Svenska Cupen: Tredje raka för Villa Lidköping

Villa Lidköping Svenska Cupen 2022 Foto Gert Holmér

Villa Lidköping BK försvarade Svenska Cup-titeln i Sandviken under helgen. Det innebär tredje raka för Villadamerna efter en övertygande final med storseger över Västerås SK med 10-2. 

Det var för övrigt Västerås SK tredje raka final och man inledde finalen bra som inledningsvis var jämn.

Skyttedrottningen Tilda Ström gav Villa ledningen, men Västerås svarade per omgående med ett mönsteranfall som resulterade i kvittering. Samma visa upprepade sig sedan bara minuter senare när Villa Lidköping återtog ledning och Västerås kom med en snabb replik, men därefter var det slut på det roliga för de grönvita.

Malin Kalls hörnkanon upp i det bortre krysset i den 24:e matchminuten gav Villa Lidköping en ledning som de sedan aldrig skulle släppa ifrån sig. Västerås var nära att lyckas hålla liv i matchen fram till halvtid, men två snabba Villa-mål innan paus avgjorde finalen.

I den andra halvleken kunde sedan de regerande svenska mästarinnorna kontrollerat glida ifrån och visa en oerhört klass och nivå i sitt spel. Matchen slutade tillslut hela 10-2 efter bland annat fyra mål och en assist från superstjärnan Tilda Ström, som tyckte att laget växte in i finalen ju längre den gick.

– Vi börjar väl ganska dåligt egentligen. Vi får inte igång spelet alls, men steppar upp rejält i andra och lyckas spela ut som vi vill. Vi vill alltid sätta ett bra spel och spela bra bandy. Det kände vi väl inte riktigt att vi gjorde i hela första halvlek, men vi gick in och samlade ihop oss i paus och kom ut och gjorde det mycket bättre i andra, säger Ström.

Cuptiteln är Villa Lidköpings tredje raka på damsidan och glädjen över den gick inte att ta miste på.

– Det är en lång resa hem, men det lär bli mycket sång och dans på bussen, tror jag. Det blir kul, konstaterar Tilda Ström.

AIK på tredje plats
I söndagens andra match, den om tredjepris, besegrade AIK Skirö med 6-5 efter en mycket svängig och jämn historia där Kristina Mashinskaya blev stor AIK-hjälte med fem mål i matchen.

– Det betyder väldigt mycket (att ha henne i laget reds. Anm.). Hon gör det fantastiskt bra där uppe, säger AIK-kaptenen Linnéa Larsson om sin målglade lagkompis och säger vidare om matchen:

– Vi gjorde inte riktigt som vi hade planerat, men det är väl kul att det är jämnt för er som tittar i alla fall. Skirö vill ha spelet fram och tillbaka och jag tycker att de får styra spelet alldeles för mycket i första halvlek. Sedan gör vi det mycket bättre i andra, men vi är fortfarande inte riktigt nöjda.

Läs också