Elitserien: Vänersborg vann älvslaget

Hammarby är som första lag klart för slutspel. Detta när det återstår sex omgångar och Hammarby är bara fyra poäng från att säkra seriesegern.

Serieledande Hammarby hamnade i 0-1 underläge i hemmamatchen mot Motala då Lukas Persson gav gästerna ledningen. Hammarby vände som väntat och gick upp till 4-1 efter bland annat två mål av Robin Sundin. Jonas Eriksson gav Motala visst hopp före halvtid till 4-2. Lukas Persson reducerade till 4-3 direkt i början av andra. Närmare än så kom aldrig Motala. Misja Pasjkin ökade på ledningen två gånger på straff och gjorde sitt fjärde mål när han satte 7-3. David Pizzoni Elving ökade därefter på till 8-3. Misja Pasjkin satte punkt för matchen när han gjorde sitt femte mål varav tre på straff.

Bollnäs – Vetlanda blev en målsnål match. Matchens enda mål kom på hörna genom Andreas Westh i första halvlek. Vetlanda saknade Fredrik Rinaldo och Suzdalev. Bollnäs seger var mycket viktig. De fick genom segern ett fyrapoängsförsprång till närmast slutspelsjagande lag.

Sandviken AIK gick upp till 1-4 ledning i kvällens toppmatch borta mot Broberg. Målen kom på fasta situationer. Det inleddes med två straffar som Christoffer Edlund satte. Joel Edlings 1-2 reducering för Broberg var det enda spelmålet i första halvlek. Därefter gjorde SAIK två hörnmål till 1-4. Broberg kröp närmare genom två mål av Jesper Öhrlund till 3-4. Glädjen blev kortvarig då Johan Löfstedt ökade på SAIKs ledning till 3-5 i 51:a matchminuten. Linus Forslund ökade på till 3-6. Joakim Larsson gav Broberg visst hopp när han gjorde 4-6, men hemmalaget kom inte närmare än så. Sandviken tog sig via segern förbi Broberg och upp på en fjärde plats.

Älvaderbyt mellan IFK Vänersborg – IFK Kungälv fick en trevande inledning. Vänersborg tog ledningen på hörna genom Hedqvist. Kungälvs Mikko Rytkönens kvitterade på hörna i den 26:e matchminuten, men Vänersborg återtog ledning omgående till 2-1 och fick 3-1 28:e matchminuten när Kungälv gjorde ett självmål. Kungälvs stukade självförtroende inför matchen blev givetvis inte bättre av det. Johan Koch ökade på till 4-1 strax före halvtid. IFK Kungälv hade allt och vinna i andra och satte bättre fart framåt. Det gav utdelning och 4-2 kom genom Mikko Lukkirala. Kungälv hade därefter friläge genom Ted Skoglund, men Vänersborgs duktiga målvakt Gabriel Bridholm räddade till hörna. I stället för mål på friläget fick Vänersborg straff. Joakim Hedqvist gjorde inget misstag utan satte 5-2, vilket var matchavgörande. Det var små marginaler som avgjorde matchen där lagen hade dominerade var sin halvlek. Vänersborg är kvar på sjunde plats, men genom vinsten har man nu fyra poäng till slutspelsjagande Kungälv på nionde plats.

Edsbyn – GAIS slutade 4-2 efter en målsnål första halvlek. Erik Claesson gav GAIS ledningen, men Daniel Jonsson Edsbyn kvitterade till 1-1 för halvtid. Daniel Liw gav Edsbyn ledningen i början på andra. Tony Eklind kvitterade för GAIS. Så långt bara spelmål. Hörnor skulle ge Edsbyn segern genom två hörnmål av Felix Persson. Edsbyns seger innebär att man passerar Villa Lidköping till andra plats. GAIS har nu fem poäng upp till slutspel. – En mycket viktig seger ikväll mot ett lurigt Gais. Riktigt kul att Erik Persson får visa hur otroligt bra han är, uttrycker Magnus ”Kuben” Olsson efter matchen.