Elitserien: Kungälv och Sirius snodde poäng av toppduo

Kvällens omgång innehöll ett par knallar. Den största i Kungälv där hemmalaget vände 1-2 underläge till seger 6-3 mot Västerås. Den andra där Villa såg ut att gå mot en klar seger efter 1-4-ledning i början av andra halvlek, men där Sirus hämtade upp till 4-4. Bollnäs vann med klara 5-0 mot Vänersborg efter en mållös första halvlek. Broberg och Vetlanda delade på poängen.

Sirius smVillaSMSirius  – Villa Lidköping 4-4 (1-3)
Villa gick mot en klar seger efter att Daniel Andersson rapporterats göra lite som han ville i första halvlek. I andra tog Villas energi slut. Eller vad är det som händer?
Ja du. Total kontroll i 60 minuter..sedan blir vi ängsliga och åskådare i vår egen match, av någon konstig anledning. Flyr undan och lämnar varandra, kommenterade Villatränaren Johan Sixtensson efter matchen.

Sirius arbetade sig medan Villa inte tog vara på chanserna. Ilja Grachev rapporteras ha gjort en bra match för Sirius. Ilja Grachev återhämtar sig efter en smäll på revben vid en kollision. Sirius kvittering kom i den 94:e matchminuten med Mattias Hammarström som målskytt. Jakob Jenefeldt tvåmålsskytt för blåsvarta. David Karlsson tvåmålsskytt för Villa. David brände dock ett par riktigt bra chanser och dessutom en straff.
– Kommentarer kommer.

Bollnäs miniVänersborg LBollnäs GIF – IFK Vänersborg 5-0 (0-0)
Efter en mållös halvlek så ger Per Hellmyrs hemmalaget ledningen efter en passning från Daniel Berlin iden 54:e matchminuten. Daniel Berlin spelar även fram till matchens andra mål som Samuli Helavuori gör (60). Vänersborg tog time-out, men det ledde inte till något mål framåt. Bollnäs ökar istället på ledningen och vinner med 5-0 efter två hörnmål och ett straffmål. Målgörare på hörnorna är Tobias Björklund och Andreas Westh. Straffmålet görs av Samuli Koivuniemi.

– En stabil match från vår sida. Kontroll i 90 minuter, sammanfattade Andreas Westh Bollnäs lagkapten segern.

Kalix LSandvikens AIK LKalix – Sandvikens AIK 2-10 (0-3)
SAIK spräckte inte nollan förrän efter 30 minuters spel. Erik Säfströms 0-3 strax innan pausvila och Patrik Nilsson direkt i inledningen av andra halvlek sänkte Kalix. Patrik Nilsson, Erik Pettersson och Linus Forslund tvåmålsskyttar för Sandviken. Johan Sundqvist gjorde comeback i kväll efter en tidsfrånvaro. Målskyttar för Kalix var Christoffer Norin och Niklas Rönnqvist.

KungälvSMVästerås SKIFK Kungälv – Västerås SK 6-3 (2-2)
Västerås som återigen saknade Johan Esplund tog ett tidigt grepp om händelserna i matchen. Trots det var det Kungälv och Daniel Gratjov som fick matchens första riktiga målchans i den tionde matchminuten. Trots Västerås övertag är det Kungälv som ledningen efter att Robin Mohlén hittat en lucka i Västeråsförsvaret med en passning till Simon Artig som distinkt gör 1-0 till Kungälv (28).

Stundtals såg Kungälv ut att ha svårt att hinna med Västerås, tvåa på bollarna och tog tidiga avslut. Västerås vände välförtjänt till en 1-2 ledning. Kvitteringen kom när Janne Rintala enkelt tog sig fram på Västerås högerkant och spelade fram en fristående Magnus Joneby som omarkerat kunde göra 1-1. Jonas Nilsson hade ett bra läge att ge Västerås ledningen till 1-2 men hans skott gick till en hörna. Hörnan resulterade dock i ett VSK-mål. Det var återigen Magnus Joneby som gjorde mål när han höll sig framme på en hörnretur.

Västerås gjorde även 1-3 före halvtidsvila (40), men det blev bortdömt för offside. I stället så kvitterar Kungälv till 2-2 där en långboll från Mikael Lindberg  når Simon Artig långt ut på Västerås vänsterkant. Simon skickar bollen vidare till Axel Ekblom framför mål som kan styra bollen i mål (43).

