Eliterien: Hammarby och SAIK beviljas elitlicens

Efter en omfattande granskning har Svenska Bandyförbundets licensnämnd beviljat Hammarby IF och Sandvikens AIK elitlicens för säsongen 19/20, enligt ett pressmeddelande i kväll.

– Granskningen har varit väldigt komplex och samtidigt väldigt noggrann med hänsyn till den ekonomiska historiken runt båda klubbarna, säger Göran Ersmarker ordförande i licensnämnden.
– Klubbarna har erhållit betydande kapitaltillskott och stora avskrivningar av skulder till leverantörer. Detta borgar för att ekonomin säkerställs inför kommande säsong och då med en sund och balanserad budget.
I och med detta har samtliga 14 klubbar i Elitserien Herr 2019/20 beviljats elitlicens.

Vad var de viktigaste faktorerna bakom att Hammarby beviljas Elitlicens?
– Ledarskap, duktiga ekonomer, enade styrelser, bra dialog med sponsorer, supportar med stort hjärta, 100% transparens till licensnämnden, kommenterar Anders Gidrup det gröna ljuset från elitlicensnämnden.

”Nytt Hållbart SAIK”

Parallellt med arbetet med att lösa den akuta ekonomiska krisen har gruppen tillsammans med klubbledningen i SAIK också arbetat fram en strategi med väsentliga hörnstenar för att skapa ett ”Nytt hållbart SAIK Bandy”, en förening som bygger på en stabil och sund ekonomisk grund som tar ett socialt ansvar där samtliga spelare har en sysselsättning utanför bandyn i form av jobb eller studier, skriver SAIK i kväll.

De senaste månaderna har ett på gränsen till osannolikt arbete utförts för att först rädda SAIK Bandy från konkurs och i nästa steg återställa det egna kapitalet så att Elitlicensnämnden (EN) kunde fatta beslut om elitlicens.
-Det har varit ett imponerande arbete som utförts och det visar att det trots alla negativa rubriker och den turbulens och oro som funnits det senaste året ändå finns en stark vilja och uppslutning för att rädda klubben, säger Rafi Markarian, tf klubbchef och styrelsens talesperson.

Fokus i arbetet med att sanera klubbens ekonomi har varit på:
• hård likviditetsplanering för att betala löpande räkningar efter bästa förmåga.
• att tillsammans med fordringsägare se över tänkbara lösningar för nedskrivning av skulder men också omedelbar betalning av skulder.
• att tillsammans med partners och supporters säkerställa nödvändigt kapitaltillskott.

Läs också