Elitserien: SAIK ångar på i toppen

Sandviken ångar på i toppen med en klar seger mot Broberg Söderhamn på onsdagskvällen. Ett piggt Edsbyn gav inte Västerås – utan kreatören Johan Esplund – en chans. Hammarby slog Villa efter storspel av Patrik Hedberg i målet. Bollnäs slog Sirius som väntat, medan Vetlanda och Vänersborg fick det tufft mot Ljusdal och Tillberga.

Hammarby smVillaSMHammarby – Villa Lidköping 6-2 (2-0)
Villa inledde piggt, men fick inte hål på duktige Patrik Hedberg i Hammarbymålet. I stället kröp Villas dåliga självförtroende in och Hammarby tog över och ledde med 2-0 i halvtid. I andra började Villa lika piggt som i första, men trots otaliga målchanser överlistades inte Patrik Hedberg. Inget storspel från något av lagen, men en viktig seger för Hammarby som nu tog sin sjätte raka seger:

– Vi känns tunga och hade en storspelande Hedberg i målet, kommenterade Kalle Spjuth matchen.

Tung förlust för Villa som saknar skärpan i målskytten. David Karlsson lämnar isen ännu en gång utan att göra mål. En viktig fyrpoängsmatch i kampen om slutspelsplats mot Broberg Söderhamn på fredag. Notera att Villa Lidköping är det enda laget som tagit poäng mot suveränerna Sandviken innevarande elitseriesäsong.

Hammarbys mål gjordes av Jesper Jonsson två medan Stefan Erixon, Robin Sundin, Adam Giljam och Markus Kumpuoja gjorde var sitt. Villas mål kom genom Johan Malmqvist på en av Villas elva hörnor och ett av Jesper Bryngelsson inför  3 547 åskådare.

Tillberga LVänersborg LTillberga – IFK Vänersborg 3-4 (2-1)
Tillberga gav Vänersborg på överraskande svårt motstånd och var ytterst nära att få med sig en poäng i gårdagens hemmamatch.

Tillberga ledde i halvtid med 2-1 och hade även 3-2 när 15 minuter återstod. Vänersborg på slutspelsplats vände och vann. – Seger efter en knackig insats men poängen räknas lika mycket, kommenterade tvåmålskytten Jocke Hedqvist matchen.
Även Tillberga hade en tvåmålsskytt genom Mattias Rydberg. Övriga mål gjordes av Måns Engström i Tillberga och Christoffer Fagerström och Nils Berner för Vänersborg.

Broberg LSAIK S litenBroberg Söderhamn – Sandvikens AIK 4-9 (3-7)
– Stort tålamod och ett enkelt spel med många passningar. Bra defensiv med hårt jobb ifrån samtliga så Broberg fick ta svåra avslut, kommenterade Anders Jakobsson i SAIK segern.

Nej, Broberg lyckades inte upprepa fjolårets slutspel. SAIK gav inte Broberg chansen. Det började dock bra för hemmalaget när Jonas Engström gav hemmalaget ledningen. Men tio minuter senare hade SAIK vänt matchen efter två mål inom loppet av två minuter efter mål från Daniel Mossberg och Patrik Nilsson. Martin Söderberg kvitterade till 2-2 på straff, men Broberg rasade inom loppet av tre minuter med tre baklänges mål och ställningen var 2-5 efter mål av Ted Haraldsson, Erik Pettersson och Joakim Forslund. Innan halvtid hade Patrik Nilsson och Dennis Henriksen ökat på till 2-7 innan Robert Dammbro reducerat till 3-7 före halvtidsvila. Avslagen andra halvlek där Erik Pettersson och Linus Forslund gjorde SAIKs avslutande mål medan Stefan Larsson gjorde Brobergs enda mål i andra halvlek.

Sirius smBollnäs miniSirius – Bollnäs 4-6 (2-3)
Sirius bjöd gästerna på bra motstånd och visar att man kan rå på slutspelslagen. Adam Rudell och Mattias Hammarstöm visar sin beryktade målfarlighet med två mål vardera för hemmalaget. Marcus Ståhl tvåmålsskytt för Bollnäs som tog två viktiga poäng i slutspelskampen.

Vetlanda LLjusdal LVetlanda – Ljusdal 6-4 (2-4)
Ljusdal har överraskat lag tidigare i vinter med att snabbt vända från försvar till målfarligheter framåt.  Det blev en snöplig förlust igen för hälsingelaget. – Ja det var det ju, särskilt med tanke på ledningen vi tog, kommenterade Kalle Mårtensson efter matchen.

Trots 1-4-ledning borta mot Vetlanda räckte det inte till poäng i går heller. Hemmalaget vände och vann. – Efter katastrof öppning där LBK gör fyra mål på sex lägen i första 30 minuterna tar vi över matchen på grund av bättre eget spel och vassare individer, kommenterade Vetlandatränaren Tommy Österberg matchen.

Edsbyn smVästerås SKEdsbyn – Västerås 8-3 (5-1)
En klar seger för hemmalaget vars tvåmålsskytt Simon Jansson förklarar så här:
– Att vi sätter våra chanser och att vi är hetare idag, spelet var inte jätte bra men vi är supernöjda med resultatet.

Edsbyn ställdes mot ett uddlöst Västerås SK utan Johan Esplund och Oscar Gröhn.

Jonas Edling och Martin Frid tvåmålskyttar för hemmalaget där Joel Edling svarade för hela fyra målgivande passningar.

Glädjande! SVT överraskade med bra inslag och bilder från två bandymatcher i gårdagens Sportnytt – kika in 7:00 minuter in Länk: Sportnytt