Elitserien: Derbykväll och ”Annandagsgenrep”

Blir det Sirius hemma nolla eller Vetlandas borta nolla som spricker på Studenternas i kväll?
Anssi Hänninen gör debut för Gripen Trollhättan i derbyt!

Antti Ekman och Mikael Jansson klara för spel för Kalix!
David Pizzoni Elfving spelar inte för Hammarby i kväll!

Osäkert om Bollnäs målgörare Christian Mickelsson spelar ikväll!
Perfekta förutsättningar för Hälsingederbyt!
Tätt och jämnt mellan Kungälv och Villa?

Sirius smVetlanda 4o pIK Sirius tar emot Vetlanda BK. Sirius har ännu inte tagit någon poäng på hemmaplan och Vetlanda har ännu inte tagit någon poäng på bortaplan, så något av lagen spräcker sin poäng nolla i kväll.

Joel Wigren om matchen i kväll: – Ser fram emot ikväll. Vi har en skön känsla i laget nu och lite starkare självförtroende efter Tillberga matchen. Vi är sugen på att ta första hemma segern ikväll.
Vet du varför ni inte spelar mot Hammarby på Annandagen?
– Jag har faktiskt inte en aning varför vi inte möter Bajen på annandagen. Det ska ju vara derby på Annadagen tycker jag. Det brukar vara en speciell känsla. Men nu blir det inte så och det är bara att göra det bästa av det.
Hur ser truppen ut i kväll?
– Vi kommer ha samma trupp som senast.

Vetlandas Patrik Johansson som spelade i Sirius i fjol är skadefri igen. Spelar du i kväll?
– Jag spelar ikväll.
Hur går funderingarna kring kvällens möte?
– Sirius har varit med länge i många matcher och verkar ha hittat en bra defensiv. Jag tror att nyckeln för oss är att spela i ett högt tempo och på många spelare.

5-senste:
Sirius: 5-3 (h) Tillberga, 4-8 (b) Edsbyn, 2-6 (h) Sirius, 2-5 (h) Vänersborg, 3-11 (b) Bollnäs
Vetlanda: 2-5 (h) Villa, 5-4 (h) Gripen, 3-5 (b) Kungälv, 4-6 (b) Hammarby,  7-4 (h) Kalix

 

Bollnäs miniEdsbyn smHälsingederbyt Bollnäs GIF – Edsbyns IF!
Bollnäs fortsätter att spela med att äga boll men saknar fortsatt målproduktionen framåt. Ska slutspel och semifinalpalts är det nog läge att börja spela för att göra fler mål. Bollnäs stora målgörare Christian Mickelsson saknades sist mot Vänersborg. 12 mål för Christian så här långt i årets skytteliga.
Edsbyn formkurva är på uppgång. Mattias Hamamrström som var blek i Sirius har hittat tillbaka till målgörandet hemma i Edsbyn.  Förhoppningsvis får vi se en publisiffra närmare eller över 3 000 i Hälsingland. Dags nu. Väderutsikterna är idealiska för kvällen. Vindstilla, uppehåll och någon minusgrad. Det lär dofta glögg på Sävstaås i kväll.
Det har varit täta och jämna hälsingederbyn i år och det blir det säkert denna också. Bollnäs har under de senaste fem matcherna tagit fem poäng medan Edsbyn har vunnit tre av dem fem matcherna. En poängs övertag för Magnus ”Kuben” Olssons Edsbyn.
– Vi har alla tillgängliga för spel. Men Joel (Edling) får vänta på sin debut. Alltid härligt med derby och i Bollnäs har vi en Go känsla från historiskt sett. Ser fram emot 19:00 ikväll!
– Hoppas på bra inramning med mycket rött och blått även på läktaren.

