Vitryssland bojkottar VM efter Nalleattack?

Vitrysslands politiska schism med Sverige kan stoppa nationen i bandy-VM i Vänersborg, skriver Svenska Dagbladet.
– Vi har ingen kontakt med dem. USA vore den naturliga ersättaren, säger Bo Nyman, generalsekreterare i Internationella Bandyförbundet till tidningen.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko är en hängiven ishockeyfantast. Frågan är hur en eventuell bojkott av ett bandy-VM skulle påverka Vitrysslands eget omstridda värdskap av ishockey-VM 2014?

När SvD i går ringde upp det vitryska bandyförbundet i Minsk tog samtalet slut efter 20 sekunder och en svavelosande harang på ryska.

– Själva förbundet kan nog inte göra något, de följer order uppifrån. För oss är det bara att avvakta, konstaterar Bo Nyman.

Har ni någon deadline?

– Det får inte dra ut på tiden alltför länge. Det är en del praktiska detaljer som måste ordnas. Som att beställa flygbiljetter i god tid för att komma ner kostnadsmässigt.

Har ni kontaktat USA?

– Inte officiellt. Men samtal har förts, berättar Bo Nyman.

USA, vars vice president är svensk (Magnus Sköld), åkte ur A-gruppen senast vid VM i Kazakstan.

Samtidigt som Vitryssland vann B-gruppen före Kanada. Nationen, som blev självständig från Sovjetunionen 1991, debuterade i bandy-VM tio år senare i Sverige/Finland.

En eventuell återkomst till höga nord ser således ut att vara skriven i stjärnorna. Sverige arrangerar i vinter både A- och B-grupp (27 januari–3 februari i Vänersborg, respektive 24–26 januari i Vetlanda).

– Det är inte mycket vi kan göra, tillägger Bo Nyman.

Det var när en svensk pr-byrå släppte ut nallebjörnar med regimkritiskt budskap i vitryskt luftrum som det tog hus i helsike.

Alexander Lukasjenko svarade med att avskeda sin flygvapenchef och visa ut den svenska ambassadpersonalen ur landet. Även den vitryska ambassaden i Stockholm stängdes.

Utrikesminister Carl Bildts beskrivning av Lukasjenko som ”buse” hjälpte inte till att gjuta olja på vågorna.

Frågan är om en blank isparkett under tak i Västergötland och en VM-turnering i en vintersport nära besläktad med ishockey kan blidka 57-åringen med de hårda nyporna, undrar SvDs skribent Jan Maljard.

Läs också