Bandy-VM Elitseriens skytteledare petad

David Karlsson, elitseriens skyttekung, blev inte uttagen till Bandy-VM. David Karlsson är den i truppen som har gjort överlägset flest mål i VM. David Karlsson har gjort 52 mål på sina 35 VM-matcher. Målformen är det inget fel på i år heller, men David får befinna sig att vara reserv på hemmaplan. Nu är Daniel Andersson bästa målskytt i truppen i VM-sammanhang med 40 mål.

David Karlsson är klart besviken och säger till Eskilstuna-Kuriren:
– En klassisk petning. Klart att jag hade hoppats eftersom det har gått bra för mig och jag känner att jag har utvecklat mitt spel, säger 30-åringen med klar besvikelse i rösten.

Fick du någon motivering av förbundskaptenen?
– Ja, han snackade nånting om andra forwards och vad det nu var men jag fattade knappt. Han (Franco Bergman) har inte direkt talets gåva.

Vad ska du göra i stället?
– Träna stenhårt för att vara i toppform när serien återstartar efter VM.
Lyssna: Franco Bergman: Därför petar jag Karlsson

Fyra debutanter

Det blir fyra debutanter som åker till Kazakstan. Ted Bergström, Johan Löfstedt, Christian Mickelsson och Erik Säfström. Jonas Nilsson går in i truppen som reserv istället för skadade Patrik Nilsson. Förbundskaptenen Franco Bergman ger fyra debutanter chansen i årets VM-trupp. – Det är bra blandning i truppen. Det finns unga, hungriga spelare och samtidigt en stomme som står för rutin, säger förbundskaptenen Franco Bergman till Svenskbandy.se.

De fyra debutanterna får rutinerat resesällskap till Kazakstan. I truppen finns landskampsrekordhållaren Andreas Bergwall, som inför VM står på 149 spelade A-landskamper.

Både Andreas Westh och Stefan Erixon kommer dessutom att passera 100 A-kamper i Kazakstan om inget oförutsett inträffar.

VM-spelas på Medeobanan i Almaty söndag 29/1 – söndag 5/2.

Lyssna: Förbundskapten Franco Bergman om VM-truppen i bandy

Franco om debutanterna:
Johan Löfstedt, Sandviken:
– Han har höjt sin lägstanivå och ligger på en högre och stabilare nivå under matcherna. Han var i korta perioder riktigt bra ifjol, för att sedan försvinna under delar av matcherna. Johan är en rapp skridskoåkare med bra driv och skott.

Erik Säfström, Sandviken:
– Kom från allsvenskan inför förra säsongen och tog ett stort kliv i sin utveckling. Har etablerat sig på en hög nivå och lyfter sig extra i viktiga matcher. Det är en klok spelare som är bra offensivt samtidigt som han tar ett stort defensivt ansvar.

Ted Bergström, Broberg:
– Ted är en bra skridskoåkare med ett stort rörelseschema, som ofta ligger rätt när chansen dyker upp. Det går fortare i VM än i elitserien och Ted har farten som behövs.

Christian Mickelsson, Sirius:
– Christian är en fartspelare som ligger och drar i motståndarförsvaren och går i djupet. Har ett bra skott från båda håll som gör att han ofta kommer till avslut.

Målvakter:
1, Andreas Bergwall, Kazan, 37 år, 12 VM-turneringar
21, Anders Svensson, Edsbyn, 36 år, 7 VM

Utespelare:
2, Olov Englund, Hammarby, 28 år, 5 VM
4, Per Hellmyrs, Bollnäs, 28 år, 6 VM
5, Andreas Westh, Bollnäs, 34 år, 8 VM,
6, Daniel Berlin, Sandviken, 24 år, 4 VM
8, Hans Andersson, Edsbyn, 29 år, 4 VM
9, Johan Löfstedt, Sandviken, 25 år, VM-debutant
10, Stefan Erixon, Hammarby, 34 år, 9 VM
14, Ted Bergström, Broberg, 23 år, VM-debutant
15, Linus Pettersson, Sandviken, 24 år, 2 VM
16, Erik Säfström, Sandviken, 23 år, VM-debutant
18, Jonas Edling, Edsbyn, 28 år, 5 VM
22, Christian Mickelsson, Sirius, 27 år, VM-debutant
64, Daniel Välitalo, Edsbyn, 35 år, 3 VM
83, Daniel Andersson, Villa, 28 år, 4 VM
91, Johan Esplund, Zorkij, 29 år, 7 VM

Statistik kring truppen

Läs också