Spelarnytt: Finske landslagsspelaren Eetu Peuhkuri lämnar Broberg för Gripen

GripenDen finske landslagsmittfältaren Eetu Peuhkuri har skrivit på för Gripen Trollhättan BK.
– Det kändes bra direkt. Det ska bli jättespännande. Det känns bra med hall och det ska bli jättekul att få visa vad jag kan, säger Peuhkuri till Gripens hemsida. Eetu spelade senaste säsongen för Broberg.

Gripens tränare Ari Holopainen ser 25-årige Eetu Peuhkuri som en skridskostark, bra framspelare, teknisk och med kämpaglöd i det offensiva spelet.
– Först och främst får vi in fart och teknik med Eetu. Han är en krigare. Han är inte skolad i svensk bandy så det kommer bli en injektion i laget, säger Holopainen, som beskriver hur det finska spelet är rakare och betydligt enklare än det svenska.
– Dom försvarar sig och kontrar. Dom vänder inte hem lika mycket, utvecklar han resonemanget.

Eetu Peuhkuri bor i dag i Villmanstrand och tränar med moderklubben Veiterä. Eetu debuterade i det finska landslaget i fjol vid VM i Chabarovsk 2015 och var med när Finland tog VM-silver i Uljanovsk förra vintern.
– Ojoj. Det är det bästa laget jag varit med i. Det är laget med stort L. Bästa matchen spelade vi i semifinalen mot Sverige som vi vann med 3-2. Det är den bästa segern i hela karriären, säger han.

Ari Holopainen tycker Peuhkuri klarade omställningen bra från spel med moderklubben Veiterä i den finska ligan till elitseriespel med Broberg förra säsongen.
– Det är stor skillnad. Det är som skillnaden mellan allsvenskan och elitserien. Det handlar också om att komma in i språket och kulturen. Men Eetu börjar inte från noll och det kommer vara mycket lättare för honom i år, säger Holopainen.

Eetu Peuhkuri spelade 22 matcher för Broberg i fjol.
– Spelet var lite upp och ned i Broberg. Men det gick bättre efter jul och jättebra i VM. Jag har lärt mig mycket. Det är jämnare och högre nivå i Sverige. Det är därför jag vill spela där. Nu vill jag göra en stabil säsong och jag har mer kapacitet, säger Peuhkuri som tycker det ska bli kul att träffa alla i laget och ser fram emot att flytta till Trollhättan i början av augusti.


Läs också