P19-SM 2023

Villa Lidköping BK är svenska mästare för U19-lag för tredje gången i rad. Detta efter att man finalbesegrat Edsbyns IF under lördagen.

Lördagens U19-final i Ruddalens Ishall var en repris på fjolårets och återigen skulle det visa sig vara Villa Lidköping BK som drog det längsta strået mot Edsbyns IF. I fjol krävdes förlängning för att skilja lagen åt, men den här gången kopplade västgötarna greppet redan när Tage Vallmar satte 2-1 i matchens 17:e minut.

– Jag tycker att efter 2-1-målet har vi ett lugn. Vi spelar med pondus och gör det vi säger. Därifrån bygger vi bara. Vi växer som, jag vet inte vad, säger Vallmar.

Samme Vallmar satte sedan även 3-1 bara minuter senare, men ”Byn” bet sig kvar och Edvin Altbergs reducering strax innan pausvilan höll rejält liv i matchen.

Edsbyn tog en time out och tog sig tillbaka spelmässigt i matchen. Flera av Villaspelarna dubblerar med P17-laget och det var tredje matchen inom loppet av 24 timmar. Det såg ut som en del trötta ben på Villaspelarna. Edsbyn reducerade också till 2-3 i avslutningen av den första halvleken.

Med bakgrund av avslutningen på den första halvleken så kunde man ana att det första målet i andra halvlek skulle bli viktigt. Edsbyn drog på sig en utvisning och alldeles i slutet av denna ökade Villa på till 2-4 på en hörna. Före Villamålet hade Edsbyn en ramträff. Edsbyn gav aldrig upp och reducerade på en hörna. Villa svarade omgående och ökade Villa på till 3-5. Det blev en tuff avslutning med utvisningar åt båda hållen. Villa höll huvudet kallt och fastställde resultatet till 3-6 genom Tage Vallmar fick fullborda sitt hattrick i den 91:a minuten.

– Det är en grym krigarinsats från vårt lag. Utan den inställningen vi har idag så vinner vi aldrig den här matchen, säger Vallmar.

– Vi börjar (säsongen reds. anm.) lite knackigt, tycker jag, men vi hänger med varandra tre, fyra gånger i veckan så vi växer för varje vecka. Det är grymt kul att se vad vi har åstadkommit med det här gänget.

Text: SvBF / Justerat och tillagt BandyWorld

Matchfakta: U19-final Edsbyns IF – Villa Lidköping BK
Mål: 1-0 7′ Marius Åström (Edvin Altberg), 1-1 15′ Albin Andersson, 1-2 17′ Tage Vallmar, 1-3 22′ Tage Vallmar (Gustaf Nilson), 2-3 45′ Edvin Altberg (Johan Törnberg), 2-4 68′ Gustaf Nilson (Ville Thornberg, hörna), 3-4 72′ Gustav Karlsson (Arvid Rönnlund, hörna), 3-5 73′ Gustaf Nilson, 3-6 Tage Vallmar (Alfred Malm).
Hörnor: EIF: 14 (1) VLBK: 5 (1)
Utvisningar: EIF: 5×10 min VLBK: 2×10 min
Publik: 536 personer, Ruddalens Ishall