Inför Guldfinalen 2015: Sandvikens AIK – Västerås SK

SAIK Sandviken AIK 2014 SM-Guld

IMG_2872Västerås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska_Bandyfinalen_utan_-rtal_Tele2_120pxFinalrepris i år mellan de två lagen överst i tabellen och de två förhandstippade favoriterna inför säsongen; Sandvikens AIK och Västerås SK. Trots att det är de två förväntade finalisterna så har årets Elitserie varit mer bättre och jämnare än på mycket länge. 

I dag kommer vi troligen få offensiva lag som går för fullt. För tre år sedan i ett Hammarbykokande Friends Arena var Sandviken inte riktigt bekväma i situationen. I fjol hade Sandviken gjort sin läxa och vann mot Västerås som då inte riktigt klev upp till SM-finalnivå. Med fjolårets erfarenhet samt med nya rutinerade spelare som Anders Bruun och Stefan Edberg så har Västerås vad som krävs att gå ända vägen fram i år.

Sandvikens framfart har inte varit på topp sista delen i Elitserien. Kvartsfinalserien mot Broberg Söderhamn vållade inga som helst problem. Samifinalserien mot Hammarby blev vad Sandviken behövde. Det blev en rejäl väckarklocka för SAIK. Efter de två första matcherna var Hammarby en match från att slå ut regerande mästarna. Men med tre raka segrar och vänt 1-3-underläge till seger i den femte avgörande har SAIK-trampat upp till finalnivå. Det var till och med så att hörnskyttet började fungera för Stålmännen. Det har nämligen fungerat extremt dåligt under säsongen.

Västerås SK hade en riktig seg nöt i kvartsfinalserien mot Bollnäs. Efter fyra täta och snåla kvartsfinaler såg tog sig Västerås väl förbereda till semifinalserien mot Villa Lidköping som i sin tur kom från en oväntat lätt kvartsfinalserie mot Edsbyn. Den ständigt unge veteranen Andreas Bergwall stängde målet och kanske gör sin bästa säsong någonsin. I alla fall på länge…. Artisten Johan Esplund på mittfältet och med ständigt målfarliga duon framåt i Jonas Nilsson och Ted Bergström så var det inget tvivel om var segern skulle gå. Gick semifinalserien mot Villa Lidköping med 3-0 för lätt? Det återstår att se idag. Västerås försvarsspel fungerade bra mot Villa Lidköping som dock hade ovanligt svårt att göra mål på sina chanser.

I går kväll hörde vi med ett par i vardera lag om hur veckan varit och om tankarna inför matchen.

Anders Jakobsson, tränare i SAIK: – Väldigt bra känsla i laget i veckan. Tror på en rolig och bra match med de två bästa lagen i Sverige. Jämnt och tufft blir det säkert.

Ted Bergström, spelare Västerås SK: – Den har varit samlad och bra. Bra träningar med bra tempo på träningarna. Har inte allt för mycket tankar faktiskt. Försöker bara slappna av och njuta av matchen och tillställningen. Vi går bar för seger.

Det finns många artister i finalen, men de tre nominerade till Årets Spelare är tre bra val.
Johan Esplund
Andreas Bergwall
Erik Pettersson
>>>

Lagfakta
Sandvikens AIK
Västerås SK

Läs också