Nytt seriesystem beslutat

Bertilsson t v och t h tidigare ordförande Ramsin.

Bertilsson t v och t h tidigare ordförande Ramsin.

SBFNytt seriesystem beslutades i helgen på Svenska Bandyförbundets årsmöte som innebär att de båda allsvenska serierna blir en serie och seriesegraren är direktkvalificerade för Elitserien från och med säsongen 2017/2018.

Årsmötet beslutade att Elitserien fortsättningsvis ska innehålla 14 lag medan Allsvenskan bantas till en serie innehållande 16 lag. Division 1 kommer att spelas i 6 serier med 8 lag i varje. Ett lag kommer att åka ur Elitserien varje år, tre lag degraderas ur Allsvenskan och det sist placerade laget i varje Division 1-serie åker ur.

– Vi har tagit ett stort steg för att modernisera vårt seriesystem. Det ena stora är att Allsvenskan går från två till en serie. Det andra är att direkt upp- och nedflyttning införs. Vi har många detaljfrågor att reda ut när det gäller utformning av slutspel och kval, men vi har god tid på oss. Det är glädjande att en tydligt stor majoritet kände behovet av förändring och stod upp för det, säger Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, som omvaldes vid årsmötet.

Säsongerna 2015/16 och 2016/17 kommer att fungera som övergångsår innan det nya seriesystemet införs fullt ut 2017/18. Det är logiskt att seriesegraren efter en lång säsong är klara för nästa division. Att göra som Örebro SK härom året vinna en lång serie, men hamna i fel kvalgrupp med fel elitserielag är man inte förtjänt av. Det innebär att ett lag åker direkt ur elitserien.

Årsmötet beslutade även att styrelsen ska inleda ett visionsarbete. – Under året har Bandy-Sverige svarat på en enkät. I höst ska vi börja jobba med förankringen av visionen i distrikt och föreningar och förhoppningsvis tas det beslut om ett år. Visionen tar sikte på 2025, säger Stig Bertilsson.

Läs också