Bandyn blir OS-sport – men ”bara” för hockeyspelare?

220px-PyeongChang_2018_Winter_Olympics_svgBandybollNu blir bandy OS-sport, men utan bandyspelare! OS-bandyn blir en uppgörelse för ishockeyspelare.

När Bandy-VM går in på slutspurten med dagens kvartsfinaler så åskåldigörs skillnaden  mellan de bästa bandynationerna och de nya. I dagens direktsända kvartsfinal i TV 12 mot Lettland  erkänner dock att Andreas Westh att Lettland är bättre än vad man kunde tro. Pelle  Fosshaug sa även i sändningen att han helst ville slippa de här matcherna när han var  aktiv, men att de här matcherna är livsviktiga för att sporten ska spridas och de vill  vi ju.

Nu kommer glädjande besked då Olympiska Kommittén säger sig ha allvarliga planer att plocka  in bandy i OS-programmet redan 2018 i PyeonChang. Tanken är att bandyn blir en ny gren inom  ishockeyn. Det blir som längdåkning får fristil eller klassisk med samma utövare. Däremot blir det så att det blir hockeyspelarna som kommer att spela även bandyn.  Detta av ekonomiska skäl. Det blir färre hottel etc som behövs, vilket är något som är en stor anledning till att bandyn från att bli en ny OS-sport.

Irriationen bland bandyspelarna i pågående bandy-VM blev stor.

OS-ansvarig Charles Duck, på Svenska Bandyns Olympiska utvecklinsgrupp förstår
irriationen bland de svenska bandyspelarna. Charles säger samtidigt att det kan ju
förstås öppna sig en möjlighet att svenska bandyspelare kommer ingå hockeytruppen
då hockeytruppen kommer att bli fem man större. Det kan ju bli en ren bandyfemma i hockeytrupperna.

De kanadensiska spelarna tycker däremot det är bra. – Då ska vi dunka till och ge de ryssarna och svenskarna när vi kan ställa upp med  de allra bästa på ett par rör! Skämt å sido. Nej, det är möjligt att de blir så, men  framförallt så kommer hockeyspelarna i Kanada förstå hur häftigt bandy är, säger Justin Time. Det kommer förstås innebära att bandyn kommer få ett stort och brett fäste i Kanada och USA ganska snabbt.

Men hos de ungerska och holländska bandyspelarna är mungiporna uppåt. Ungern är ingen större hockeynation längre  och där skulle hockeyn kunna få en OS-plats i ishockey tack vare bandyn.

Läs också