Elitserien: Olle Gabrielsson Årets Hjärtlungräddare – Räddade livet på sin spelare

Fotograf: Anders Norderman/Riksförbundet HjärtLung Clarence Wahman och Olle Gabrielsson.

Under ett träningspass föll elitbandyspelaren Clarence Wahman 20 år plötsligt ihop drabbad av plötsligt hjärtstopp. Lagkamraterna befarade det värsta. Men tränaren Olle Gabrielsson, och en man som sett dramatiken från sin bostad, Andréas Wallner, kom snabbt till platsen och räddade Clarence liv med hjälp av hjärt- lungräddning. Nu får Olle Gabrielsson och Andréas Wallner priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Det var eftermiddagen torsdag 26 maj. IK Sirius elitserietrupp skulle ha konditionsträning. Tolv av lagets spelare var på plats och gjorde sig redo för ett krävande intervallpass: 700 meter i skogsterräng och uppför den branta Sunnerstabacken, som vintertid används för slalomskidåkning. Själv minns Clarence ingenting från den där dagen. Tränaren Olle och lagkamraterna kommer aldrig att glömma den.

Samtidigt satt Andréas Wallner och åt en tidig middag med fru och barn i sitt hus som ligger alldeles intill löpspåret. När Andréas tittade ut genom fönstret upptäckte han att flera unga killar närmade sig familjens tomt.

– De verkade jättestressade och en av dem frågade efter vatten och filtar. Men någonting sa mig att det nog inte var det som behövdes. Jag lämnade matbordet, ringde 112 och sprang bort mot killen som låg ner en bit bort, säger Andréas Wallner.

Tränaren Olle anade oråd när det bara var en i laget som kom upp för backen efter det första varvet. Han rusade mot bilen för att hämta sin telefon, ringde 112 samtidigt som han körde ner mot platsen där alla samlats i ett tumult runt Clarence.

Väl på plats förstod Olle allvaret. Han uppfattade att Andréas Wallner redan pratade med SOS Alarm och släppte sin mobil och började istället undersöka Clarences puls och andning.

– Clarence var helt livlös. Huden började bli blå och ögonen for runt och flackade åt olika håll. Jag hann tänka att nu dör han i mina armar. Jag förstod att vi måste påbörja hjärt-lung-räddning direkt, säger Olle.

Både Olle och Andréas gick in för att tillsammans göra hjärt-lungräddning på Clarence. Andréas gav hjärtkompressioner och Olle gjorde inblåsningar tills ambulanspersonalen kom och tog över.

– Tekniken kan jag ju men det var sådan skillnad att utföra det på riktigt jämfört med på en docka, säger Olle Gabrielsson. Att fylla en ung idrottares lungor med luft är något helt annat.

Utan Olle Gabrielssons och Andréas Wallners rådighet och rätt utförda hjärt-lungräddning hade Clarence Wahman aldrig, nu fem månader efter olyckan, kunnat träna med sitt lag igen. Det är tack vare dem som han mirakulöst klarade sig.

För sin insats belönas Olle Gabrielsson och Andréas Wallner med Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2016.

Läs också