Elitserien: Intressant start som väntat – men oväntade resultat!

Daniel Andersson 1415 SAIK S liten Edsbyn smSandvikens AIK är i gång lagom till Elitserien efter en trevande försäsong. I går blev det 7-4 hemma mot Edsbyn inför hela 3 224 åskådare på Göranssons Arena. Patrik Nilsson har inlett säsongen på bästa sätt och gjorde fyra mål i går.

Det var också Patrik Nilsson som gjorde matchens två första mål (ett på straff) när 15 minuter var spelade. Edsbyn jobbade sig tillbaka och kvitterade till 2-2 efter mål av Felix Pehrsson och Daniel Jonsson (hörna). Daniel Mossberg återgav SAIK ledningen före halvtid, men Edsbyn kom tillbaka. Edsbyns nyförvärv Jimmy Jansson både kvitterade och gav Edsbyn ledningen under den första kvarten i andra halvlek. Sandviken fick inte riktigt ordning på spelet och tog en timeout. Vad sa ni? – Att vi skulle vakna till och spela på större delar av planen, mest svammel men det funkade, berättade SAIK-taktikern Anders Jakobsson. Därefter vände SAIK och vann med 7-4 efter mål av Patrik Nilsson, Daniel Mossberg, Patrik Nilsson igen och avslutningsvis Erik Pettersson.

VillaSM Västerås SK Villa följde upp fredagens oavgjorda resultat mot Vetlanda i fredags med ännu en oavgjord match på onsdagen mot Västerås SK. Det var Villa som tog initiativet i matchen anförda av en pigg Daniel Andersson som bland annat hade ett farligt skott alldeles utanför krysset och ett friläge men lyckades inte få in bollen bakom en Andreas Bergwall som tycktes vara överlistad. Även Tim Persson hade ett ypperligt friläge i första halvlek men lyckades inte heller få bollen bakom Andreas. Västerås SK spelade stabilt, kontrollerat och gjorde tre mål på sina fyra-fem skott på mål i förstas halvlek. Det bästa läget var när Johan Esplund satte bollen i stolpen.

Västerås effektivitet fortsatte direkt i andra halvlek. På sin första hörna i matchen ökade man på till 1-4. Där kanske matchen borde varit avgjord och Västerås var på god väg mot en storseger? – Verkligen! Blev lite nonchalanta kändes de som. Borde verkligen kunnat stänga matchen vid 1-4, säger Ted Bergström i Västerås SK. Men, men. Tungt poängtapp.

Trots Västerås stabila spel så speglade 1-4 inte matchen helt. Villa fick två tveksamma offsideblåsningar i bra lägen och Villalägret tyckte även Västerås 1-3-mål var tveksamt. – Nä 1-4 tyckte inte vi heller var rättvist, vi brände ju några hyfsade lägen! Linjeman är ju helt fel ute i sin position i det läget vid 1-3, tyckte Villatränaren Johan Sixtensson.

Villa lyckades komma i kapp till 4-4 och göra de 3 267 åskådarna nöjda. Stark upphämtning och skönt?
– Ja den var både stark, skön och rättvis, kommenterade Johan Sixtensson efter matchen.

2-4 kom omgående efter 1-4 målet och det var Daniel Andersson som fångade upp en boll i straffområdet i samband på hörna direkt efter. När så Villa fick straff bara några minuter senare så var det match igen. David Karlsson missade dock straffen och blev för övrigt mållös i matchen. Villas 3-4-reducering kom i stället på en hörna genom Martin Johansson (68 min). Bara tre minuter senare blev det ny straff och Jesper Bryngelsson satte straffen otagbart i krysset och matchen var kvitterad.

Efter kvitteringen satte Johan Esplund fart och Villa drabbades direkt av en utvisning. Under utvisningsperioden lyckades inte Västerås skapa några riktigt stora chanser. Under numerära överläget blev det dessutom spelavbrott sedan Villas Petter Björling fick en klubba i ansiktet. Petter blev några stygn rikare och en tand fattigare, enligt egen utsago.

Vänersborg L Vetlanda LVetlanda vann en poäng på stopp tid i fredags och på onsdagskvällen blev det en tappad poäng i en den 89:e matchminuten i borta matchen mot Vänersborg. Det var Jocke som satte kvitteringen på hörna och blev IFKs stora poängvinnare med fyra mål.

– Vi är missnöjda med en poäng men vi är fortfarande obesegrade, kommentar Joakim Hedqvist till Bandyworld och säger så här om sina fyra mål: – Det är alltid skönt och få komma igång med målskyttet dock kan man inte glädjas när vi inte vinner. Viktigast är ju också att laget går bra.

– Fullfart och händelserikt idag. Ända man är besviken är att vi har 80 minuter och Vänersborg 20 minuters utvisningar. Inte rätt, tyckte Vetlandatränaren Tommy Österberg efter matchen. Och beskrev spelet som tufft med mycket kamp.

Fem av Vetlandas åtta tiominutersutvisningar kom sista halvtimmen då Vetlanda var i ledningen med 2-3. Vänersborgs tre avslutande mål kom på fasta situationer. 3-3 Johan Koch på hörna. 4-4 Joakim Hedqvist på straff och så 5-5 på hörnan. Vetlandas mål gjordes av Joakim Andersson två, även Christian Mickelsson, Johan Löfstedt och Erik Ivarsson gjorde mål för Vetlanda.

Kalix L Hammarby smKvällens stora skräll kom i Kalix där hemmalaget vann mot storfavoriten Hammarby. Som Bandyworld skrev inför matchen hade Hammarby stora problem även i fjol på Kalix IP då Hammarby lyckades få med sig en poäng efter en kvittering så sent som i den 87:e matchminuten.
Jimmy Berglund gav Kalix ledningen på en hörna och Christoffer Norin ökade på till 2-0 framspelade av ex-Hammarbyaren Olof Englund. Visserligen reducerade Adam Giljam till 2-1 men Kalix hade 3-1 i halvtid efter att Jimmy Berglund ökat på till 3-1 på straff. Kalix fick en bra start på andra halvlek och Johan Sundquist ökade på till 4-1 redan i den 50:e matchminuten. Hammarby skulle närma sig målmässigt med två reduceringar till 4-3 genom Jonas Enander och David Pizzoni-Elving i den 87:e matchminuten! Hammarby fick bara minuter därpå en straff som dock Stefan Erixon brände. Kalix har inlett med två raka segrar medan Hammarby har inlett med två raka förluster.

En överraskning i den hittills så jämna Elitserien där fem av de elva inledande matcheran har slutat oavgjort. Gårdagens fyra matcher hade ett snitt på 2 225 åskådare med två matcher över 3 000 åskådare – Intressant start på säsongen. Det var väntat, men inte resultaten.