SM-Kvartsfinal: Dags för avslag i årets slutspel!

Alldeles snart är det avslag i årets SM-slutspel. Här är en genomgång inför kvällens samtliga drabbningar.
SAIK – IFK Vänersborg.  Göta älvslaget är av många årets överraskning till slutspelsplats. Men klurige Ari Holopainen har lyckats få i hop sin mannar från ett skralt försäsongslag till en slutspelsplats. Nu ställs IFK mot storfavoriterna Sandvikens AIK. Allt annat än SAIK-seger är förstås en jätte skräll. Men kan Motala slå SAIK, visserligen i en för SAIK betydelselös match, så finns en strimma hopp för IFK-supportern. Vänersborg är allt att vinna. Några skadebekymmer verkar inte finnas i SAIK även om Daniel Berlin stod över Motalamatchen. IFK har haft bekymmer med Jocke Hedqvist och Bandyworld har inte fått några tecken från IFK om hur läget är i laget.

Regerande mästarna Edsbyn valde att Bollnäs som kvartsfinalmotståndare.
Därmed
får Bollnäs alla möjligheter att tända till för att få revansch från fjolåret. Daniel Berlin som lämnade för SAIK lämnade över en än  större börda på Per Hellmyrs. Bollnäs har fått klara sig utan Patrik Nilsson större delen av säsongen vilket har gjort Bollnäs än mer lättläst. Samuli Helavouri har haft vissa bekymmer men spelat.
Edsbyn har haft små perioder med nedgångar men verkar oerhört trygga med sitt eget spel och ska förstås bryta ner Bollnäs om det överraskningsvis skulle gå till fyra eller fem matcher. Byn tycks vara fritt från skador och sjukdomar. Oscar Wikblad som var febersjuk i näst sista omgången är tillbaka.
Anders Svensson, Edsbyns målvakt, om läget och kvartsfinalserien: – Det är bara bra. Blir en spännande och jämn serie tror jag.
Anders bekräftar för Bandyworld att laget är helt och friskt.
Vetlanda ger sig an Hammarby. Hammarby tycks ha fortsätta bekymmer med Christoffer Fagerström och David Pizzoni Elfving. Att Hammarby kan höja sig även utan dem visade senast mot Villa när de närmast osannolikt hämtade in 1-5 till 5-5 sista kvarten. Frågan är om Vetlanda har ställt till det för sig när Joakim Andersson stängdes av de sista omgångarna och Johan Löfstedt vilat. Skulle bli förvånad om inte Vetlanda tar kvartsfinalserien till minst en fjärde match.
– Bara fint, ska bli kul! Vi är laddade och redo på att det drar igång, menar Kalle Spjuth till Bandyworld och tror att det kommer att bli täta och tuffa matcher.

Ilja Grachev är laddad: – Jodå vi är nog ett otroligt ladda gäng inför kvällen, det gäller att ta en match i taget och utgå därifrån, i dessa typer av matcher gäller det att vara väl förbered, minimera misstagen och få upp fokus!

– Det handlar om att vilja vinna mest och det mentala spelet kommer vara minst lika viktigt som det fysiska! Vare sig Kalle eller Ilja kan eller vill inte svara på om Hammarby har med Christoffer Fagerström och David Pizzoni Elfving i kväll.

Patrik Johansson, Vetlanda BK är laddad: –  Det är taggat, ska bli väldigt kul. Det är såna här matcher man längtar efter.  Jag förväntar mig en tight match som kommer avgöras sista kvarten.
Alla hela och friska?
– Japp!
Västerås SK tog sig upp från femte till fjärde plats i den sista omgången på Villas bekostnad.
Nu möts lagen och Västerås för börja hemma och få avgöra på hemmaplan. Denna matchen väntas bli den jämnaste av de fyra kvartsfinalserierna. Det kan verkligen bli fem riktigt häftiga matcher.

Simon Jansson var med i Sveriges VM-trupp som tog silver. Var har du förväntningar på kvällens match och kvartsfinalserien? – Att det kommer bli en läcker matchserie mellan två bra lag och mycket folk på läktarna. Kommer säkert bli hett på isen också!

U21-världsmästaren Martin Karlsson kommenterar hur läget är och kvällens match sår här: – Det är bra!
– Riktigt kul att det drar igång med slutspel. Ikväll tror jag att de kommer bli en match med högt tempo med detaljer som avgör. Kommer vara viktigt att sätta de lägen man får och fasta situationer.

– Det ska bli en grymt rolig serie mot ett bra lag som Vsk, fyller Martin Johansson, Villas libero. Det är två bra lag där det kommer att gå undan från start.

Läs också