SillySeason: Skiljnämnd får avgöra Mokkos övergång

Spela bandy på Oddset? Till

Tuomas Mokkos övergång från Kalix Bandy till HT Bandy har blivit så svår att lösa att en skiljenämnd kommer att avgöra frågan. Mokko menar i en skrivelse till bandyförbundet att han är kontraktslös och fri att gå till vilken klubb han vill.
Detta eftersom Kalix, enligt Mokko, krävde att han skulle halvera lönen, skriver NSD. – Det kan inte vara någon som har krävt det. Det måste vara en lögn, säger Henrik Eriksson, ekonomiansvarig i Kalix Bandy, till NSD.

Inför den förra säsongen värvade elitserienykomlingen Kalix Bandy Tuomas Mokko från rivalen HT Bandy. Kalix betalade då 45 000 kronor för att få den unge anfallaren. Mokko skrev då på ett personligt avtal på 1+1 år och dessutom registrerades han, enligt ett annat avtal, hos förbundet som Kalix spelare de två kommande åren.

Men Tuomas Mokko ville lämna Kalix redan efter ett år och bestämde sig istället för att åter spela i HT Bandy. Och nu är klubbarna osams om vad som gäller.
– Jag har följt angivet avtal. Då Kalix Bandy avsåg att minska min ersättning med 50 % sade jag upp det avtalet skriftligen från och med 2012 04 13. Jag hävdar att jag i och med detta är kontraktslös och har rätt att spela med vilken klubb jag vill, säger Mokko till NSD. Jag bara hoppas att jag får spela i början av säsongen och att allt går bra i skiljenämnden. Jag hade hoppats att allt skulle vara lättare att lösa än vad det har varit. Nu får jag bara hoppas. Min svenska är lite dålig, men när jag skrev på kontraktet med Kalix trodde jag att det skulle vara lättare att byta lag efter den första säsongen.

Du trodde att du skulle få bryta kontraktet efter en säsong? – Jag var säker på det. När ”Henko” (Henrik Eriksson, värvningsansvarige i Kalix Bandy) ringde mig och sa att han ville sänka min lön till hälften så bestämde jag mig för att spela i HT Bandy. Jag orkade inte köra till Kalix varje dag om jag skulle sänka lönen.

I skrivelsen till förbundet framgår det att Kalix Bandy kräver 45 000 kronor i en övergångssumma för att Mokko ska få gå till HT Bandy. Haparandaklubben ska i sin tur vara villiga att betala 8 000 kronor.

Henrik Eriksson, ekonomiansvarig i Kalix Bandy, säger till NSD: – Det är väl bra om en skiljenämnd får klargöra den här saken. Det känns som att de (HT Bandy) inte har förstått att de måste betala. Det är det som är problemet. Vi löste ut honom därifrån och nu vill vi ha tillbaka de pengarna. Jag förstår inte hur de kan tro att de ska komma undan med 8 000 kronor. Det finns inte i vår värld, säger han. De har haft problem genom åren. De har missat att registrera spelare och de har haft problem med pappren tidvis.

Läs också