Spelarnytt: Martin Landström är klar för Västerås SK

#39 Martin Landström Västerås SK Foto: Västerås SK

Martin Landström med Tranås BoIS som moderklubb är klar för Västerås SK efter att bandyns skiljenämnd har sagt sitt. – De första veckorna var jobbiga, men när jag kom upp till Västerås kändes allt bra, säger Martin Landström. Kontraktet med Västerås SK lyder på två år.
Det är Vetlanda BK och Martin Landström som varit upp i skiljenämnden då man tolkade avtalet parterna emellan olika. I förra veckan träffades representanter för Martin, Vetlanda och skiljenämndens Krister Malmsten, och i måndags kom beskedet, skriver Västerås SK i ett pressmeddelande. Skiljenämnden dömer i Landströms favör.

– Det känns skönt såklart, dels att det är klart men också att jag inte har gjort något fel enligt kontraktet. Det skriftliga och juridiska är på min sida. Så för mitt eget samvete känns det bra.

I väntan på skiljenämnden flyttade Martin tillsammans med sin sambo Emma till Västerås i början av maj.

– Jag bestämde mig den fjärde april vart jag skulle spela och meddelade VBK (Vetlanda) att jag skulle lämna, då meddelade de att det skulle bli skiljenämnd. De första veckorna var jobbiga, men när jag kom upp till Västerås i maj så kändes allt bra när jag kunde vara med och träna med laget och komma in i stan.

Under de senaste åren har Landström varit ryktenas man där han kopplats till flera klubbar. Men han har nu valt att flytta till Västerås och VSK.

– Jag tilltalas mycket av Västerås SK som förening och den kultur som finns i och kring laget. Det finns en tradition och ett sätt att vara som jag tror kommer ha positivt inflytande på mig som person. Jag är i den fasen i karriären där man vill hitta ett ställe att kunna utvecklas på över tid och då känns VSK bra. Klubben mår ekonomiskt bra och är år efter år med i toppen, det är jackpot på alla plan.

Relationen med VSK sträcker sig inte så långt bak i tiden.

– Så länge jag har spelat i Elitserien så har VSK vunnit två av tre SM-Guld, det säger ju något. Det har varit laget som varit jobbiga att möta, men alltid kul och öppna matcher. Sen har jag haft Micke Carlsson som förbundskapten i U21-landslaget i två år och jag har mått bra under hans ledarskap.

Martin ser sig själv som en ambitiös bandyspelare med bra teknik och blick för spelet. Störst utvecklingspotential för egen del ser Martin i skyttet.

– Jag har alltid huserat på mittfältet men var på planen jag ska vara får Carlsson bestämma. Jag tror att kan tillföra något mer, kreativitet, och hjälpa mina kompisar att få bättre lägen och mer tid.

Martin har åkt omkring med nummer 39 på ryggen i Vetlanda, något han fortsätter med i VSK.

– Tidigare hade jag nummer nio, när jag blev värvad av VBK så var det upptaget. Min farfar dog något år tidigare och han var född -39 och han har alltid varit en stor förebild i mitt liv. Så det är en hyllning till farfar.

På sidan av isen kommer Martin jobba med projektet Schysst Framtid, som i första hand vänder sig till sjätteklassare för att diskutera droger, mobbning och rasism.

– När jag och Campese pratade om hur vi skulle lägga upp allting så kom vi överens om att det här är en bra väg för att komma in i staden, laget och i näringslivet. Jag tror att det passar mig som person. Själva syftet med projektet är helt grymt. VSK ligger i framkant där.

Klubbchef Michael Campese om Martin Landström:
– Sett till hela processen så är det skönt att allt är klart. Han är en av världens mest lovande spelare och en spelartyp som vi tycker att vi har saknat. Vi ser potentialen att bygga upp Martin tillsammans med honom själv för att ta nästa steg. Han har visat som person redan nu att han är VSKare.

Kan du utveckla hur han har visat det?
– Det handlar om inställningen till saker och förståelsen för helheten som VSK står för. Trots att han är en ung kille så ser han att det inte bara handlar om a-laget utan också om grundvärderingar, träning och så vidare.

Läs också