GAIS drar sig ur Elitserien – Isen är problem

Under tisdagskvällen tog GAIS Bandy beslutet att dra sig ur Elitserien och tillsvidare all seniorverksamhet i bandy. Anledningen är problemet med att få spelbar is på Heden och avsaknaden av planer på ett hallbygge i Göteborg.

 De tre senaste säsongerna har GAIS Bandy spelat i bandyns Elitserie. Detta föregicks av tre elitseriekval. En idrottsresa som varit unik och har utspelat sig på Heden mitt i Göteborg. Avancemanget till bandyns finrum, första derbyt mot IFK Kungälv med 4 700 åskådare och VM-matchen mot Ryssland med närmare 6 000 åskådare är stora höjdpunkter för GAIS Bandy.


Nyligen meddelade Göteborg stad att ingen hall för bandyspel finns med i planerna inom en överskådlig tid. Tidigast år 2021 och inte med säkerhet då heller, så lyder den iskalla informationen. Dessutom föreslår Idrotts- och föreningsförvaltningen – IoFF – att GAIS Bandy skall förlägga stora delar eller hela säsongen till Ale kommun. Detta och hallfrågan har satt klubbens långsiktiga verksamhet ur spel.

– Hallbeskedet kom fullständigt överraskande med tanke på tidigare information och gör att gränsen nu är nådd. Vad vore sjöfarten i Göteborg utan vatten, säger Kenth Hultqvist. IoFF har säkert gjort vad de kan, men de klarar inte av att leverera en spelduglig is i Göteborg.

 Efter att en samstämmig styrelse har beslutat att inte äventyra hela klubbens framtid, så drar sig GAIS Bandy ur Elitserien och tillsvidare all seniorverksamhet.

– Under dessa omständigheter går det helt enkelt inte att bedriva en vettig verksamhet. Det är bara att se sanningen i vitögat och inte äventyra klubbens framtid, säger GAIS Bandys ordförande Thomas Larsson.


– Jag var själv med vid starten av GAIS bandysatsning och tycker det är väldigt tråkigt att man nu lägger ned sin elitverksamhet. Jag har förståelse för detta beslut då man inte får möjlighet att bedriva sin verksamhet i centrala Göteborg, säger Lars Wennerholm på Bandyförbundets tävlingsenhet och fortsätter.

– Arbetet med att hitta en ersättare för GAIS i Elitserien kommer att inledas omgående. Vi kommer att titta på både sportsliga och ekonomiska kriterier under arbetets gång. Vi hoppas kunna komma med mer information senare i veckan.

 Väderförhållandena i Göteborg har inneburit att GAIS Bandy inte haft någon spelduglig is på sin hemmaarena under stora delar av de två senaste säsongerna. Detta har medfört att säsongens planering kraftigt har påverkat lagets möjlighet till träning och matcher. Detta har i sin tur påverkat klubbens intäkter och kostnader. Laget och klubben har i vissa perioder fått förutsättningar dag för dag, långsiktig planering av träning, matcher och sponsorevenemang har omöjliggjorts.


IoFF flaggar dessutom nu för att GAIS Bandy skall förlägga stora delar av kommande säsong i Ale kommun. Första matchen på Heden skulle troligen spelas tidigast omgång 17 på Trettondagen 2015. Det betyder att den mesta verksamheten skall ske på bortaplan. Under dessa omständigheter och utan egen hemmaarena i sikte är det en omöjlighet att driva en satsning framåt både sportsligt och ekonomiskt.


GAIS Bandy kommer fortsätta att bedriva bandy- och skridskoskola för barn och ungdomar, och starta flick- och pojklagsbandy på Heden. Verksamheten att serva och utveckla skridskoåkning för allmänheten på Heden fortsätter enligt GAIS Bandys avtal med IoFF.

Läs också