VM: Guld till Sverige

Foto: Romus Ramström

Det svenska herrlandslaget är världsmästare igen för första gången sedan 2017. Detta efter att under söndagen ha besegrat Finland i VM-finalen med 3-1.

Efter två tunga uddamålsförluster i VM-finaler mot Ryssland och en lång pandemi är det svenska herrlandslaget återigen världsmästare i bandy och det för 13:e gången genom tiderna. Detta efter en tät och tight VM-final i Eriksson Arena, Åby, under söndagen mot ett Finland med en briljant Kimmo Kyllönen mellan stolparna

Sverige kopplade ett spelmässigt starkt grepp om den första halvleken och bosatte sig mer eller mindre på den finska planhalvan ju mer halvleken led. Det skulle dock dröja till den 27:e matchminuten innan Martin Landström snyggt kunde ge de blågula ledningen med 1-0. Förarbeten svarade kapten Martin Karlsson för.
Den svenska glädjen blev dock inte långvarig. Mindre än tio minuter senare stack Finland upp i ett av få farliga anfall, men effektiviteten fanns där och Teemu Määttä kunde kvittera till 1-1.

Spelmässigt var det dock fortfarande Sverige för hela slanten och i slutet av halvleken kom utdelningen. Först kunde Joel Broberg se till att Sverige åttor ledningen när han var snabb nog att läsa av en hörnretur bakom Kommo Kyllönen. Med bara minuter kvar av den första akten kunde VM-skyttekungen Christoffer Edlund sätta 3-1, snyggt framspelad av Christoffer Fagerström.

– Det känns som att det står och väger lite första 20, 25. Vi låter dem ha lite boll, men sedan tycker jag verkligen att vi har momentum i matchen när de gör 1-1 egentligen. Då känns det verkligen som att vi ska sätta dit dem och att vi får 2-1 och 3-1 innan paus är ju jätteviktigt. Det tror jag är tufft för dem också, för de har aldrig riktigt hamnat i ett tvåmålsunderläge mot oss, säger lagkapten Martin Karlsson.

Den andra halvleken blev ett långt ställningskrig och den starka svenska defensiven såg konsekvent till att hindra farliga finska målchanser.  Bland annat Joel Broberg hade flera ypperliga lägen att öka på Sveriges ledning, men Kimmo Kyllönen var omutlig i den andra halvleken som blev mållös.

– Det är väldigt, väldigt efterlängtat. Skönt att trycka till Finland också. De hade väl tre segrar mot oss på de senaste fem mötena. Vi var väldigt sugna på att sätta ner foten mot dem idag, men det är ju en jäkligt jämn match. Vi får aldrig in fyran som kan punktera matchen och då blir det ju läskigt när de får de där hörnorna i slutet. Det satt hårt inne, men det är väldigt efterlängtat att det är klart, säger kapten Karlsson, som därmed fick vinna karriärens första VM-guld på seniornivå.

Även förbundskapten Mattias Sjöholm vann sitt första guld som förbundskapten för A-landslaget.

– Det har varit en fantastisk vecka här nere och det här är en fantastisk dag för bandyn och för svensk bandy. Stort grattis till damerna som tog guldet och visade vägen på förmiddagen (tidiga eftermiddagen reds. anm.), så det har varit en fantastiskt fin vecka.

Det blir alltså dubbelt guldfirande för de svenska landslagen under söndagskvällen och där ska nästa match vinnas.

– Det är ju bankett som gäller och Ari (Holopainen, förbundskapten Finland) sa när vi tackade att de aldrig har förlorat en bankett, så nu är det väl upp till bevis där också, skrattar Martin Karlsson.

– Det är klart att jag är besviken, där vet jag att om vi lyckas till hundra procent har vi alla chanser att störta Sverige. Det kunde vi inte göra i dag, säger Finlands förbundskapten Ari Holopainen.

Finland var det försvarande laget i den första halvleken. Sverige rullade ut farliga anfaller i snabb takt och Finland höll sig kvar tack vare målvakten Kimmo Kyllönens suveräna räddningar.

– Det är lite irriterande att få starta i matchen. Vi var tvungna att inrikta oss på försvarsspelet det första 20 minuterna. Kanske gick vi lite i svenskarnas fälla och gav därmed Sverige för mycket öppet utrymme på isen.

Finland hade inte många målchanser i första halvlek, men Finland visade sin effektivitet och farlighet när man väl blixtrade till offensivt. 1-1-kvitteringen kom från en fin passning från Emil Fedorov och Teemu Määttä.

– Tack vare det målet (Edlunds 3-1-mål) kunde Sverige spela lite lugnare och mer befriat i andra halvlek, så det var avgörande för slutresultatet.

– Andra halvlek var mycket bättre för oss, men det välbehövliga förminskande målet saknades. Mot slutet fick vi ett par farliga hörnor, men Sverige egentligen aldrig någon under någon press, säger Holopainen.

Sverige – Finland 3-1 (3-1)
Mål: 1-0 27′ Martin Landström (Martin Karlsson), 1-1 36′ Teemu Määttä (Emil Fedorov), 2-1 42′ Joel Broberg (hörna), 3-1 44′ Christoffer Edlund (Christoffer Fagerström).
Hörnor: 14-0 Hörnmål: 0-0
Utvisningar, Sverige 1×10 min Finland 2×10 min
Publik: 1 946

Läs också