SM-Semifinaler: Kvartett på parkett – Vilka spelar om guldet?

Tommy Österberg Kungälv Finland Tommy Österberg tippar semifinalerna. Det blir rysare i kväll enligt Tommys tips:
– Ikväll kryssar SAIK och Bajen och sedan tar SAIK den på straffar. Villa börjar med att bortaslå VSK med 3-4. VSK går till final med 3-2. Sedan kommer det vara jämnare mellan SAIK-Bajen än man trodde innan Pizzonis återkomst. SAIK till final med 3-1.

20131014_Tele2_bandy_01

En kvartett är kvar och de ska spela på parketten i Tele 2 Arena om ett par veckor. I kväll inleds duellerna, som spelas i bäst av fem matcher, om vilka som får spela på guldparketten eller på bronsparketten! Sandviken eller Hammarby, Västerås eller Villa Lidköping?

Kvartsfinalerna gick oväntat lätt för de fyra semifinallagen. Att Sandviken skulle ta tre raka mot Broberg var inte lika överraskande som att Villa Lidköping skulle gå vidare med tre raka mot Edsbyn. Att Bollnäs och Vänersborg skulle få till matcher mot Västerås och Hammarby var inte helt oväntat.

Bandyworld trodde att Edsbyn skulle gå hela vägen till final, men inte att man att välja Villa som kvartsfinalsmotståndare. Det spel Edsbyn presterade mot Villa i Elitserien var  så långt i vinter det bästa i elitserien åtminstone så långt och nästa hela matchen. Slutspel är något annat och det var som om Edsbyn var kvar i chocken efter att ha tappat en tillsynes självklar seger mot Villa i slutminuterna tidigare i vinter då Villa hämtade in 3-5 till 5-5 på fem övertidsminuter. Då la Edsbyn all energi att förklara förlusten på domarna istället för rannsaka sig själva – varför slutade man spela?

Det var förstås inte orsaken till Edsbyns släta kvartsfinalserie, men det är lätt att tro det. Att välja Villa i kvartsfinal är dock lite som man var kvar i tron att det var domarna som avgjorde matchen och inte att man slutade spela själva.

Stor orsak till Edsbyns uttåg var att Edsbyn efter landslagsuppehållet för ryskkamperna redan var slutspelsklart som topp fyra och dessutom drabbades av sjukdomar. Edsbyn lyckades inte att få i gång det spelet man hade, men det var ändå så Villa inte heller tillät Edsbyn att få igång Edsbyn sitt spel.

Försvarslinjen utslagen i kvartsfinalen – tänker Claesson nytt?

Villa spelade smart och Villas försvarsspel slog helt enkelt ut Edsbyns försvar. Villas offensiva kvaliteter är välkända sedan tidigare. Jonas Claesson kanske fick något att fundera över när Villas försvar manövrerade ut Edsbyn. Är Villas försvarsklippa Martin Johansson värd chansen i landslaget igen? Nu är dessutom flera i landslagets backlinje redan utslagna. Det är bara Erik Säfström i Sandviken som finns kvar fån Rysskamperna i Småland resterande har spelat klart sedan en vecka;
Andreas Westh, Bollnäs, Olov Englund, Kalix, Daniel Välitalo, Edsbyn, Joakim Svensk, Edsbyn, Per Hellmyrs, Bollnäs, Hans Andersson, Edsbyn.  Linus Pettersson var i väg med Sandviken i Kina. Sedan rysskamperna har även David Pizzoni Elving kommit tillbaka från sin skada och spelar nu back i Hammarby.

IMG_2872Västerås SKVillaSMVästerås slog ut Bollnäs men fick inte lika lätt resa mot Bollnäs som i elitseriematcherna. Bollnäs ett lag med välbekanta världsnamn, men utan riktig bredd för att nå ända fram. Tyvärr så förmådde inte stjärnorna locka publiken till Sävstaås denna säsongen. 1 700 en semifinal mot Västerås är inte likt Bollnäs.

Det blev snåla och täta matcher i kvartsfinalerna, där Bollnäs möjligen föll lite på eget grepp när Erik Stoor fick rött och blev avstängd i tre matcher. Ted Bergström fick lämna första matchen, men kom tillbaka i den tredje. Då fick Ted en hjärnskakning… Ted tränade dock i går och om inte stökar till det så är Ted med i kväll. I övrigt har Västerås alla spelare tillgängliga för spel i kväll.

