Elitserien: Kungälv föll mot Hammarby

Edsbyn vann mot Vetlanda, men bara med 5-4. Edsbyn ledde med 2-1 när Jesper Jonsson gjorde två mål och vände till Vetlandaledning. Vetlanda hade möjlighet att på straff öka på ledningen till 4-2 strax före halvtidsvilan. Daniel Liw kvitterar direkt i inledningen av den andra halvlek och när Jonas Edling därefter gör mål återtar Edsbyn ledningen i matchen. Det var Jonas Edlings andra mål i matchen. Strax efter gör Mattias Hammarström på hörna, det var Mattias andra mål i matchen och Edsbyns enda hörnmål. Vetlandas Anatoly Suzdalev reducerar till 4-5 när fem minuter återstår, men Vetlanda lyckas inte få till en kvittering. – Vi spelade en fantastisk bandy. Dock borde vi ha gjort ett par mål till, säger Thomas Liw i Edsbyn till tidningen Ljusnan efter matchen.

Västerås SK slog GAIS med 7-4, men det var Erik Sundin och GAIS som gjorde matchens första mål i 22:a matchminuten. Magnus Muhrén svarade för passningen. Västerås SKs nyförvärv från IFK Vänersborg, Mikael Olsson, kvitterade till 1-1 före halvtid. I andra växte Västerås SK och var ett nummer större. VSK gick upp till 5-1 på femton minuter och tre av målen gjorde Pekka Rintala. GAIS gav dock inte vika utan reducerade både till 5-2 och 5-3. Mikael Olsson gjorde 6-3 för VSK och Jonas Nilsson punkterade matchen med sitt 7-3 mål i 82:a matchminuten. Erik Sundin fastställde slutresultatet med ytterligare en GAIS-reducering.

Bollnäs vann mot Broberg Söderhamn med 4-1 (2-0). Nära 1 500 åskådare trotsade de tolvminusgraderna för hälsingederbyt. De fick se Mikael Jernberg ge Bollnäs ledningen efter femton minuter. Juho Luikkonen ökade på Bollnäsledningen före halvtidsvila på en straff. Efter halvtid fick Broberg en straff i 70:e matchminuten, men den missade Söderhamnarna. Istället var det den finska landslagsspelaren Rolf Larsson som gjorde Brobergs reduceringsmål. Det kom i den 80:e matchminuten. Bollnäs och Ville Altonen replikerade omgående och Bollnäs hade återigen en tvåmålsledning. Mikael Jernberg sänkte Broberg definitivt med sitt andra mål för kvällen. Det kom när fem minuter återstod av matchen.

Vänersborg nere i källaren och Ljusdal vann igen! Vänersborg hörnskytte fungerar inte längre. På 27 hörnor har man inte gjort ett mål och när Joakim Hedqvist missar straff då vinner Vänersborg inga matcher. Straffmissen kom dessutom vid en avgörande läge då Ljusdal ledde med 2-4. Istället för kontakt blev det ytterligare ett baklängesmål för Vänersborg. Gladare miner i Ljusdallägret efter matchen, som kom med en seger mot GAIS i föregående match. – Det känns som att vi hade spelet och matchen under kontroll redan från början. En riktigt bra match från vår sida, sa Jonas Engström till Ljusdals-Posten efter matchen. I och med segern börjar laget kunna se möjlighet att klara nytt kontrakt utan kvalspel. Ljusdal själva hade siktet ännu högre inför säsongen. Allra minst slutspel, sa man innan serien satte igång. Det är fyra poäng dit och i nästa match har man Västerås som ligger på sjunde plats. Gabriel Bridholm i Vänersborgsmålet blev frusterad i slutet av matchen efter en felaktigt dömd hörna och kastade i väg bollen, skriver TTELA efter matchen. Vänersborg har efter en riktigt tung period med tre raka förluster halkat ner till elfte plats. Svår bortamatch närmast mot Broberg. Därefter en viktig match hemma mot Sirius.

IFK Kungälv var det något bättre laget i första halvlek och ledde välförtjänt med 2-1. Markus Kumpuoja gav Kungälv ledningen redan i tredje matchminuten. Matchens enda tvåmålsskyt Kalle Spojuth kvitterade redan efter åtta minuter. Mikko Rytkönen återgav ledningen till Kungälv som spelade underhållande bandy. Hammarby kom successivt närmare och satte högre press på Kungälv, men skapade inte mycket framåt.
I första halvleksslutskede härsknade Hammarby till när Pär Einarsson fick ett knä i låret och han spelade inte andra halvlek. – Det är en lårkaka, sa Pär efter matchen, så det är ingen fara. Hammarby tog över spelet i andra halvlek och fick snabbt 2-2 genom Misja Pasjkin efter en passning från Adam Giljam som kom runt på högerkanten redan i 47:e matchminuten. Därefter föll snön och Kungälv blev ostrukturerat. Mikko Luokkarila gav Kungälv åter ledningen och det såg ut som matchen skulle gå hemmalagets väg. I stället slog Misja Pasjkin till igen och gjorde 3-3. I det läget tog Hammarby time-out. Laget backade hem och lät Kungälv anfalla. Mikael Lindberg var så när att åka igenom, men fick inte någon riktig träff på bollen. Istället var det Hammarby som gjorde 3-4 genom Adam Giljam och 3-5 genom Kalle Spjuth. Kungälv tog time-out och fick till en bra offensiv mot Hammarby som gav resultat. 4-5 genom Mikael Lindberg på hörna. Kungälv gick för kvittering, men ett långt utkast från Andreas Bergwall till David Pizzoni Elving avgjorde match när David kunde göra 4-6. Kungälvspelarna och publiken protesterade vilt mot målet, om det var offside eller om det var hur David tog emot bollen kunde jag inte se. Målet var matchavgörande för på de återstående två och en halvminuterna var kort tid för Kungälv att göra två må.

Vad avgjorde matchen? – Vi hade marginalerna på vår sida. Kungälv är svårspelade på hemmaplan. Vi flyttade upp och satte högre press på Kungälv samtidigt som de blev ostrukturerade i sitt eget spel, sa Stefan Erixon efter matchen.