Borlänge klara för Allsvenskan

Boränge/St Tuna är åter tillbaka i den näst högsta serien. Detta tår klart efter två segrar i helgen då man blev klara seriesegrare i div 1 norra. Serjouren i div 1 blev kortvarig, endast en säsong. Målet inför säsongen var at-tåterta den Allsvenska platsen. I helgen besegrade man bl a serietrean Nyborg med 4-7.

– Vi ville tillbaka, och enligt min uppfattning har vi ett bättre lag i år än senast när vi gick upp. I det läget var varken klubben eller spelarna beredda riktigt, säger klubbens ordförande Hans Grandin till dt.se.

– Vi har fått en trupp som är mer lokal, de allra flesta är från Falun och Borlänge, och i och med att alla kan vara med har det blivit en bättre kvalitet på träningarna. Det är så här som vi ska försöka bygga vidare, säger Hans till dt.se.

Det återstår två omgångar, men Borlänge har sex poäng fler än tvåan Selånger och sju poäng fler än trean Nyborg. Selånger och Nyborg gör upp om kvalplatsen. Nyborg har tre matcher kvar att spela bl a en häng match mot tabelljumbon Söråker.

Sedan tidigare är Mosserud klara för Allsvenskan från den västra gruppen. I den södra gruppen Åtvidaberg är snubblande nära åter kalla sig allsvenska. Även för Gustavsberg, i div 1 östra, ser läget ljust ut.

Kvalplatser

Bottenstriden i den allsvenska norrgruppen är stentuff. Västanfors åker ur, men det är hela sju lag som teoretiskt kan åka ur. Tellus och Katrineholm är i det närmaste klara. Lagen möts på onsdag och delad poäng så är man i det närmaste klara tack vare målskillnaden. Vinnaren i matchen har kontraktet säkrat. IFK Rättvik ligger tack vare bättre målskillnad två poäng i från nytt kontrakt. Närmast bakom följer Köping och de båda lagen möts på onsdag. Här kan Rättvik ordna nytt kontrakt. Det är ett riktigt getingbo som Köping, Skutskär, Finspång och UNIK är inblandade i. UNIK har ett svårt spelprogram framför sig med Haparanda och Falu BS kvar. Finspång har en spännande match mot Köping och degrade Västanfors kvar. Skutskär har svåra Örebro, Ljusdal och Katrineholm kvar. Köping har Rättvik, Ljusdal, Finspång och Tellus kvar. Det ser ut som det blir en målskillnadsaffär mellan UNIK och Skutskär som avgör vilket lag som får lämna den norra gruppen. Skutskär har sexton mål bättre målskillnad än UNIK, men en match kvar och har dessutom de två lagen som gör upp om Elitserieplatsen, vilket kan bli en målskillnadsaffär.

Från södra gruppen ser Frillesås ut att bli det ena av två lagen. Stjärnan har en toeretisk chans att hänga kvar och ta kvalplatsen i från Frillesås. Boltic, Jönköping, Nässjö och Blåsut slåss om att undvika att tvingas kvala sig kvar i allsvenskan.

Otterbäcken är klara för kvalspel till Allsvenskan från den västra gruppen. I den norra gruppen är det Selånger och Nyborg som gör upp kvalplsten. Även Karlsborg kan teoretiskt blanda sig i den striden. Djurgården, Nitro/Nora och möjligen även AIK gör upp om en kvaplats i den östra gruppen. Två omgångar återstår. Derby från Linköping ligger bra till för en kvaplats från den södra gruppen. Fjolårsallsvenska Tjust finns dock med och utmanar om kvaplatsen. Skirö-Nävälsjö kan teoretiskt ta den platsen. Tre matcher återstår för lagen.

Lag 2 i div I (4 st) möter Allsvenskans lag 9-10 i bäst av två matcher (hemma/borta) enligt § 9, geografisk indelning (totalt reseavstånd). Div I-lagen börjar hemma. Segrarna till Allsvenskan 2012/13.

Norra: Div I lag 2 – Allsv, lag 9-10
Östra: Div I lag 2 – Allsv. lag 9-10
Västra: Div I lag 2 – Allsv. lag 9-10
Södra: Div I lag 2 – Allsv. lag 9-10

Omgång 1: Onsdag 29/2
Omgång 2: Lördag 3/3

Läs också