Elitserien: Historiskt fall – Disciplinnämnden granskar videofall från Dommarkommittén

Domarkommittén har beslutat att låta disciplinnämnden bedöma en händelse som skedde i tisdagens match mellan IFK Vänersborg och Västerås SK. Det var en situation där Vänersborgsspelaren Alexander Zitouni fick ta emot en tackling från Västeråsspelaren Patrik Sjöström och tvingades utgå efter att ha blivit illamående i halvlek.

Det är första gången som en händelse tas upp i efterhand. Situationen renderade inte någon åtgärd från domaren, men nu vill domarkommittén pröva om disciplinnämnden kan döma i efterhand och på initiativet från domarkommittén baserat på video kan ge en spelare straff.

Bandyworld ringer upp domarkommitténs ordförande Håkan Sjösten för att få bakgrunden. Håkan berättar att samtliga matcher spelas in och en grupp om 20 personer ser matcherna i efterhand. Det var så fallet från tisdagens match kom upp på bordet. En i gruppen såg matchen i efterhand och därefter valde man att gå vidare. Domaren har fått se händelsen och tycker i efterhand att han borde dömt annorlunda.

Patrik Sjösten säger till Bandyworld att man inte är ute efter någon enskild spelare. Man vill göra som i hockeyn att särskilt tacklingar mot huvud och händelser där spelare skadas ska granskas i efterhand. En drabbad spelare ska kunna få upprättelse i efterhand på detta sätt.

Eftersom detta fallet är historiskt unikt så vet inte Håkan Sjösten hur en bestraffning kan se ut  eller om det ens kan bli en bestraffning genom att man tar upp ett ärende i efterhand. Det är Disciplinnämnden som fattar beslut i ärendet. Disciplinnämnden låter de inblandade parterna ge sin syn på händelsen. I och med att det är landslagsuppehåll så får man mer tid på sig än vanligt. Nästa omgång spelas den 8 december. Då möter serieledande Västerås SK tabelltvåan Sandvikens AIK i en finalrepris.

– Med facit i hand så skulle jag klivit av tidigare än i halvlek. I paus började jag må illa och vår tränare tittade på mig och såg att jag inte var klar i blicken, säger Alexander Zitouni till P4 Väst som kontaktade honom efter att Bandypuls var först med att uppmärksamma fallet i dag.

Läs också