Ville Altonen är redo på kamp i 90 minuter!
– Tror att det kommer bli kamp in i det sista. Vi vill tillbaka på vinnarspåret igen. Ikväll ska vi se till att vi levererar hela 90 minuter. Då kommer vi vinna.
Spelar Christian Mickelsson?
– Vet inte om Mickelsson är med eller inte. Övriga borde vara redo för fight.

5-senste:
Bollnäs: 11-3 (h) Sirius, 2-3 (b) Västerås, 5-5 (b)  GripenTrollhättan, 5-4 (h) Broberg/Söderhamn, 3-5 (b) IFK Vänersborg
Edsbyn: 6-4 (h) Broberg, 8-4 (h) Sirius, 2-5 (b) Västerås, 3-4 (b) Kalix 5-4 (h) Kungälv

KungälvSMVillaSMIFK Kungälv – Villa Lidköping BK
I fjol blev de förlust för Villa på Skarpe Nord. Ari Holopainen vet hur Villas ska tas. I år har IFK Kungälv dessutom fått förstärkning av flera ex-villaiter. Erik Schön senast från Gripen, Robin Olsson (Sirius) och även junioren Niklas Holopainen (Villa). Kungälv har vunnit en två av de fem senaste matcherna och bra med i kampen om slutspelsplats. Att nivån har höjts i truppen märks när Anssi Hänninen som var given i truppen i fjol får lämna laget och att man i bland anser sig att ställa över spelare av rang som t ex Mikael Lindberg.

Mathias Johansson, lagkapten i IFK med Lidköpings AIK som moderklubb säger så här inför kvällens match:
– Jo det e väl bra! Inte den bästa uppladdningen kanske med denna cirkusen som vart, men det e bara å gilla läget. Inga ändringar som jag vet.
Johan Sixtensson Villa gör en förändring i truppen inför kvällens derby.
– Vi ställer upp med samma lag som senast, förutom att Thimfors kliver in i mål och Jon sitter på bänken. Ska bli riktigt kul med match ikväll, är alltid täta drabbningar borta mot Kungälv och vi är grymt sugna på match!

5-senste:
Kungälv: 3–7 (b) Hammarby, 6–4 (b) Tillberga, 5–3 (h) Vetlanda, 3-7 (h) Sandviken, 5-4 (b) Edsbyn
Villa: 10–2 (h) Gripen, 5–2 (b) Vetlanda, 2–5 (h) Hammarby, 9-3 (h) Tillberga, 6-2 (b) Sandviken

Kalix LHammarby smKalix tar emot serietrean Hammarby.  Kalix har ett lite speciellt matchprogram än de flesta lagen i och med att man ofta spelar två borta matcher när man drar söder ut för bortamatcher. Är det något som påverkar Kalix att hålla matchtempot?
– Jag tror det bara var positivt med ett litet uppehåll och nu har vi ju dessutom fått tillbaka (Antti) Ekman och (Mikael) Jansson . Alla är sugen på match och brukar alltid vara bra matcher mot Hammarby.  Fredagkväll och Hammarby kommer på besök då förväntar jag mig att vi har 1 000 på läktaren också!
Det stödet skulle Kalix säkerligen ge extra inspiration inför god möjlighet att plocka extrapoäng i kampen om att nå en slutspelsplats.

Hammarby har sex matcher utan förlust och fem raka segrar. Senaste förlusten kom för en månadsedan i bortamötet mot Edsbyns IF.
Robin Sundin kommenterar läget inför kvällen och hur status kring truppen:
– Läget med laget är bra Elfving vilar på grund av mindre skada. Annars är alla med mot Englund & Co så vi är fokuserade inför en svår borta match mot Kalix! Per Einarsson spelar medan Carl-Johan Rutqvist vilar.

