Femte raka finalförlusten för De la Gardie skolan

Trots att De la Gardieskolan från Lidköping ledde med 3-2 i paus lyckades Brinellgymnasiet vända och vinna finalen i Skol-SM med 5-4. Brinellskolans lagkapten Marcus Andersson fick därmed höja klassiska Kronprinsens pokal i luften efter slutsignalen. Skol-SM, Kronprinsens pokal, är den äldsta fortfarande aktiva skolturneringen för gymnasier. Redan 1935 avgjordes den för första gången, då stod Västerås Högre Allmänna Läroverk som segrare.

Detta var fjärde året i rad som De la Gardieskolan Lidköping var i final och i år var de, precis som förra året, värdar för finalen.

Lidköping visade sig, precis som förra året, från sin bästa sida, det vill säga sol och 2-3 plusgrader, samt spegelblank is.

Första halvlek blev lite konstig, Brinellgymnasiet tog ledningen både med 0-1 och 0-2, båda på straffar, innan De la Gardie kom med i protokollet. Sen tog De la Gardie över taktpinnen helt och hållet och gick mycket rättvist till pausvila med en ledning på 3-2.

Men de siffrorna kunde varit större, då de dels brände en straff, samt missade, och målvakt räddade några frilägen, med full utdelning där vet man inte vad som kunnat ske.

I andra trodde undertecknad samt den stora publiken på plats, att De la Gardie skulle komma ut och ”döda matchen”. Men Brinell ville annorlunda, de tog över stundtals, och kontrade mycket skickligt, först kvittering till 3-3, sen ledning med sju minuter kvar, 3-4.

De la Gardie har inte där tanken på att vika ner sig, i 88:e miniten kom kvittering till 4-4.

Domartrion hade aviserat fyra minuter tillägg och i 93:e minuten kom avgörandet. Brinell gjorde, genom sin halländska inflyttning Adrian Emretsson 4-5, vilket också blev slutresultatet.

De laGardies store spelare Christoffer Norin, som nyligen skrev ett två års kontrakt med Villa, var väldigt besviken efteråt, då han konstaterade att han varit i tre finaler i rad, och förlorat samtliga. Svenskbandy.se kontrade med att han säkerligen kommer att spela fler stora matcher och fler finaler än denna.

Brinellgymnasiets ledare, Anders Bergström, kvittrade likt en småländsk lärka något i stil med, ”Sicket lagarbete, sicket teamwork” och leendet gick från öra till öra. Svenskbandy.se kunde bara instämma där.

Vid prisutdelningen fanns givetvis, den mycket värdefulla pokalen på plats, denna fick hållas i av segrande lag, samt ledare, sedermera togs den tillbaka för transport till Svenska Bandyförbundet.

De la Gardieskolan – Brinellgymnasiet 4-5 (3-2)
Mål, De la Gardie: Christoffer Norin 2, Tom Broberg 1, Andreas Ingmarsson 1.
Mål, Brinell: Adrian Emretsson 3, Robin Östh 1, Marcus Magnusson 1.