Elitserien: Viktiga matcher i sista omgången

980x240_FINAL

Etikett BW 2014

I kväll spelas säsongens sista elitserieomgång där det är Sandviken och Hammarby som ska göra upp om vilket lag som vinner årets elitserie. De båda lagen har samma poäng, men SAIK har 31 mål bättre målskillnad än Hammarby. Sandviken måste vinna kvällens TV-match mot Edsbyn då inget talar för att Hammarby ska tappa poäng hemma mot Kalix i kväll. Edsbyn har den otroligt viktiga fjärde platsen att spela för. Inför omgången är det Västerås SK som innehar fjärde platsen. Västerås möter Villa Lidköping i kväll, som slutar trea i årets elitserie. Bakom Edsbyn och Västerås SK smyger Vänersborg som vid seger i kväll samtidigt som Edsbyn och Västerås förlorar i kväll slutar fyra. Inte helt osannolikt.

Slutspelstrecket har dragits. Bollnäs och Kungälv hamnade utanför årets slutspel. Besvikelse i Bollnäs förstås, medan de allra flesta är nog glada i Kungälv att man undvikit kvalspel.

Slutspelsvalet i kväll

I kväll görs valet till årets slutspel. Noterbart är att bara två av lagen spelar utomhus, normalt sett… Villa Lidköping tvingas ut när Melodifestivalen tvingar ut arenans viktigaste hyresgäst.

Bandyworld tips är att kvartsfinalerna spelas så här:
Sandvikens AIK – Edsbyn
Hammarby – Broberg Söderhamn
Villa Lidköping – Vetlanda
Vänersborg – Västerås SK

Kvaldramatiken har börjat

Kvallagen är klara. Det blir GAIS, Kalix, Sirius och Ljusdal som får kvala sig kvar. Kvällens matcher har dock betydelse för vilka av elitserielagen som hamnar i samma grupp. Lag elva och fjorton bildar en grupp med två allsvenska lag och lag tolv och tretton den andra gruppen med två allsvenska lag.

Tillberga är klara – Stenhårt om andraplatserna

Vilka de allsvenska lagen blir lottas efter att allsvenskan spelats färdigt. Det är hårdkamp efter Tillberga i norrgruppen och Gripen i södergruppen om den sista kvalplatsen. Katrineholm och Tellus har samma poäng när två matcher återstår i norrgruppen. Läget är det samma i kampen om den sista kvalplatsen i södergruppen. Motala och Nässjö har samma poäng när två matcher återstår. Gripen är tillskillnad från Tillberga ännu inte klara för kval. Gripen kan missa kvalplatsen.

Vinnaren i jumbofinalen får Kalix?

GAIS eller Kalix slutar elva eller tolva medan Sirius och Ljusdal slutar på trettonde eller fjortonde plats. Just Sirius och Ljusdal gör upp om den trettonde platsen på Idrottsplatsen i Ljusdal. GAIS tar emot Bollnäs. Det Sirius och Ljusdal spelar om är vad som är tuffast att få GAIS eller Kalix i sin grupp.

Läs också