Landskamp: Finland bjöd Sverige på bra motstånd i det nordiska ovädret

Sverige ledde med 3-4 i halvtid i söndagens landskamp mot Finland som dock vände till en 5-4-ledning. Men Sverige redde ut den finska ledningen till 5-8 seger i ovädret.  Matchen flyttades från Borgå till Helsingfors som även där bjöd på blåsigt och mildväder. Vindar på runt 15 m/s och hela + 9 C. Den direktsända videosändningen av landskampen försvann i blåsten lagom till andra halvlek.

95 Erik PetterssonErik Pettersson gav Sverige ledningen med både ett och två mål. Finland reducerade på en straff och kvitterade på en hörna innan Christoffer Edlund återgav Sverige ledningen på en straff. Finland kvitterade återigen och även det målet kom en fast situation, denna gång en hörna. Johan Löfstedt gjorde 3-4 som också var halvtidssiffror.
I andra vände Finland på matchen. 4-4 kom genom spelmål och därefter tog Finland ledningen med 5-4. Sverige lyckades ta tag i taktpinnen igen och vända på matchen. Det inleddes med att Joakim Andersson gjorde sitt första landslagsmål när han kvitterade till 5-5. Christoffer Edlund återgav Sverige ledningen till 5-6 på en straff. Finland med en match mot Ryssland i går blev lite mer trött i slutet och Sverige gick ifrån.  Andreas Westh ökade på till 5-7 på en hörna och Christoffer Edlund gjorde sitt tredje på för dagen och fastställde slutresultatet till 5-8.
Erik Säfström utsågs till matchenslirare rapportear Svenskbandy.

Viktigt och roligt att spela landskamper i Finland

– Det var skönt överhuvudtaget att matchen blev av idag. Isen såg inte bra ut men vaktmästarna gjorde det riktig bra att det blev spelbart. Lite mjuk men det gick spela längst isen hela matchen, berättar Finlands lagkapten Ville Altonen direkt till Bandyworld och fortsätter:
– Dagens match var våran del mycket bättre än matchen mot Ryssland. Faktisk isen var bättre idag än när vi möte Ryssland konstig nog. Men man kan inte vara nöjd efter förlust. Helgen var tufft tillföljd av vädret.

– Men det var viktigt och roligt att spela landskamper i Finland igen. Jag tror att det är jätteviktigt i framtiden och för bandyns utveckling också att vi får riktiga landskamper som spelas i Finland. Tyvärr vädret var katastrof den här gången!

Vinner rättvist

– Vi provar att hela tiden spela och har ett bra spel efter grymt svåra förutsättningar och vinner rättvist, berättade Svenne Olsson svensk förbundskapten till Bandyworld.
Till Svenskbandy säger Svenne Olsson även så här:
– Starkt att vi trummar på och vänder matchen ändå, vi gör två mål tidigt och har chanser till att göra ännu fler. Men finnarna är effektiva och vi får verkligen kämpa ända in i kaklet. I det stora hela, efter de här förutsättningarna, gör vi det riktigt bra i vår offensiv. Vi skapar chanser och försöker hela tiden odla vårt spel trots att det var svåra yttre förhållanden med bland annat mjuk is och vindar. Men i det stora hela är jag riktigt nöjd.

Finland – Sverige 5-8 (3-4)
Finlands mål gjordes av Sami Laakonen 2, Markus
Kumpuoja,  Janne Rintala och Pekka Hiltunen.
Sveriges mål gjordes av Christoffer Edlund 2, Erik Pettersson 2, Joakim Andersson, Andreas Westh och Johan Löfstedt.

Läs också