Lundin och Jepson – Ny förbundskaptener

Anna Jepson och Anna Lundin
Anna Jepson och Anna Lundin blir nya förbundskaptener för det svenska damlandslaget i bandy. De båda dambandyprofilerna har bland annat sex VM-guld var på meritlistan och ska nu jobba för att stärka den svenska dambandyn. Foto: Svenska Bandyförbundet

– Det är två superengagerade före detta elitspelare med ett stort driv. De är väldigt noggranna och seriösa, det känns som en väldigt bra tillsättning. De har erfarenheten och kunskapen och vet vad som krävs för att lyckas, säger Bandyförbundets sportchef Ted Andersson.

Vad var det som fick er att ta uppdraget?
– Vi älskar bandy och brinner för sportens utveckling. Att få möjlighet att jobba med de bästa spelarna i den bästa sporten var därför ett drömerbjudande som vi omöjligen kunde tacka nej till, säger Anna Jepson.
– Med de erfarenheter vi har skaffat oss som spelare och ledare under årens lopp hoppas vi nu kunna bidra till den fortsatta utvecklingen av landslaget och bandyn i stort, säger Anna Lundin.

Vilka ser ni som de största utmaningarna med att vara förbundskaptener?
– För att bedöma vad som är den största utmaningen behöver man se till målet med verksamheten. På kort sikt är målet självfallet att återta världsmästartiteln medan det långsiktiga målet är att utveckla bandyn och skapa förutsättningar för att Sverige ska vara den ledande nationen under många år framöver, säger Lundin.
– Utifrån dessa mål anser vi att den största utmaningen är att utveckla spelet så att det blir än mer attraktivt samtidigt som det resulterar i segrar. Goda resultat och attraktivt spel lockar nämligen publik, sponsorer och media. Detta i sin tur skapar förutsättningar att attrahera fler tjejer till bandyn. På så vis kan vi göra basen bredare vilket möjliggör en högre topp och därmed ett ännu attraktivare spel. Utmaningen är med andra ord att skapa den här positiva spiralen och den måste starta med att vi blir ännu bättre med de förutsättningar vi har idag, säger Jepson.

I februari föll Sverige i VM-finalen mot Ryssland. Vad måste blågult göra för att återta dambandytronen?
– De senaste årens VM-finaler har varit oerhört jämna. Ryskorna, som hittills har utgjort den tuffaste konkurrenten, är väldigt skickliga individuellt. De svenska spelarna är också individuellt skickliga, men för att vi ska slippa lita till att marginalerna är på vår sida en enskild dag så anser vi att de största vinsterna finns i att bli ännu bättre som lag. Det kan vi åstadkomma genom att öka spelarnas strategiska och taktiska kunskap samt genom att utveckla ett ännu snabbare och mer precist passningsspel, säger Lundin.

Läs också