Landslag: Så här ser Svennes första trupp ut – Två debutanter!

Svenne Olsson har tagit ut sin trupp till trenationsturneringen i finska Borgå 4-6 december.

24 Martin Johansson 3 Två debutanter finns med i Svenne Olssons första landskampstrupp. Det är Vetlandas anfallare Joakim Andersson och Sandvikens mittfältare Dennis Henriksen som får chansen att visa upp sig i decemberlandskamperna.

– Dennis har varit med i våra tankar ganska lång tid. Det är rätt läge att prova och se vad han kan tillföra. Vi söker och testar lite nya lösningar på mittfältet och där kommer han att få chansen. Dennis presterade bra i World Cup och har inlett serien bra. Han har storleken och fysiken för att vara med på den här nivån, säger Svenne.

– Jocke är en väldigt intressant spelartyp. Han är stor och stark och har presterat jättebra i

Joakim Andersson Foto: Vetlanda BK

Joakim Andersson Foto: Vetlanda BK

Vetlanda så här långt. Han är väl värd chansen att få prova på den högsta nivån. Jocke har ett otroligt djupledsspel och det ska bli väldigt intressant att se var han står internationellt.

– Landskamperna betyder mycket. Jag och Dino (Stefan Söderholm, biträdande förbundskapten, reds anm) får prata ihop oss om idéer med spelarna hur vi vill spela. Sen 22 Henriksenfår vi chansen att inventera och testa lite spelare, det är lite av decemberkampernas syfte, säger Svenne och fortsätter.

– Vi har exempelvis en otrolig bredd på försvarssidan. I Finland får Martin Johansson och Joakim Svensk visa upp sig efter att de båda presterat bra i sina klubblag. På mitten är bland annat Johan Löfstedt tillbaka och det är en chans han definitivt förtjänar. Just nu är det dessa spelare vi är intresserade av att se. Sen är det en helt ny uttagning inför VM i Uljanovsk och det finns flera intressanta spelare som har chans att fixa en VM-biljett.

Noterbart är att regerande svenska mästarna Västerås SK endast har Andreas Bergwall i det svenska landslaget och att de två senaste årens Årets Manliga bandyspelare 2013 Daniel Andersson, Villa Lidköping,  och 2015 Johan Esplund, Villa Lidköping, inte finns med i truppen. Johan Esplund tackade nej till landslaget efter senaste VM, men enligt Svenne Olsson har han en fortsatt dialog med Johan. Vad gäller Daniel Andersson så bad han att få vila de här landskamperna. –  Han önskade till dessa kamper att få vila och han vill prestera bättre för att vara aktuell. Ny chans i januari, meddelar Svenne Olsson direkt till Bandyworld.

 

Målvakter

Andreas Bergwall, Västerås, Joel Othén, SKA Neftyanik

Utespelare

Andreas Westh, Bollnäs, Linus Pettersson, Sandvikens AIK, Martin Johansson, Villa Lidköping, Joakim Svensk, Edsbyn, Per Hellmyrs, Bollnäs, Erik Säfström, SKA Neftyanik, Hans Andersson, Edsbyn, Daniel Berlin, Bollnäs, Dennis Henriksen, Sandvikens AIK, Johan Löfstedt, Vetlanda, Adam Gilljam, Hammarby, Daniel Mossberg, Sandvikens AIK, Christoffer Edlund, Sandvikens AIK, Erik Pettersson, Sandvikens AIK, Patrik Nilsson, Sandvikens AIK, Joakim Andersson, Vetlanda

Spelprogrammet:
Fredag 4 december 18:30 Finland – Ryssland
lördag 5 december 16:00 Rysland – Sverige
söndag 6 december 13:00 Finland – Sverige
På lördagen möter dessutom finska P19-landslaget – Sandvikens AIK 19.

Årets Manliga spelare 2005-2015

 • 2005 – Magnus Muhrén, Sandvikens AIK
 • 2006 – Magnus ”Kuben” Olsson, Edsbyns IF
 • 2007 – Patrik Nilsson, Sandvikens AIK
 • 2008 – Patrik Nilsson, Sandvikens AIK
 • 2009 – Per Hellmyrs, Edsbyns IF
 • 2010 – Andreas Bergwall, Dynamo Kazan
 • 2011 – Andreas Westh, Bollnäs GoIF
 • 2012 – Daniel Berlin, Sandvikens AIK
 • 2013 – Daniel Andersson, Villa Lidköping BK
 • 2014 – Christoffer Edlund, Sandvikens AIK
 • 2015 – Johan Esplund, Västerås SK Bandyklubb

Läs också