IFK Kungälv

IFK Kungälv
Hemmaarena Skarpe Nord
Tränare Ari Holopainen
Lagledare: Jörgen Sjöholm
Ordförande Tony Hjertstrand

Matchdräkt Röd tröja, röd strumpa
Bildad 1940
SM-guld –
Säsonger i eliten 32
Publikrekord 3 900 personer mot Örebro (0-0), SM-semifinal 1973

Spelarnytt
Ari Holopainen stannar som tränare för IFK Kungälv och får Roger Knöös vid sin sida som assisterande tränare.
Förlängt: Mathias Johansson, 1, Axel Ekholm, 1, Ted Skoglund, Hampus Kärnman, Andreas Berggren Eckerth och Robin Mohlén
In: Tobias Backman, Viktor Wareborn och Jesper Thimfors, GAIS, Jonathan Rask, Gripen Trollhättan, Anssi Hänninen, JPS Uleåborg, Simon Artig, Villa Lidköping, Lukas Persson, Tellus, Jesper Henriksson, Nässjö.
Ut: Mikko Lukkarila, Vänersborg, Jakob Jenefelt, Sirius, Peter Karlsson, Lidköpings AIK, Sebastian Isaksson, Lidköpings AIK, David Borwall, Lidköpings AIK, Fredrik Brandin, Frillesås, Janne Hauska, ingen klubb klar.

Truppen
2 Hampus Kärnman 25 år Mittfältare
4 Jesper Henriksson 25 år Mittfältare
6 Lukas Persson 26 år Mittfältare
7 Mathias Johansson 30 år Mittfältare
8 Axel Ekholm 19 år Mittfältare
11 Robin Mohlen 25 år Mittfältare
13 Ted Skoglund 25 år Mittfältare
17 Viktor Wareborn 26 år Mittfältare
18 Elias Modin 19 år Mittfältare
20 Tobias Backman 26 år Mittfältare
27 Jonatan Rask 29 år Mittfältare
51 Victor Lindblom (MV) 19 år Målvakt
61 Daniel Gratjov 32 år Mittfältare
83 Mikael Lindberg (K) 31 år Mittfältare
86 Fredrik Johansson 28 år Mittfältare
87 Anssi Hänninen 27 år Mittfältare
88 Jesper Thimfors (MV) 26 år Målvakt
94 Simon Artig 20 år Mittfältare
Medelålder: 25,4

Gamla Nyheter
Ekonomi: IFK Kungälv ordnar elitlicensen

IFK Kungälv kan förlora elitlicensen


Annandagsbandyn blev ett rejält bakslag för IFK Kungälv. Skarpe Nord var inte i speldugligt skick när en derbypublik på 3-4 000 åskådare skulle se Kungälv – GAIS. Istället sköts matchen upp och spelades inför halva 2 000 åskådare. Då blev läget akut för Kungälvs ekonomi. IFK Kungälv har klarat utgifterna enligt budgeten, men intäkterna har uteblivit.

I förra veckan vädjande klubben till medlemmar, supportar och sponsorer om ekonomisk hjälp för att klara elitlicensen nästa säsong. Kungälv har lyckats hålla budgeten kostnadssidan om planerat. Trots extra kostnader inlån av två spelare under säsongen. Med fler unga egna produkter höll man kostnaderna nere.

Det är intäkterna som uteblivit på ungefär 1 000 000 kr. Kungälv hade inte budgeterat för slutspel. – Budgeten som gjordes inför denna säsong baserades på att vårt A-lag skulle hamna på plats 9-10 i Elitserien. Vi budgeterade alltså inte med att gå till slutspel och med de eventuella intäkterna som det skulle innebära, säger IFK Kungälvs ordförande Tony Hjerstrand till klubbens hemsida.

Hur kommer det sig då att klubben nu är beroende av hjälp från medlemmar och sponsorer?
– Utöver spelarna vi hyrde in har det kommit andra utgifter med två stora operationer på två av våra nyckelspelare. Reskostnaderna ökade för J20– och P18–lagen när det beslutades att införa en Elitserie för dessa lag under hösten. Det har med andra ord varit svårt för oss att skära mer i våra kostnader när vi trots en del oväntade utgifter drev runt klubben med de kostnaderna vi hade planerat med.

Intäkterna har minskat istället för att öka för IFK Kungälv. Vad är det för intäkter som ni pratar om som uteblev?
– Annandagen blev en katastrof för oss. Vi blev berövade en bandyfest med någonstans mellan 3500 och 4000 åskådare i perfekt väder. I stället fick vi en match med 2 200 åskådare. Detta gav oss kraftigt minskade intäkter den dagen och vi har ställt ett ersättningskrav på 208 000 kr till kommunen men vi har ännu inte fått något svar på detta.
Det är inte bara själva annandagen som blir lidande när något sådant här händer, den badwill som skapades är svårare att värdera men den har helt klart satt spår på både publik- och sponsorintäkterna. Det i kombination med att vårt A-lag gick från en tillsynes säker slutspelsplats till en kraftig formsvacka gjorde att många tappade suget att gå på bandy vilket minskade publikintäkterna med cirka 200 000 kr. Gällande sponsorintäkterna budgeterade vi med en ökning på 300 000 kr vilket är en ökning med omkring tolv procent mot förra säsongen. Detta är en blygsam ökning jämfört med vad vi ökat de senaste åren. Istället tappade vi 300 000 kr mot förra året. Sponsorintäkterna har alltså blivit 600 000 kr lägre än budget. Nyrekryteringen av sponsorer har vi lyckats med men tyvärr har vi tappat på de befintliga sponsorerna där vi inte fått in de pengar vi räknat med.

Hur mycket pengar är det som saknas för att IFK Kungälv ska klara situationen? – Det handlar om minskade intäkter på ungefär 1 000 000 kr. Vi måste nu visa att vi kan vända det negativa och att vi tar krafttag för att rädda upp vår situation innan bokslutet sista april annars riskerar vi att inte få någon elitserielicens. Det är därför vi nu ber både kommunen, våra medlemmar, supporters och sponsorer om hjälp.

IFK Kungälvs ordförande Hjertstrand säger att IFK Kungälv kan tvingas lägga ner elitseniorbandyn, men det är inte en väg man tror är rätt väg att gå.

IFK Kungälv Bandy-TV

Bli den första att kommentera på ”IFK Kungälv”

Lämna en kommentar