SM-Finalen: Anlays Hörnor

Hörnor är en bra målchans i bandy. Och Västerås SK och Villa Lidköping är två bra lag på att göra mål på hörnor. Västerås skapade flest hörnor av finallagen och gjorde dessutom flest mål i grundserien. David Karlsson är elitseriens vassaste målskytt – inte minst på hörnor. Davva toppar målgörandet där med 14 mål medan Västerås visar en vass bredd… En hörna är en bra målchans men inte desto mindre viktig är det försvarande lagets arbete på hörnor. Bandyworld har grottat ner i hörnstatistiken….
Här är lagens bästa hörnskyttar, så här ser formkurvan ut både offensivt och defensivt ut för Västerås SK och Villa Lidköping.


Västerås SK vassaste målskyttar på hörnor har fördelats på fler målskyttar.
Patrik Sjöström är bäst i grönvitt med åtta mål – senaste mot SAIK i den femte avgörande kom två.
Patrik följs tätt av:
Anders Bruun 7
Tobias Holmberg 7
Ted Bergström 6
Stefan Edberg 6
Jonas Nilsson 4

Finalens vassaste målsskytt under säsongen har förstås varit David Karlsson. Under säsongen har han David 16 hörnmål!
Bakom David är det ett visst avstånd, men de finns:
Martin Johansson 6
Johan Esplund 4
Lars Fall 4
Daniel Andersson 3
På bänken finns dessutom Johan Malmqvist en vass hörnskytt som ersätter försvarslinjen vid eventuella utvisningar på Backman, Johansson och Andreasson i backlinjen.

Villas hörndefensiv ett viktigt vapen!

Om Västerås SK var elitseriens bästa lag på att göra mål på hörnor så är Villa bra defensivt på hörnor. Martin Johansson gör inte bara mål framåt utan tillsammans med Martin Andreasson är de hänsynslöst bra på ruset och täcka skott på hörnor emot sig.

Västerås SK neutraliserade Vänersborgs hörnskytte totalt i kvartsfinalserien. Vänersborg gjorde inte ett enda mål från att ha gjort mål på var tionde hörna i grundserien (10%). Mot Sandvikens AIK släppte VSK in 11% av SAIKs hörnor som därmed lyckades bättre med sina hörnor än vad de gjorde i grundserien (9%).

Villa Lidköpings defensiv på hörnor har varit strålande i slutspelet. Vetlanda lyckades bara göra mål på en av tjugo hörnor (5% mot 9% i serien). Villa lyckades neutralisera Bollnäs hörnor än bättre. Bollnäs hörneffektivitet sjönk från 16% i elitserien till bara 3% mot Villa i semifinalserien. Bollnäs var effektivast i elitserien.

 

Uppåtgående form i hörnskyttet!

Västerås var bäst på hörnor i grundserien, man gjorde flest och skapade flest. Men i kvartsfinalserien hände det något med hörnskyttet. Bara ett mål på 34 (3%) försök mot Vänersborg. Däremot fungerade det återigen bättre mot Sandviken mot 12 procents effektivitet i elitserien så gjorde man mål

Villa skaffade fram 24 hörnor och gjorde mål på fyra mot Vetlanda (17%). En rejält effektivitetshöjning på hörnor jämfört med grundserien där Villa och Västerås ”bara” låg på 12 procent och var fjärde effektivast i elitserien. Mot Bollnäs vaskade man fram sex hörnmål på 32 hörnorna (19%) – nästan mål på var femte hörna!

Västerås SK
26 mål på hörna i Elitserien – 12% av hörnorna framåt gjorde mål på
1 mål i Kvartsfinalerna 3% – Motståndarna Vänersborg 0% (10% i Elitserien)
7 mål i Semifinalerna 17% – Motståndarna SAIK 11% (9%)

Villa Lidköping
26 hörnmål i Elitserien – 12% av hörnorna framåt gjorde man mål på
4 mål i kvartsfinalerna – 17% – Motståndarna Vetlanda 5% (9% i Elitserien)
6 mål i semifinalerna – 19 % – Motståndarna Bollnäs 3% (16%)

Läs också