Allsvenskan: Viktiga matcher för topplagen

Sedan i går är det klart med vilka lag från elitserien som tvingas kvala sig kvar. Elitserielagen får en lång viloperiod och får vänta ett par veckor innan de får möta sina allsvenska motståndare. Det kan bli en tuff utmaning för elitserielagen IFK Motala, Ljusdal, Sirius och Vetlanda att konservera det tempo det haft i elitserien fram tills dess kvalspelet startar.

”Hur kan det få vara så?”

De allsvenska norrlagen har två till fyra matcher kvar att spela. Tillberga och Haparanda har fyra matcher kvar. Tillberga har under hela säsongen haft färre matcher spelade och frågan är hur det kan få vara så? Tillberga har fler matcher att gå på än vad värsta motståndaren Kalix har i slutspurten. När tre omgångar återstår borde alla lagen ha lika många matcher kvar att spela.

”Ska vinna”

Idag ska serietvåan Tillberga åka till Stockholm för att sig an Tellus. Ingen lätt motståndare, men Tillberga ska vinna om man ska ha i kvalspel att göra.

Vill Örebro SK hellre bli tvåa?

Örebro SK med två matcher får besök av Falu BS som har haft det rejält tufft med spelarsituationen denna säsongen. Örebro SK ”ska bara” vinna denna matchen, om nu inte laget börjar spela för att komma tvåa och hamna i den andra kvalgruppen. Örebro vet vilka elitserielag man får som serieetta och som serietvåa i norrgruppen. Det är väl ändå inte troligt att det är så? Som tvåa får man Sirius och Motala istället för Vetlanda och Ljusdal samt troligen Gripen.

Gripen säkrar seriesegern i Södergruppen i kväll?

Gripen har i dag Mölndal borta på programmet. Seger och man är praktiken klara som seriesegrare. Tranås kan komma upp i lika många poäng, lär inte hinna i kapp Gripens målskillnad. Gripen har ingen anledning att snegla på att ”försöka byta grupp”.

Falu BS måste få en större trupp

Kort om Falu BS som har haft en truppen som har varit för liten, en större trupp behövs till nästa säsong för att kunna vara med att konkurrera om kvalplats på allvar.

Gruppindelningen

Så här ser gruppindelningen ut:
Grupp A: Sirius och IFK Motala tillsammans med Gripen och som det är nu Kalix. Kan bli Tillberga eller möjligen, möjligen men knappast troligt Haparanda.
Grupp B: Vetlanda BK och Ljusdal tillsammans med Örebro SK och som det är just nu Tranås BoIS eller möjligen Boltic alternativt Jönköping. Även Finspång och Åtvidaberg har möjligheter att nå kvalspelet, men det är knappast troligt.

Läs också