5-senste:
Kalix: 2–8 (b) Sandviken, 6–5 (h) Tillberga, 4–3 (h) Edsbyn, 4-7 (b) Vetlanda, 2-5 (b) Vänersborg
Hammarby: 7–3 (h) Kungälv, 6–3 (h) Gripen Trollhättan, 5–2 (b) Villa Lidköping, 6-4 (h) Vetlanda, 8-2 (b) Tillberga

 

Broberg LSAIK S litenBroberg Söderhamn – Sandvikens AIK
Två lag med poäng behov för att haka på slutspelslagen. Broberg kommer till kvällens matchmed två knappa derbyförluster och slutspelsplatsen är långt i från säker.
Ideliga skadeproblem har fortsatt att drabba Söderhamnslaget. Det är en månad sedan Broberg gav sin hemmapublik en seger. Dags ikväll tro?
Anders Jakobssons Sandvikens AIK vill förstås studsa tillbaka upp till topp två och jaga seriesegern.
Ändringar i truppen?
– Daniel Bäck klev av tidigt mot Vsk och spelar inte ikväll.
Hur är det med Daniel?
– Han har lite problem i nacken
Är det en fördel eller nackdel att ha en trupp där ni kör med samma spelare – förutsatt att alla är hela och friska. Inga funderingar på att ett större samarbete med till exempel Forsbacka, Söderfors eller Skutskär?
– Klart att det är bra med en bred trupp men jag tycker att vi spelar för få matcher för att ha spelare på läktaren. De blir för lite speltid och spelarna flyttar istället. Vi har samarbete med Falun och Borlänge.       
Gissar att noggrannhet och skärpa i 90 minuter står högt på dagordningen?
– En stabil insats under 90 minuter är vad vi ska försöka få till ikväll.

5-senste:
Broberg: 4–6 (b) Edsbyn, 4–5 (b) Bollnäs, 1–9 (h) Vänersborg, 3-2 (b) Gripen, 3-6 (h) Västerås
Sandviken: 6–9 (h) Västerås SK, 8–2 (h) Kalix, 6–2 (b) Sirius, 7-3 (b) Kungälv, 2-5 (b) Villa


Gripen LVänersborg LDerbydags mellan Gripen Trollhättan och IFK Vänersborg.
Gripen saknade inte målchanser sist mot Villa Lidköping att göra fler mål än de två man gjorde. Ramträffar och bra målvaktsräddningar räddade Villa från fler baklängesmål.  Gissar på ett lite hetare Gripen i kväll mot ärkerivalen Vänersborg efter VSK-förlusten visade att man definitivt är ett slutspelslag. Det är klart att Vänersborg ska vinna, men derby är derby och Gripen kommer gissningsvis bli aningen tuffare än mot Villa Lidköping senast.
Gripentränaren Magnus Nordin kan rapportera om ändring inför kvällens match. Laddat inför kvällens derby mot Vänersborg anar jag. Hur går tankarna?
– Superladdade! – Bra träning och snack igår, vi är redo.
Några ändringar i truppen?
– (Anssi) Hänninen gör debut. Martin Hagman vilar.

IFK Vänersborg är säkerligen nöjda med segern mot Bollnäs senast efter förlusten mot Västerås dessförinnan. Segern i onsdags ger förhoppningar för IFK att man är tillbaka i den positiva trend man var före Vsk-förlusten.

Jocke Hedqvist har gjort sju mål av årets sjutton elitseriemål under de senaste tre matcherna. Det verkar som formen är på uppåtgående?  – Formen på laget känns bra och vi gör allt tillsammans. Vem som gör målen spelar mindre roll. Viktigast är att laget vinner.
Några ändringar inför kvällens derby?- Vi har fullt gäng ikväll.. Inga ändringar att vänta. .

5-senste:
Gripen: 2–10 (b) Villa Lidköping, 3–6 (b) Hammarby, 4–5 (b) Vetlanda, 5-5 (h) Bollnäs, 2-3 (h) Broberg
Vänersborg: 5–3 (h) Bollnäs, 2–8 (h) Västerås SK, 9–1 (b) Broberg, 6-2 (b) Sirius, 5-2 (h) Kalix

Läs också