Var Bollnäs ännu defensivare i kvartsfinalerna jämfört med i Elitserien i era möten? Eller vad var den största skillnaden var det slutspelsnerver? – Ja något defensivare tycker jag. Försökte ju verkligen spela på omställningar och anfalla med lite folk. Lite nerver kanske.

Tror Villa kommer anfalla med lite fler folk än vad Bollnäs gjorde

Dags för semifinalserie mot Villa Lidköping. Överraskad att det blev Villa i stället för Edsbyn?
– Inte överraskad egentligen att det blev Villa. Däremot trodde jag, precis som många andra, att den matchserien kanske skulle gå till fem matcher. Men däremot såg jag någon match på TV:n och kände verkligen inte igen Edsbyn. Dom kom verkligen Inte upp på nivå.

Vad tror du kommer att vara den stora skillnaden att möta Villa i semifinal jämfört med hur kvartsfinalserien mot Bollnäs såg ut?
– Tror ju villa kommer stå rätt lågt precis som Bollnäs men däremot kommer dom nog anfalla med lite fler folk än vad Bollnäs gjorde. Men huvudsaken är att vi spelar som vi bestämt nu på förhand så tror jag det kommer räcka långt.

Villa SM finalen 2012Villatränaren Johan Sixtensson har två spelare på skadelistan. Tim Persson och reservmålvakten Jon Karlsson. Johan tänker så här om skillnaden i matcherna mellan kvartsfinalerna mot Edsbyn och kommande matcher mot Västerås SK:

– Skillnaden tror jag blir att VSK vill köra mer och improviserar lite mer utöver den plan de har. Gäller att vara med på att allt kan hända.

Överraskad att det blev Västerås i stället för Bollnäs?

– Inte alls överraskad att det blev VSK,det trodde jag från början. De är totalt sett ett bättre lag än Bollnäs.

Sandviken – Hammarby

Hammarby har revansch att utkräva efter fjolårets förlust i semifinalen. Då klev Magnus Brodén som tränare. Hammarby har goda minnen från Friends Arena där Sandviken besegrades och det blev SM-Guld. Magnus Brodén tränade laget då och är tillbaka lagom till slutspelet som tränare.

Sandviken AIK 2014 SM-GuldSandvikens AIK LHammarby smI fjol hade Sandviken svårt mot Broberg i kvartsfinalerna, men ett noggrannare Sandviken spelade bort Broberg. När motståndarna är Sandviken och de är noggranna som de kan då krävs det att motståndarna sätter sina chanser för att rubba SAIK. Det gjorde inte Broberg i årets kvartsfinalserie och då blir det skillnad mellan lagen.

10 Stefan Erixon K Hammarby 2014Stefan Erixons Hammarby fick en fin förstärkning mitt under kvartsfinalserien när David Pizzoni Elving gjorde comeback efter sin skada han ådrog sig tidigare i vinter. Det gav resultat direkt. Vänersborgs målproduktion försvann och det blir mer energi över för laget i det offensiva arbetet.

– SAIK är ett ännu bättre lag än Vänersborg så vi behöver vara riktigt bra. Känslan är god och vi är väl förberedda för uppgiften, är Stefans kommentar inför kvällens match och meddelar att alla är tillgängliga utom Rutqvist.

”Fasta situationer kan bli avgörande”

Sandvikens coach Anders Jakobsson är beredd på tuffare motstånd i semifinalserien:
– Jag tror på en betydligt tuffare matchserie då Hammarby är ett bättre lag än Broberg. Jämna matcher där fasta kan bli avgörande. Vi mår bra och har haft bra träningar i veckan. Patrik (Nilsson) kommer in i laget annars inget nytt.

Just fasta situationer har SAIK haft dålig utdelning på hörnorna i vinter. Har ni hittat hörnskyttet nu eller har ni bara sparat på det?
– Vi har bättre utdelning än tidigare, blir ofta så i ett slutspel.

Överraskad att det blev Hammarby och inte Vänersborg?
– Nej jag tycker att Hammarby är ett bättre lag än Vänersborg.

Läs också