Elitserien: Hammarby vann premiären!

Zalando Collection ss 2013 300x250

91 Johan Esplund Västerås SK Regerande svenska mästarna vann årets inledande match i Elitserien borta mot Västerås. Västerås spelade bra, men Hammarby var effektiva och lyckades vända matchen under de sista tio minuterna inför
3 478 åskådare.

Västerås hade spelövertaget i hela matchen och ledde med 3-2 när det återstod tio minuter utav matchen och mycket talade för Västeråsseger. Planens lirare Johan Esplund var ytterst nära att öka på till 4-2. I stället var det David Pizzoni Elving som kvitterade till 3-3 på hörna i 85:e matchminuten då stängde Svenska Spel Livespelet på Oddset. I den 92:e matchminuten gjorde Per Einarsson (Enligt matchprotokollet David Brodén) det avgörande målet för Vetlanda.

– En fantastisk avslutning för Hammarbys del sa förbundskaptenen Jonas Claesson efter matchen i TV4. Västerås inledde bäst och kunde ha lätt med 4-0. Västerås saknar djupledsspelet och utsätter sig för en hel del omställningar.

Om matchens lirare Johan Esplund som blev tvåmålsskytt så säger Jonas Cleasson:
– Johan var ungefär vad jag hade förväntat mig. Bra fart och bra passningar. Västerås gör en riktigt bra match, det är små små detaljer och det är det när det är två bra lag.

Västerås tog initiativet i matchen och redan efter en minut fick återvändaren rysslandsåtervändare Tobias Holmberg gjorde 1-0 på en vänsterhörna.

Västerås öppnade de fem första minuterna bra och Johan Esplund hade möjlighet att öka på ledningen när han fångade upp en miss från Hammarby i mittplan i fjärde matchminuten.

Hammarbys spelade defensivt utan Patrik Nilsson och Carl-Johan Rutqvist var tillbakapressat av ett bra Västerås SK. Janne Rintala stolpskott i 18 minuten och i ribban i 20 matchminuten, men fick aldrig göra mål i matchen.
Markus Kuompoja, nyförvärv från Kungälv, fick ett jätteläge i 23:e match minuten, men Markus fick med sig Hammarbys första hörna. Stefan Erixon klev fram och sköt liksom Västerås sin första hörna i mål. Dessförinnan hade Västerås haft hela åtta hörnor.

Johan Esplund återgav Västerås ledningen efter att ha snappat upp bollen mitt på plan och knackade in bollen bakom Johan Hedberg i Hammarbymålet ett par minuter före halvtid.

Magnus Brodén, Hammarbys tränare, höll med om att Västerås ledde rättvist efter första halvlek, även om 2-1 målet var onödigt.

Jonas Nilsson hade ett jätteläge 47 matchminuten efter en framspelning av Johan Esplund. Västerås hade ytterligare en ramträff i början av halvleken. I stället var det Hammarby som gjorde första målet i andra halvlek. Det var Åtvidabergssonen Jonas Enander som kvitterade i 54 matchminuter när han fick en flipp från Adam Giljam och Jonas drog bollen bakom Andreas Berwall.

Johan Esplund gjorde sitt andra mål i matchen när han satte 3-2 i krysset i 93:e matchminuten. Därefter hade Västerås efter en fjärde skott i trävirket.

David Pizzono Elving kvitterade på hörna till 3-3. Unders slutminuterna tvingas Oskar Robertsson utgå tillföljd av att axelvreds ur led i samband med att blev på åkt av ruset i samband med en hörna. Dessutom blev Jesper Herrmansson i Västerås utvisad. Det ställde till det rejält för Västerås och deras högerförsvar. Hammarby vann en mycket enkel boll i rörigt Västerås försvar där Ulf Einarsson fick tag på bollen och sköt in 3-4 bakom sin forne klubbkamrat Andreas Bergwall i matchens sista minut.