Hammarby blev Svenska Mästare 2013

Hammarby blev Svenska Mästare inför rekordpublik 2013. Sandvikens AIK öppnade riktigt svagt och gav bort matchen med fyra billiga baklängesmål.

Hammarby styrkta av hemmaplan fick en enkel och bekväm match till SM-guldet. Sandvikens AIK matchinledning var svag och blev matchavgörande. Hammarby gick upp till 4-0 ledning redan efter dryga tio minuterna. Saik smög sig sakta i kapp. Så nära som till 4-3 kom Saik. Christoffer Edlund hade en boll som slank igenom Hammarby målvakten Andreas Bergwalls benskydd och rullade strax utanför stolpen. Istället fick Hammarby ett riktigt viktigt mål när Kalle Spjuth gör 5-3 före pausvila.

Christoffer Edlund reducerar än en gång för straff till 5-4, men lite senare så slår David Pizzoni Elfving in en hörna med ett slagskott. Saik fortsätter sin återhämtning och satsar mycket framåt. Det ger givetvis chanser även för Hammarby.
Efter dryga 70 minuter räddar Saik målvakten Othén en boll med handeln liggandes på isen. Saik kontrar och Erik Petterssons skott räddar Andreas Bergwall närmast osannolikt.

Johan Östblom i Saik drar på sig en onödig utvisning med kvarten kvar att spela. Att jaga två måls underläge med en man kort går, men blir givetvis svårt mot ett Hammarby med medvind av hemmapubliken. Strax därefter åker även Mikael Nilsson på en utvisning och det blir något av spiken i kistan för bara minuten senare punkterar Robin Sundin matchen med att göra 7-4. Per Einarsson och Olov Englund gör ytterligare två mål för Hammarby.