I numerärt överläge efter att Hampus Kärnman i Kungälv blir utvisad tar Västerås  åter ledningen. Det var återigen Magnus Joneby gjorde sitt och lagets tredje mål i 65:e matchminuten på VSKs tionde hörna i matchen.

Jesper Henriksson kvitterar för Kungälv till 3-3 omgående. Det var Jesper som själv  drog upp ett anfall och  spelade in bollen framför mål. Jesper kunde sätta bollen bolleni mål efter att den letat sig tillbaka till Jesper via Mikael Lindberg.

Mikael Lindberg blev något av matchvinnare för Kungälv. Mikael låg även bakom Kungälvs viktiga 2-2 mål alldeles före halvtidsvila och gjorde själv 4-3-målet när han höll sig framme på en hörnretur.

Kungälv gjorde därefter ytterligare två mål trots att det blev svårspelaefter att det börjat regna sista tjugo minuterna. 5-3 kom efter en omställning där Mattias Johansson snyggt spelade fram en fri Jesper Henriksson som satte bollen i mål för andra gången i matchen.

– Dom är bättre än oss i första, så det är skönt för oss med 2-2 i paus. Sedan tycker jag att vi krigar oss tillbaka och tar över i andra. En riktigt skön seger, konstaterade Kungälvsförsvararen Mattias Johansson efter matchen.

Västerås styrde och ställde mycket i första halvlek som sagt. Gästerna fick två bortdömda mål och hade ett par boll som studsade längs mållinjen. En tung kväll för Västerås som säkerligen hade velat få med sig två poäng i den rekordjämna elitserien.

– Ja det blev en tung afton till sist. Studsade inte riktigt vår väg idag. Men Kungälv var effektiva när dom väl fick chanser, kommenterade Ted Bergström i Västerås.  Men som sagt två bortdömda mål är aldrig roligt. Känns som att det kunnat bli en helt annan matchbild då…

– Men sen tycker jag ändå vi har lite att slipa på, säger Ted Bergström som tycker att vi kan åka ännu mer skridskor och jobba ännu hårdare som lag.

Hur mycket tror du skadorna och sjukdomarna i truppen påverkade er i dag?

– Svårt att säga. Vi har haft en del rotation i truppen på grund av skavanker och skador men tycker inte det borde spela in jättemycket ändå. Det var ett bottennapp från vår sida som vi förhoppningsvis lärde oss något av..

Hammarby smLjusdal LHammarby – Ljusdal 7-2 (2-1)
Ljusdal är med i matchen ända fram till den 55:e matchminuten då Jesper Jonsson utnyttjar numerärt överläge och gör 3-1 då Johan Berglund sitter på utvisningsbänken för spelsabotage. Bara tre minuter senare har Kasper Milerud och Jonas Enander ökat på Hammarbys ledning till 5-1. Kalle Mårtensson i Ljusdal gör flest mål på plan med två mål.

Tillberga LEdsbyn smTillberga  Edsbyn 3-9 (2-4)
Daniel Liw tillbaka efter skada. Det firade han med att bli tremålsskytt. Fredrik Rydberg tvåmålsskytt för Tillberga.
Edsbyn klättrar upp till andra plats i tabellen. Det är dock bara fyra poängsförsprång till Villa Lidköping utanför slutspelsplats.

Broberg LVetlanda LBroberg/Söderhamn – Vetlanda 3-3 (2-1)
Philip Lennartsson kvitterade sent och ordnade med poäng för smålänningarna i den 88:e matchminuten. Vetlanda började bäst och tog ledningen tidigt genom Johan Löfstedt i den fjärde matchminuten. Broberg arbetade sig in i matchen och såg ut att gå mot en seger när Jonas Nygren på egen hand gav Broberg en 3-1-ledning i början av andra halvlek. Rolf Larsson var tillbaka i Broberg i dag och gjorde mål.

Vetlanda kom tillbaka i matchen och Joakim Andersson reducerade till 3-2.

– Ställningskrig stora delar av matchen men där vi skall stänga matchen vid 3-1 och har bud på mer, men en omställning och 3-2 så blir det tufft in på slutet…. kommenterade Brobergs tränare Svenne Olsson efter matchen.

Tommy Österberg tränare i Vetlanda var nöjd efter matchen: – Starkt att hämta upp och visar bra moral men vi hade bud på mer och var det bättre laget som skapade mest framförallt i andra.