Ekonomi: Positiva siffror för Vetlanda BK

Vetlanda nådde slutspel i vintras och pressade Hammarby i kvartsfinalspelet. I veckan presenterade klubben dessutom ett plusresultat och därmed ett förbättrat positivt eget kapital som nu uppgår till nästan en halv miljon.

Det ekonomiska resultatet innebar att det var åttonde gången på tio säsonger som Vetlanda redovisar positiva resultat. Klubben har sedan flera år tillbaka arbetat hårt för att vända ett negativt eget kapital till ett positivt vilket bland annat är en förutsättning för att få elitlicens. Minusresultatet säsongen 2016/17 gjorde att det egna kapitalet minskade och därför ökade föreningen för ett år sedan fokus ytterligare för att kunna göra ett plusresultat under säsongen som gick och därmed bygga upp det positiva egna kapitalet.

När säsongen summeras så var det sportsligt en av de bästa på över tjugo år för klubben. En sjätteplats i elitserien och förlust i femte och avgörande kvartsfinalen mot Hammarby. Dessutom blev det för andra säsongen i rad dubbla SM-guld för föreningens juniorlag P18 och J20. De sportsliga framgångarna för A-laget bidrog givetvis till att föreningen också kan konstatera ett nytt intäktsrekord med en omsättning på över 8,3 MSEK och ett ekonomiskt plusresultat på ca 0,220 MSEK. Det positiva egna kapitalet uppgår nu till 0,45 MSEK.

– Vi lever i en verklighet med väldigt små marginaler, därför är det alltid skönt att kunna presentera plusresultat och visa att vi har en sund och balanserad ekonomi. Det har dock inte gjort sig självt, utan krävt ett stort ideellt arbete från många personer i föreningen, både för att kontrollera kostnaderna men framförallt för att öka intäkterna. Det arbetet kommer vi fortsätta med för vi ser inte att utmaningarna blir mindre framöver, säger Andreas Söderman i styrelsen.

Vid årsmötet valdes Daniel Cederlöf till ny ordförande i VBK och efterträder därmed Carl-Gunnar Jonasson, som varit ordförande de senaste tre säsongerna. Daniel har varit styrelseledamot under en säsong och kliver nu på ett nytt uppdrag som föreningens 22:e ordförande. Ett ärofyllt uppdrag för Vetlandasonen som är den tredje generationen i en släkt som varit engagerad i klubben under många år, ett engagemang som inleddes med Daniels farfar Ove Svensson.

– Det känns härligt. Det är en anrik förening som har haft många sportsliga framgångar de senaste åren. Det känns som en utmaning att ta sig an den här rollen, men det är också det som triggar mig för att kunna utvecklas, säger den nyvalde ordföranden Daniel Cederlöf.

Läs också