ett Hammarby som inte vunnit på ett tag.

VillaSMVetlanda 4o pVilla Lidköping – Vetlanda
Villa har imponerat under säsongen. Visserligen dubbla förluster mot Hammarby, förluster mot Edsbyn och Bollnäs samt dagens motståndare Vetlanda. Villa utan Tim Persson och Jesper Bryngelsson är en försvagning i ett slutspel. Magnus Muhrén har kommit in i Villalaget efter VM-uppehållet. En spelare kan vara nyttig för Villa mot lag som backar och försöker dra ned tempot. Vetlanda kommer till slutspel med gissningsvis bra självförtroende i truppen. I dag är man säkert i nivå med Hammarby och Sandviken, alltså ett lag bland de fyra bästa. Vetlanda var kontringsskickligt i det senaste mötet. Omställningar och lite av det gamla vilda Villaspelet så kan det komma att ge just Villa bekymmer. Villa är favoriter i kvartsfinalserien men bli inte förvånad om denna kvartsfinalserie går till en femte avgörande. Om inte allavaret gör Vetlanda ängsligt och allt låser sig så ser Bandyworld Vetlanda 50/50-chanser att rå hem seger i två av matcherna. En bortamatch och en hemmamatch. Är det Vetlandas dagar de två matcherna så blir det en femte avgörande match och där kan allt hända.

Hur är läget? Johan Sixtensson, Villatränaren:
– Ja du, vi mår bra, är friska och otroligt sugna på match! Ska jättekul att få köra igång slutspelet och det är full gas som gäller!
Samma lag som senast fast (Christian) Älvegran vilar till förmån för Ludvig Johansson!

Vetlandas Patrik Johansson sa så här i tisdags.
Det har varit två tighta matcher tidigare denna säsongen och räknar man med Svenska cupen så har vi varsin vinst och en oavgjord så det kommer nog bli häftiga och jämna matcher. Vi är inte nöjda med att nå kvartsfinal och kommer satsa fullt ut så får vi se hur långt det räcker

Bollnäs miniEdsbyn smBollnäs – Edsbyn
Bollnäs låg före juletid nedanför slutspelsstrecket men har därefter gått från klarhet till klarhet och är uppe i tolv raka segrar sedan den oavgjorda matchen mot Sandviken. En del menar att Bollnäs har bränt sitt krut och inte kan fortsätta på samma sätt. Men man forsätter att imponera.

Gissningsvis blir det en matchserie som åtminstone går till fyra matcher. Täta matcher där skyttet kommer att fälla avgörandet. Skott från alla möjliga håll och kanter. Bollnäs har visat sig skickligare på att göra mål frislag än på straffar i vinter. Edsbyn och Bollnäs är två av elitseriens tre lag som gjort flest mål på hörnor. Edsbyn är effektivast. Men avsaknaden av Joel Edling är förstås tung för Edsbyn.

Edsbyn har fortsatt bekymmer med Joel Edling, men fått det överraskande tillskottet med Fredrik Åströms comeback. Edsbyn spelar jämnt mot de flesta lagen och kommer säkert ge Bollnäs fullt upp. Frågan är hur länge Bollnäs formkorva håller i sg.

Bollnäs Ville Altonen inför matchen:
– Det är bara inspirerande. Kommer bli tajta matcher. Man har väntat ett helt år för att spela slutspel igen och äntligen imorgon drar det i gång igen. Vi har stått på bra nivå länge och nu ska vi ta några steg till. Vi vet att Edsbyn är en tuff motståndare men vi känner oss redo. Alla är tillgängliga för spel.

Magnus ”Kuben” Olsson, Edsbyn:
– Ser fram emot en häftig kv final serie. Hoppas på mycket folk som gör detta till en stor fest. Vi möter ett lag som är stora favoriter. Vi har tillgång till alla utom Joel.

SAIK S litenHammarby smSandvikens AIK – Hammarby

Christoffer Edlund saknas troligen i början av kvartsfinalserien och Patrik Nilsson har varit ett frågetecken. Patrik och Daniel Mossberg skadade sig i matchen mot Gripen, men det verkade inte vara någon större fara med dem. Patrik vilade senast, medan Daniel var med och kolliderade med Christoffer. Försvarsspelet har fungerat bättre efter VM-uppehållet för SAIK vilket har varit lagets problem.

Var Hammarby befinner sig är svårbedömt. Hammarby hade en fantastisk förmåga trots alla skador och svåra träningsförhållanden möjlighet att hålla hög nivå med Magnus Brodén som tränare. Hammarby är utan seger under Stefan Erixons tränarskap, men Hammarby var redan klara för slutspel. Nu börjar allvaret och Hammarby har spelare för att ta sig hela vägen fram.

Anders Jakobsson, SAIKs tränare:
–  Svår kvart mot ett mycket bra Hammarby. Vi måste spela på topp för att ta oss vidare, Patrik Nilsson spelar annars inga ändringar i laget. Chrille mår bättre men vet inte när han får spela, vår läkare avgör detta.

Robin Sundin, Hammarby:
– Vi går in i en tuff kvartsfinal mot Saik. Där vi haft 2 kryss mot varandra o det har varit jämt. Så det lär inte bli annorlunda nu. Två lag som är vana vid slutspel och alltid höjer sig ett par snäpp.

Läs också