Landslag: Guldmakaren blir ny förbundskapten

Michael Carlsson Tränare VSK och Förbundskapten

Västerås SKs guldtränare Micke Carlsson blir förbundskapten för det svenska P21-landslaget.

Micke ledde VSK till guld i både World Cup och SM-slutspelet förra säsongen. Den senaste helgen coachade han sitt lag till seger i Svenska Cupen. Nu står det klart att 43-åringen kommer att leda Sveriges P21-landslag de kommande två säsongerna.

– Det känns väldigt kul och inspirerande att få bli förbundskapten. Jag har en gedigen spelarbakgrund, men är fortfarande bara i början på min tränarkarriär. Jag brinner för lagen jag tränar och att få coacha ett landslag känns fantastiskt. Jag gillar internationella och tuffa matcher mot de bästa i världen och jag ser redan nu fram mot VM senare under säsongen, säger Micke Carlsson.

Så här motiverar Bandyförbundets sportchef Ted Andersson tillsättandet av den nya förbundskaptenen.

– Framförallt handlar det om att Micke i grund och botten är en vinnare, han har vunnit allt. Konsekvensen av det är att han är kompromisslös. Vad han än gör så tänker han på lagets bästa, alltid. Sen är han lyhörd, och att vara både lyhörd och kompromisslös är svårt, men det är häftigt att det går att kombinera. Han är dessutom unik utifrån att han är en ny och ung tränare jämfört med många andra. Som spelare var han väldigt målmedveten och tränade hårt och väldigt mycket. Det tar han med sig in i ledarrollen, säger Bandyförbundets sportchef Ted Andersson.

Den 28-31 januari avgörs P21-VM i finska Varkaus. Innan dess kommer den nyblivne förbundskaptenen att kalla 22-23 spelare till ett läger i Västerås 4-6 december.

– Då kommer vi att sätta spelidén för laget och blicka fram mot VM-utmaningen i Finland, säger Micke Carlsson.

Åldern på bandyns äldsta pojklandslag har ändrats från 23 till 21 år inför denna säsong.

– Det var ett beslut i Internationella Bandyförbundet (FIB) för ett drygt år sedan, på initiativ från Ryssland. Flera nationer känner att deras 22- och 23-åringar redan är etablerade herrlandslagsmän, därför sänktes åldern från 23 till 21, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman, som också sitter med i FIB:s tekniska kommitté, som fattade beslutet.

Läs också