SM-Finalen: Det blir ingen flytt från Studenternas Uppsala

SM-Finalen Studenternas Foto: Svenska Bandyförbundet

SM-finalerna i bandy 2022 flyttas tillbaka till klassiska Studenternas Uppsala. SM-finalerna som var planerade att spelas på Nya Studenternas flyttas tillbaka den intilliggande klassiska Studenternas Uppsala. Beslut om flytten har tagits gemensamt av Uppsala kommun, Svenska Bandyförbundet och Föreningen Svensk Elitbandy då man ser en risk för eventuella problem vid isläggning på Nya Studenternas.

SM-finalerna flyttas till den intilliggande klassiska arenan Studenternas Uppsala och blir de 27:e i ordningen som spelas där. Flytten innebär att SM-finalerna inte kommer göra debut på den nya men mindre arenan utan återigen spelas på den klassiska finalarenan med publikkapacitet på omkring 17 000. Arrangören kommer att nyttja delar av den nya arenan så som omklädningsrum, mediautrymmen, mötesrum, toaletter och kiosker, vilket jämfört med tidigare år innebär en förbättring. Det skriver Svenska Bandyförbundet på sin hemsida i dag.

Anledningen till flytten är att planen på den nybyggda arenan har högre nivåskillnader (från mitten till sidorna) än de flesta andra arenor och att detta göra att arrangören inte kan garantera en säker isyta.

– Att lägga is på fotbollsplanen på Nya studenternas var en innovativ tanke som nu visat sig innebär för stora risker för våra spelare och domare. Med det i åtanke känns det bra och tryggt att i stället genomföra årets höjdpunkter på den klassiska isen precis bredvid, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare i Svenska Bandyförbundet.

En av orsakerna till att riskerna uppdagats under den här delen av planeringsstadiet är, enligt Uppsala Kommun, att arenan är helt ny och att man först nu fått en bättre förståelse kring tekniska infrastrukturen och funktionen. Man pekar på att det finns risker som inte hade kunnat förutses i ett tidigare skede trots en god ambition.

– Jag vet att Uppsala, tillsammans med oss på Svenska Bandyförbundet, har jobbat hårt och med goda intentioner för att ge publiken och spelarna den absolut bästa inramningen och det fortsätter vi med även efter det här beslutet. Vi är vana vid snabba omställningar och blickar framåt utefter de förutsättningar som råder, avslutar Pär Gustafsson.

Eventuella kostnader som uppkommer i och med flytten hanteras inom projektet och påverkar inte totalkostnaden för arrangemanget eller Svenska Bandyförbundets intäkter från finalerna.

Läs också